В Держпраці прокоментували законопроекти Павла Якименка і Лесі Василенко

В Держпраці прокоментували законопроекти Павла Якименка і Лесі Василенко

Проти чого виступають у Держпраці?

Державна служба України з питань праці не підтримує проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції розробки родовищ корисних копалин, переробки мінеральної сировини та проведення гірничих робіт”, авторами якого є народні депутати України, зокрема, Леся Василенко, а також інші законопроекти, які зменшують повноваження щодо контролюючих та наглядових функцій органів державного гірничого нагляду. Про таке NADRA.info заявили в Держпраці у відповідь на запит із проханням прокоментувати відповідні норми законопроектів 4187 і 5127.

“Положення зазначених проектів законів передбачають скасування частини другої статті 51 Кодексу України про надра (далі — Кодекс) стосовно погодження з Держпраці  правил технічної експлуатації, проектів і планів розробки родовищ корисних копалин та переробки мінеральної сировини, частини п’ятої статті 19 Гірничого закону України, якою визначається необхідність погодження щорічних планів розвитку гірничих робіт з органами державного гірничого нагляду (законопроект 5127), а також обмеження стосовно необхідності отримання гірничого відводу  та необґрунтоване визначення на законодавчому рівні права тимчасової зупинки дії спеціального дозволу на користування надрами (законопроект № 4187).

Зазначаємо, шо погодження проектів нормативно-правових актів, які регулюють сферу надрокористування, у тому числі і охорони надр, а також проектної документації на розробку родовищ корисних копалин на конкретній наданій у користування ділянці надр, так само, як отримання акту про надання гірничого відводу та щорічний розгляд і погодження планів розвитку гірничих робіт — є  базовою основою для здійснення державного гірничого нагляду”, – заявили у Держпраці.

У Держпраці впевнені, що “виключення положень частини другої статті 51 Кодексу та частини п’ятої статті 19 Гірничого закону України призведе до зниження ефективності державного гірничого нагляду, що може спричинити негативні наслідки в частині забезпечення безпеки людей, майна та навколишнього природного середовища під час користування надрами”.

03.02.2021 Верховна Рада провалила законопроект 4187 у першому читанні (автор основного законопроекту 4187 Павло Якименко, автор альтернативного 4187-1 Олег Бондаренко). Серед активних критиків документу була депутатка Леся Василенко, яка згодом зареєструвала власний законопроект №5127. Пізніше в інтерв’ю NADRA.info Леся Василенко заявила: “…мотивацією для 5127 послужили чисельні звернення від малого та середнього бізнесу, від асоціацій каменярів, які скаржились на регулярне “колядування” з боку інспекторів Держпраці, яке відбувається наприкінці кожного року, коли настає час переподавати документи і поновлювати ліцензії. То не такі формулювання в документах, то чогось постійно не вистачає, то форма не та, то строки не вірні, і ще цілий перелік подібних зауважень, направлених на затягування процесу видачі дозволів. Багато скарг надходило і з приводу вимагання хабарів і процвітання корупції.  Текст 5127 повністю відображає аналогічні положення в законопроекті 4187 – комплексному проекті закону про розвиток вітчизняних галузей надрокористування”.

03.03.2021 законопроект 4187 було доопрацювано Комітетом Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування, і згодом під номером 4187д передано для подальшого розгляду народними обранцями. Дата розгляду 4187д в сесійній залі наразі не відома.

25.03.2021 Президент України Володимир Зеленський підписав Указ № 122/2021, яким ввів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 19.03.2021 “Щодо стану справ у сфері надрокористування”, відповідно до якого Кабінет Міністрів України має забезпечити супроводження у Верховній Раді України  законопроекту “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підтримки розвитку вітчизняних галузей надрокористування” (реєстраційний № 4187).

Нагадаємо, днями в Держпраці заявили, що ТзОВ “Агробудсервісна кар’єрі якого 15.02.2021 загинув екскаваторник, не погоджувало з Державною службою з питань праці план розвитку гірничих робіт на 2021 рік.

 

Читайте також: Рекультивація: як це робить VESCO

Читайте також: Роман Яворський: В 2007 ми відправляли 10-15 вагонів на добу, зараз – 100

Читайте також: Які спецдозволи на користування надрами можна купити у квітні?

Читайте також: Володимир Семенюк: Smart Energy розглядає можливість експансії на захід України

Читайте також: Андрій Бродський: “Черга з бажаючих купити ОГХК – блеф!”

 

Фото асоціативне, джерело https://cutt.ly/bcD0Agr