Замість компанії Фірташа, спецдозвіл на ділянку титанових руд купить ОГХК

Замість компанії Фірташа, спецдозвіл на ділянку титанових руд купить ОГХК
Джерело фото: https://www.umcc-titanium.com/

Group DF офіційно заявляє, що жодних законних підстав для перегляду підсумків аукціону немає і готується оскаржити рішення Держгеонадр в суді

Що сталося? 

Державне АТ “Об’єднана гірничо-хімічна компанія” отримало право купити спецдозвіл на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку титанових руд на ділянці Селищанська (Житомирська обл.), терміном на 5 років – замість компанії Дмитра Фірташа. Повідомляє NADRA.info з посиланням на протокол електронного аукціону UA-PS-2021-02-23-000041-3 від 05.08.2021 (завантажується файл).

Перехід до ОГХК права купити спецдозвіл на Селищанську ділянку в телефонному коментарі NADRA.info підтвердив тимчасово виконуючий обов’язки голови правління ОГХК Артур Сомов. Водночас, він відзначив, що компанія ще не заплатила за спецдозвіл.

“Ми фізично не встигли ще заплатити. На цьому тижні точно [заплатимо]”, – заявив Артур Сомов. 

Майже через 4 місяці після аукціону, ОГХК визнано переможцем торгів. Хоча під час аукціону вищу цінову пропозицію зробило ТОВ “Межиріченський ГЗК” Дмитра Фірташа

 

Але ж… в аукціоні перемогла не ОГХК?

Саме так. Аукціон пройшов ще 14 квітня. Перемогу під час торгів здобуло ТОВ “Межиріченський гірничо-збагачувальний комбінат”, яке входить в Group DF Дмитра Фірташа. Втім до сьогоднішнього дня статус аукціону був “Очікується підписання договору”. Такий статус міг означати, що компанія-переможець досі не уклала договір, або не сплатила повну вартість. 

Нагадаємо, ТОВ “Межиріченський ГЗК” запропонувало за лот 50 100 000 грн, ОГХК – 50 000 000 грн.

 

Як і чому Межиріченський ГЗК позбавили права купити спецдозвіл?

Формальна підстава сформульована в Наказі Голови Державної служби геології та надр України Романа Опімаха №569 від 04.08.2021: “У зв’язку з надходженням інформації від правоохоронних органів та суб’єктів фінансового моніторингу, що переможець аукціону здійснює фінансування тероризму в Україні … позбавити ТОВ “Межиріченський ГЗК” права на отримання спеціального дозволу на користування надрами”.

Деталі ми дізналися в Єдиному державному реєстрі судових рішень. Звідти ж може випливати, що між ТОВ “Межиріченський ГЗК” і Держгеонадр вже було укладено угоду про купівлю спецдозволу. Принаймні, такий договір було підписано переможцем.

Зокрема, як випливає з ухвали Окружного адміністративного суду міста Києва від 02.06.2021, ТОВ “Межиріченський ГЗК” звернувся до суду з прохання заборонити скасовувати перемогу компанії в аукціоні 14.04.2021 в рамках забезпечення позову. Цю заяву ТОВ “Межиріченський ГЗК” ОАСК задовольнив. 

А саме, Державній службі геології та надр України було заборонено “приймати рішення (наказ) про розірвання договору, укладеного за результатами електронного аукціону в ЕТС Прозорро.Продажі №UA-PS-2021-02-23-000041-3, назва аукціону: «Спеціальний дозвіл на користування надрами – Селищанська ділянка»”. 

З тексту ухвали випливає, що договір про купівлю спецдозволу міг бути укладений. Як випливає з ухвали ОАСК від 16.06.2021, імовірно, йдеться про договір “№ 1/7-21 купівлі-продажу спеціального дозволу на користування надрами на аукціоні з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки родовищ руд титанових Селищанської ділянки, яка знаходиться в Коростенському районі Житомирської області”.

Ухвалу ОАСК від 02.06.2021 було оскаржено до Шостого апеляційного адміністративного суду, який 12.07.2021 відкрив апеляційне провадження, і 03.08.2021 суд скасував рішення першої інстанції.

