Чиї кар’єри? Поліція шукає, хто видобуває глину поблизу траси Н-31 на Полтавщині

Чиї кар’єри? Поліція шукає, хто видобуває глину поблизу траси Н-31 на Полтавщині

Що сталося? 

В липні, проїжджаючи трасою Н-31, яка будується, на околицях села Шамраївка (територія Полтавської області), кореспондент NADRA.info помітив дві ділянки, на яких здійснюються роботи, які нагадують видобування корисних копалин кар’єрним способом. Екскаватори вантажать породу в самоскиди, ті везуть її в напрямку будівництва траси Н-31. Орієнтовні координати ділянок наступні:

Ділянка 1 (координати 49.370481, 34.007874, кадастровий номер 5321884600:00:011:0828):

 

Ділянка 2 (координати 49.379934, 34.011975, кадастрові номери 5324285600:00:010:0222, 5324285600:00:010:0072,  5324285600:00:010:0073):

 

Що вдалося з’ясувати? 

Видобування корисних копалин, зафіксоване на фото, мало би здійснюватися на підставі спецдозволу на користування надрами. 

На інтерактивній карті Державного геологічного порталу ми не змогли підтвердити факт існування дійсного спецдозволу на ділянки/родовища, які би мали координати зафіксованих на фото розкопаних ділянок. 

Скріншот інтерактивної карти спецдозволів. Номерами і стрілками ми позначили орієнтовні локації кар’єрів. Інформація про спецдозволи відсутня

Не знайшли слідів спецдозволів на дані ділянки і в базах даних ДНВП Геоінформ України. 

Водночас, припустивши, що інформація про спецдозволи могла ще не оновитися в базах даних та на інтерактивній карті, ми вирішили не поспішати з висновками і 22.07.2021 звернулися з офіційними запитами до Голови Державної служби геології та надр України Романа Опімаха, т.в.о. Голови/Першого заступника Голови Державного агентства автомобільних  доріг  України Євгена Кузькіна, Голови Державної екологічної інспекції Андрія Мальованого, Голови Полтавської обласної державної адміністрації Олега Синєгубова і Голови Полтавської обласної ради Олександра Біленького. 

 

Що нам відповіли?

Першими на запит відреагували в Полтавській ОДА. Там одразу переслали документ на Головне управління Національної поліції в Полтавській області, а згодом і на Державну екологічну інспекцію Центрального округу, Головне управління Держгеокадастру у Полтавській області та Решетилівської міської ради (відповідь від ОДА за підписом заступника Голови Євгена Грекова). Також в Полтавській ОДА нагадали, що за видачу спецдозволів на користування надрами відповідальна Державна служба геології та надр України, таке видобування має погоджуватися з органами місцевого самоврядування, які ще й здійснюють нагляд за надрокористуванням, а щодо претензій і нарахування збитків і відшкодування завданої шкоди – то це зона відповідальності Державної екологічної інспекції. 

Начальник Служби автомобільних доріг в Полтавській області Іван Краповницький заявив, що Службі невідомо про незаконне видобування корисних копалин біля місця будівництва автомобільної дороги:

“1. Земельні ділянки за вказаними координатами у запиті інформаційного агентства, знаходяться по за смугою відведення автомобільних доріг загального користування державного значення та у користуванні Служби автомобільних доріг у Полтавській області не перебувають.

2. З наданих матеріалів не можливо встановити виконавця робіт.

3. У Служби автомобільних доріг у Полтавській області відсутня інформація стосовно нелегального, незаконного видобутку та використання корисних копалин біля місця будівництва автомобільної дороги та/або в інших місцях.

4. Корисні копалини не використовуються при будівництві доріг“.

Найбільш інформативною була відповідь ДЕІ Центрального округу за підписом начальника Євгенія Мартосенка. 

З’ясувалося, що ДЕІ було відомо про один із кар’єрів обабіч Н-31 біля Шамраївки ще за кілька тижнів до отримання запиту NADRA.info. Але чи законний цей кар’єр – в ДЕІ ЦО прямо не відповіли:

“02.07.2021 працівниками Інспекції проведено огляд земельних ділянок, розташованих поблизу с.Шамраївка, Полтавського району Полтавської області. Установлено, що на земельних ділянках з кадастровими номерами 5324285600:00:010:0222, 5324285600:00:010:0072 та 5324285600:00:010:0073, цільове призначення яких є ведення особистого сільськогосподарського призначення невстановленими особами за допомогою важкої автомобільної та будівельної техніки здійснюється видобування корисних копалин – сировини (глини) кар’єрним способом. Об’єм видобутої сировини на час проведення обстеження склав близько 75 тис. м3. 

