“Чекаємо на офіційний документ” – компанії зі списку РНБО готують відповідь на санкції

“Чекаємо на офіційний документ” – компанії зі списку РНБО готують відповідь на санкції

Спецдозволи на користування надрами всіх 19 компаній наразі є дійсними

 

В компаніях, щодо яких в Раді національної безпеки та оборони України заявили про застосування санкцій, готують публічну позицію щодо рішення РНБО.

Про це NADRA.info в телефонному режимі заявили представники низки компаній. На наші дзвінки відповіли в ТОВ “Гео Стенс”, ТОВ “Гео Коннект”, ТОВ “Транс Сет Гео”, ТОВ “Надра Прайд”, ТОВ “Надра Вест Груп”, ТОВ “Бест Оіл Компані”, ТОВ “Профі Нафт”

“На даний момент ми чекаємо … Поки що ніяк не коментуємо. Ми чекаємо на офіційну “бумагу” [Указ Президента], з якою зможемо працювати. Поки що ця інформація йде з тих каналів, які для нас не є значними і вагомими”, – заявили в одній із компаній.

В переважній більшості, відповіді решти компаній зводилися до “наше керівництво готує публічну позицію, вона може бути оприлюднена пізніше”. 

Зауважимо, 17 із 19 компаній зареєстровані в Києві за однією адресою: вул. Западинська, 13-А. 15 компаній мають спільного керівника.

Нагадаємо, в п’ятницю, 19.03.2021 Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що Радбез ухвалив рішення застосувати санкції до 19 компаній “в контексті надрокористування”. 

Голова служби надр (Роман Опімах  Ред.) мав доповідь з цього питання. Рішення стосувалося того, що ми маємо привести у відповідність до чинного законодавства, до Конституції користування нашими надрами. Ви знаєте, що згідно нашої Конституції, надра належать Українському народу. На превеликий жаль, в переважній більшості, при першому навіть приблизному аудиті, зясувалося, що українського народу, там на превеликий жаль, не дуже багато. Переважно це народ, який мешкає чи то на Віргінських островах, чи то на інших, в інших державах, які до України мають не зовсім пряме відношення,  заявив Секретар РНБО.

Пізніше на сайті РНБО було оприлюднено повідомлення з цитатою Президента України Володимира Зеленського: “На основі пропозицій, внесених Службою безпеки України, застосовано персональні економічні санкції, зокрема блокування активів, обмеження торговельних операцій та транзиту ресурсів, а також анулювання та зупинка ліцензій і спецдозволів на видобуток та користування надрами України щодо 19 компаній. Які, на думку правоохоронців, отримали ці ліцензії за заниженою ціною, завдавши державі великих збитків. І які, на думку спецслужб, імовірно, пов’язані з громадянином держави-агресора”.

Зауважимо, станом на момент публікації цього матеріалу, за даними бази ДНВП “Геоінформ України”, спецдозволи всіх 19 компаній зі списку РНБО були дійсними. Наказів Державної служби геології та надр України, які стосувалися би спецдозволів цих компаній, після засідання РНБО на офіційному сайті Служби оприлюднено не було.

NADRA.info спрямовано запити до РНБО і Держгеонадр щодо уточнення обставин та наслідків рішення про санкції стосовно 19 компаній-надрокористувачів.

 

Читайте також: Бізнес польського рок-музиканта працює на відомому бурштиновому родовищі

Читайте також: Наевакуювали? Київська компанія-евакуатор купила потужний гранітний кар’єр

Читайте також: Вполювати волинську мідь: чому ціна на мідний спецдозвіл на аукціоні в лютому зросла в 483 рази? Що втратить переможець торгів, якщо відмовиться заплатити за спецдозвіл? Які перспективи видобування металу в Україні?

 

 


Фото асоціативне. Джерело https://cutt.ly/TxROPlt