Таким чином, у Держгеонадр вже не було перешкод для позбавлення ТОВ “Межиріченський ГЗК” права купити спецдозвіл на Селищанську ділянку. 

 

Хто заявив про начебто фінансування тероризму переможцем аукціону?

В Наказі Романа Опімаха про це не сказано. Натомість, опис ситуації можна знайти у вже згаданій ухвалі Окружного адміністративного суду міста Києва від 02.06.2021:

“Товариство з обмеженою відповідальністю «Межиріченський гірничо-збагачувальний комбінат» є переможцем електронного аукціону №UA-PS-2021-02-23-000041-3 та в силу наведених норм ст.16 Кодексу України про надра та Постанови Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2020 року № 993 отримав право на користування надрами Селищанської ділянки шляхом купівлі відповідного дозволу. Та, зі свого боку, підписав й направив Державній службі фінансового моніторингу України такий договір.

Проте, як вбачається з заяви про забезпечення позову, продаж дозволу не відбувся у наслідок надіслання до Держгеонадр адвокатом Щербиною Д.В. як суб`єктом первинного фінансового моніторингу листа з інформацією щодо здійснення фінансування тероризму в Україні учасником аукціону №UA-PS-2021-02-23-000041-3 ТОВ «Межиріченський гірничо-збагачувальний комбінат»

У зв`язку з надходження зазначеного звернення, Держгеонадра звернулись до Служби безпеки України та Державної служби фінансового моніторингу України для надання роз`яснень. При цьому, у передбачений законом строк, продаж дозволу переможцю аукціону не відбувся”.

В ТОВ “Межиріченський ГЗК” заявили, що автор згаданого листа Щербина Д.В. “не може бути суб`єктом первинного фінансового моніторингу відносно Товариства з обмеженою відповідальністю «Межиріченський гірничо-збагачувальний комбінат», про що не могла не знати Державна служба фінансового моніторингу України, оскільки адвокат Щербина Д.В. не надавав правову допомогу Заявнику, процедурі аукціону був представником іншого учасника й про зазначені обставини Заявник письмово повідомляв Держгеонадра”, – йдеться в ухвалі суду. 

Зауважимо, в Єдиному реєстрі адвокатів України міститься інформація про адвоката Щербину Дмитра Віталійовича. Це єдиний адвокат в реєстрі з такими ж ініціалами, що і в рішенні суду. Свідоцтво №1668 про право на зайняття адвокатською діяльністю було видано в 2004 році Донецькою обласною КДКА, а в контактах вказано електронну пошту в домені mail.ru, забороненому для використання на території України.

Щербина Дмитро Віталійович – єдиний адвокат в реєстрі, чиї ініціали співпадають з даними особи, яка повідомила Держгеонадр про начебто фінансування тероризму переможцем аукціону

Дмитро Щербина відповів на телефонний дзвінок NADRA.info, але оскільки готувався до початку судового засідання, пообіцяв вийти на зв’язок пізніше.

 

Що кажуть в Group DF і Держгеонадр?

Очільник Держгеонадр Роман Опімах в коментарі NADRA.info заявив, що згадану інформацію адвоката Щербини Д.В. було підтверджено листом Служби безпеки України:

“Служба направляла цю переписку в суд для зняття забезпечення щодо заборони вчинення будь-яких дій та на адвокатський запит”, – пояснив Голова Служби.

В свою чергу в прес-службі титанового бізнесу Group DF заявили NADRA.info, що рішення Держгеонадр позбавити МГЗК права на розробку Селищанського родовища титанових руд є незаконним і буде оскаржене в суді. Також в Group DF заявили, що закиди щодо начебто фінансування тероризму спираються на інтернет-публікації 2015 року:

“Державна служба геології та надр України (Держгеонадра) своїм Наказом №569 позбавила законного переможця аукціону «Межиріченський ГЗК» (МГЗК) права на розробку селищанського родовища титанових руд. Переможцем аукціону Держгеонадра призначила державну ОГХК, яка зайняла друге місце за результатами аукціону. 9 серпня 2021 року між Держгеонадр і ОГХК був підписаний договір про купівлю-продаж спецдозволу на користування надрами.

