ОГХК розіграють між трьома учасниками?

ОГХК розіграють між трьома учасниками?

Що відомо офіційно?

31.08.2021 має відбутися приватизаційний аукціон з продажу пакету акцій розміром 100 % статутного капіталу акціонерного товариства “Об’єднана гірничо-хімічна компанія” (ОГХК). Розмір статутного капіталу товариства складає 1 944 000 000,00 грн (один мільярд дев‘ятсот сорок чотири мільйони гривень). Проте стартова ціна ОГХК встановлена на рівні 3,7 млрд грн. Крок аукціону: 50 млн грн.

Розмір гарантійного внеску: 185 млн грн. Ще 60 тис. грн кожен учасник має сплатити в якості реєстраційного внеску.

Гарантійний внесок можна вносити як “живими грошина” на рахунок Фонду державного майна України, так і у вигляді банківської гарантії.

Ця та інша інформація міститься в документі “Інформаційне повідомлення Фонду державного майна України про проведення аукціону з умовами продажу пакета акцій акціонерного товариства «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» розміром 100,00% статутного капіталу”, розміщеному на сайті ФДМУ.

Відповідно до цього ж документу, прийом заяв на участь в аукціоні з приватизації ОГХК завершився 19.08.2021 о 16.00.

Отримати офіційну інформацію щодо кількості учасників, які візьмуть участь в приватизації ОГХК до початку конкурсу не вдалося – її заборонено розголошувати.

В прес-службі ФДМУ нашу увагу звернули на Постанову Кабінету міністрів України від 10.05.2018 №386 “Про затвердження Порядку продажу об’єктів великої приватизації державної власності”. Відповідно до цього документу, “відомості про учасників аукціону та їх кількість не підлягають розголошенню до моменту початку аукціону”.

 

Що кажуть джерела?

В день завершення реєстрації на аукціон власне джерело NADRA.info на умовах конфіденційності заявило, що для отримання інформаційного пакета та проєкту договору купівлі-продажу пакета акцій ОГХК до ФДМУ звернулося понад 15 компаній. Нагадаємо, що за згаданим вище Порядком, отримання інформаційного пакета та проєкту договору купівлі-продажу можливе лише за умови укладання договору про конфіденційність інформації.

Також джерело повідомило, що лише кожна п’ята компанія з тих, які запросили інформаційні пакети, вирішила брати участь в аукціоні.

“Гарантійні внески внесли три компанії” – заявило джерело на умовах конфіденційності.

Прагнучи підтвердити чи спростувати отримані дані, ми звернулися за телефоном, вказаним на сайті Фонду як контакт представника “*** ********* *******”.  У відповідь чоловічий голос заявив NADRA.info, що “засудить і створить проблеми”, якщо ми опублікуємо інформацію про сам факт нашої телефонної розмови зі згадкою його прізвища. Інформацію про кількість учасників співбесідник назвав конфіденційною.

21.08.2021 ми спрямували офіційний запит до ФДМУ і компанії ВDO Corporate Finance (радник з приватизації ОГХК). Крім кількості учасників майбутнього аукціону нас цікавили також дані про те, скільки охочих купити ОГХК внесли гарантійний внесок грошима, а скільки скористалися банківською гарантією. А також кількість осіб, які зверталися до ФДМУ по інформаційні пакети і проєкти договору купівлі-продажу пакета акцій ОГХК (такі особи до реєстрації учасниками не можуть вважатися учасниками і обмежень на розголошення їх кількості згаданий вище Порядок не містить). Станом на 15:20 27.08.2021 відповідь на запити не надійшла.

Тим часом, 27.08.2021 від іншого джерела, не пов’язаного з першим, ми також отримали інформацію про трьох учасників аукціону з приватизації ОГХК. Крім цього, ми отримали низку інших даних про обставини “кваліфікації” потенційних учасників торгів. Але оскільки ці дані вимагають підтвердження, ми не вважаємо їх публікацію доречною.

Перевірити дані від джерел зможемо вже за 4 дні – 31.08.2021 це наступний вівторок.

 

Контекст

Днями стало відомо про заміну керівника ОГХК: т.в.о. Голови правління компанії став Єгор Перелигін, а його попередник Артур Сомов повернувся до виконання обов’язків члена Правління компанії. В ФДМУ ротацію назвали плановою.

Раніше у серпні ОГХК було визнано переможцем в аукціоні з продажу спецдозволу на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку титанових руд на ділянці Селищанська (Житомирська обл.), терміном на 5 років. ОГХК було визнано переможцем замість ТОВ “Межиріченський гірничо-збагачувальний комбінат” (МГЗК, входить в Group DF Дмитра Фірташа). МГЗК позбавили права купити виграний спецдозвіл наказом Голови Держгеонадр. Екс-т.в.о. Голови правління ОГХК Артур Сомов 10.08.2021 заявляв NADRA.info, що компанія заплатить повну вартість спецдозволу до 15.08.2021, втім станом на 27.08.2021, офіційних повідомлень від ФДМУ щодо купівлі ОГХК спецдозволу на Селищанську ділянку не було. Чи заплатила компанія за спецдозвіл на Селищанську ділянку – в прес-службі ОГХК також не повідомили. Даних про видачу компанії спецдозволу на Селищанську ділянку на сайті Державної служби геології та надр України і в базі даних ДНВП “Геоінформ України” ми не знайшли.

16.08.2021 в дописі на сторінці у Facebook екс-т.в.о.міністра економіки, торгівлі і сільського господарства України Павло Кухта, коментуючи ажіотаж довкола майбутнього аукціону з продажу ОГХК і заклики до переоцінки стартової ціни компанії, заявив: “Стартова ціна взагалі не має жодного значення, якщо в аукціоні приймають участь кілька конкуруючих покупців. Інвестори запропонують стільки, скільки компанія насправді коштує – це добре відомо з економічної теорії аукціонів. Чи це буде 3,7 млрд, чи 5 млрд, чи ще більше – скоро дізнаємось, до аукціону ОГХК лишилось два тижні”.

20.08.2021 засновник і генеральний директор виробничо-комерційної фірми “Велта” Андрій Бродський на свій сторінці у Facebook заявив, що йому “стали відомі фіналісти конкурсу на придбання ОГХК”. Він назвав їх “смішними” і такими, що прикривають єдиного претендента на купівлю держпакета акцій. Бізнесмен також заявив, що “ОГХК виявилася до приватизації повністю неготовою”, а результати аукціону 31.08.2021 “будуть скандальними”.

22.06.2021 Голова ФДМУ Дмитро Сенниченко, в дописі про виставлення ОГХК на приватизацію заявив: “Попередню зацікавленість в об’єкті висловило широке коло інвесторів, частина з яких – іноземні. Розраховуємо на високу конкуренцію та ринкову ціну продажу на прозорому аукціоні”.

 

 

Читайте також: Судові битви за стратегічні надра України. Чому турки досі не зайшли на потужне родовище графіту?

Читайте також: Чиї кар’єри? Поліція шукає, хто видобуває глину поблизу траси Н-31 на Полтавщині

Читайте також: Чиї кар’єри-2: Потужна дорожня компанія без дозволу возила глину на Велике Будівництво?

 

Джерело фото: ФДМУ