З метою виявлення та фіксування виявлених  порушень природоохоронного законодавства, збирання доказів та вжиття заходів впливу до винних осіб у встановленому законодавством порядку, Інспекцією на адресу правоохоронних органів 06.07.2021 направлено листа щодо встановлення осіб та підстав законності розроблення вказаного кар’єру та видобування корисних копалин, вирішення питання щодо внесення відомостей до ЄРДР та початку досудового розслідування. Натомість, інформації про результати розгляду та прийняте рішення на даний час  до Інспекції не надійшло“.

Також у ДЕІ ЦО заявили, що 28-29.07.2021 надіслали листи Полтавської ОДА, Полтавської Облради, Решетилівської міської ради, Полтавської обласної прокуратури, Решитилівської окружної прокуратури, ГУНПУ в Полтавській області та Держгеонадр “щодо отримання у стислі строки інформації про суб’єктів господарювання, які здійснюють  видобування корисних копалин поблизу с.Шамраївка Полтавської області, вжитих правоохоронними органами заходів, направлених на встановлення власників (користувачів) вказаних земельних ділянок та техніки, яка використовується під час видобутку корисних копалин”. Зауважимо, кадастрові номери ділянок, вказані у відповіді ДЕІ ЦО, відповідають зафіксованому нами видобуванню глини на Ділянці 2. Про Ділянку 1 (кадастровий номер 5321884600:00:011:0828) у відповіді ДЕІ ЦО – ані слова.

Останнім було отримано відповідь на запит від ГУНП України в Полтавській області. Заступник начальника Сергій Коновальчук заявив, що “відділом поліції №2 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 240 КК України за фактом можливого порушення правил охорони або використання надр. На даний час у кримінальних провадженнях проводяться заплановані слідчі (розшукові) дії, спрямовані на встановлення обставин вчинення кримінальних правопорушень, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування”. Інших подробиць в поліції не повідомили, оскільки “розголошення  відомостей у зазначеному кримінальному провадженні на теперішній час може вплинути на хід подальшого досудового розслідування”. 

Відповідей від Полтавської Облради та Держгеонадр досі не надійшло.

 

Що далі?

Опрацювавши фотоматеріали та відповіді на наші запити, ми відчуваємо потребу в уточненні низки даних, що надійшли. 

Тому чекаємо на неотримані відповіді, готуємо нові запити, не поспішаємо з висновками, і закликаємо всіх, кому відомі інші факти видобування корисних копалин з ознаками незаконності, фіксувати їх і надсилати нам, контакти тут.

 

Контекст 

Незаконне видобування корисних копалин стало масовим явищем по всій Україні. Офіс генерального прокурора, Міністерство внутрішніх справ, Служба безпеки України та ЗМІ регулярно повідомляють про найбільш кричущі факти незаконного надрокористування. Все це спонукало низку народних депутатів ініціювати посилання відповідальності за браконьєрство в надрах. Ще в червні 2020 року було зареєстровано законопроект №3576 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за незаконне видобування корисних копалин”. Про проект в інтерв’ю NADRA.info розповідав його ініціатор Павло Якименко (депутатська фракція політичної партії “Слуга Народу”). 15.07.2021 законопроект було ухвалено в другому читанні, а 22.07.2021 передано на підпис Президенту. 

Тільки від незаконного видобутку піску державний бюджет втрачає десятки мільярдів гривень на рік! Були необхідні кардинальні рішення. Тільки якщо ми введемо кримінальну відповідальність і суттєво підвищимо адміністративну – ситуація зміниться“, – написав Павло Якименко в день ухвалення законопроекту в другому читанні.

 

Читайте також: Анульовувати і зупиняти спецдозволи будуть без рішення суду

Читайте також: УкрДГРІ захистять від приватизації?

Читайте також: Ігор Кривецький увійшов у бізнес із видобування літієвих руд 

Читайте також: ONUR встановив контроль над компанією, яка працює на українських покладах золота