Перегляд рішення про продаж спеціального дозволу Межиріченський ГЗК був ініційований ОГХК при лобістській підтримці ФДМУ, в управлінні якого перебуває компанія. ОГХК направила лист в Держгеонадра, в якому висунула ряд безпідставних звинувачень щодо МГЗК, звинувативши компанію в «фінансуванні тероризму та діях в інтересах РФ», посилаючись на інтернет-публікації в ЗМІ від 2015 року. Відповідні листи надійшли в Держгеонадра, Головне управління СБУ та Офіс Генерального прокурора. Цей лист послужив приводом для Держгеонадр призупинити підписання договору з «Межиріченським ГЗК» і направити відповідні запити до Головного управління СБУ і Державну службу фінансового моніторингу. У нашому розпорядженні є копії відповідей цих відомств.

Наголошуємо, що жодне з них не надало жодних доказів або офіційного підтвердження висунутих адвокатом ОГХК звинувачень проти МГЗК. Як вказано у наказі Держгеонадр від 4.08.2020, позбавлення МГЗК права на отримання спецдозволу на користування надрами прийнято в «зв’язку з надходженням інформації від правоохоронних органів та суб’єктів фінансового моніторингу про те, що переможець аукціону здійснює фінансування тероризму в Україні». Формальним приводом для Держгеонадр для позбавлення МГЗК перемоги, став лист Управління СБУ в Житомирській області, спрямований відомством за власною ініціативою.

Відомство повідомило про наявність кримінальної справи від 22.01.2015 №4201500000000056, в якому висувалися звинувачення у фінансуванні тероризму. Однак на даний момент ці звинувачення повністю зняті СБУ в 2020 році в зв’язку з відсутністю складу злочину. Group DF офіційно заявляє, що жодних законних підстав для перегляду підсумків аукціону немає. Юридична служба титанового бізнесу Групи оскаржить незаконне рішення Госгеонадр в суді і, якщо буде потрібно, відстоюватиме свої законні права в міжнародних судах. Порушуючи закон і навмисне вплутуючи ОГХК в довгі судові розгляди навколо Селищанського роодовища, державні чиновники відлякують потенційних покупців ОГХК і знижують його вартість” – заявили в компанії.

“Скасування результатів аукціону – частина системного тиску на титановий бізнес Групи. Вже є спроба незаконно відібрати 49% акцій ЗТМК, зараз робиться спроба незаконно забрати у нас перемогу на аукціоні. Зверніть увагу: перегляд рішення про продаж спеціального дозволу Межиріченського ГЗК був ініційований ОГХК, який безпідставно звинуватив МГЗК в фінансуванні тероризму та діях в інтересах РФ. Підтасовуючи факти, вони не забезпечили юридичну чистоту своїх дій. Ані Фінмоніторинг, ані правоохоронні органи не підтвердили надумані звинувачення ОГХК. Ми вже направили лист в Держгеонадра з вимогою переглянути незаконне рішення. Також ми подали позов для захисту законних інтересів бізнесу, інші позови готуються. Ми припускаємо, що спроба незаконно відібрати ліцензію пов’язана з нездатністю ФДМУ продати ОГХК на аукціоні, запланованому на 31 серпня по заявленій ціні, – коментує події адвокат титанового бізнесу Group DF Роман Чишинський.

В Group DF також надали копії документів, які, на погляд групи, доводять безпідставність позбавлення МГЗК права на купівлю спецдозволу (див. додані фото):

Контекст

18.06.2021 Рада національної безпеки та оборони України ухвалила рішення про анулювання 9 спедцдозволів на користування надрами, а також запровадила максимальні санкції щодо бізнесменів Дмитра Фірташа і Павла Фукса. Про компанії, яким згодом було анулютовано спецдозволи, ми писали тут.

Наприкінці серпня має відбутися приватизаційний аукціон з продажу АТ “Об’єднана гірничо-хімічна компанія”. Стартова ціна – 3,7 млрд грн.

 

Читайте також: Висока мідна спроба. Хто хоче викласти понад 122 мільйони за Заліси-Шменьки? 

Читайте також: Чиї кар’єри? Поліція шукає, хто видобуває глину поблизу траси Н-31 на Полтавщині