УкрДГРІ захистять від приватизації? 

УкрДГРІ захистять від приватизації? 

Державне підприємство “Український державний геологорозвідувальний інститут” (УкрДГРІ) доручено включити до переліку об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації

Про таке йдеться у Рішенні Ради національної безпеки та оборони від 16.07.2021, введеному в дію Указом Президента України від 23 липня 2021 року №306/2021. Окрім УкрДГРІ, заборону на приватизацію, як очікується, може бути поширено на державне комерційне підприємство “Південукргеологія” і казенне підприємство “Кіровгеологія“. Цитуємо фрагмент рішення РНБО:

Розглянувши комплекс питань, пов’язаних із забезпеченням потреб національної економіки стратегічно важливою сировиною, з метою захисту національних інтересів в економічній сфері та підвищення рівня обороноздатності держави, Рада національної безпеки і оборони України вирішила:

2. Кабінету Міністрів України:

8) у місячний строк:

г) вжити заходів щодо включення державного комерційного підприємства “Південукргеологія”, казенного підприємства “Кіровгеологія”, державного підприємства “Український державний геологорозвідувальний інститут” до переліку об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, під час опрацювання у Верховній Раді України проекту Закону України “Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації” (реєстр. № 4020 від 2 вересня 2020 року)

 

Нагадаємо, 12 серпня Кабінет Міністрів України розпорядився передати до Фонду державного майна України єдині майнові комплекси низки підприємств. До переліку увійшли 4 ДП зі сфери управління Держгеонадр: Український державний геологорозвідувальний інститут УкрДГРІ (ЄДРПОУ 01432032), Причорноморське державне регіональне геологічне підприємство (01432144), Східне державне регіональне геологічне підприємство (25361584), державне підприємство “Бурштин України” (34112754).

В Держгеонадр таке рішення пояснили відсутністю коштів на утримання і розвиток ДП:  “Цього року фінансування розвитку мінерально-сировинної бази скоротилось на 60%. Відсутність коштів стала визначальною в долі геологічних підприємств. Всі вони збиткові та мають податкову, кредиторську заборгованість та борги по заробітній платі. До прикладу, за 2019 рік кредиторська заборгованість УкрДГРІ склала 5,14 млн грн, Причорномор ДРГП – 9,686 млн грн, Схід ДРГП – 22,483 млн грн, ДП “Бурштин України” – 4,083 млн грн”.

«Ми розуміємо необхідність збереження наукового потенціалу геологічної галузі, тому намагаємось сконцентрувати вкрай обмежені фінансові ресурси на підприємствах, що зберегли наукові кадри та здатні забезпечити максимальний практичний результат для держави», – повідомив очільник Служби Роман Опімах”, – йшлося в релізі Служби 14 серпня 2020 року.

В інтерв’ю NADRA.info т.в.о. директора УкрДГРІ Андрій Локтєв заявляв, що дізнався про рішення Уряду приватизувати Інститут зі ЗМІ, і називав такий крок “шляхом в нікуди”. Повідомлення про приватизацію, зі слів Локтєва, зірвало низку договорів, рятівних для бюджету УкрДГРІ (з надрокористувачами про послуги, і з НАК “Надра України” про фінансову допомогу). У вересні 2020 року Андрій Локтєв подав у відставку.

В листопаді 2020 р. Голова Держгеонадр Роман Опімах заявив, що всі чотири згадані держпідприємства вже передано до сфери управління Фонду державного майна України.

 

Читайте також: ФОПи розіграли половину спецдозволів на торгах у п’ятницю

Читайте також: Ferrexpo запустила сонячну електростанцію

Читайте також: Ігор Кривецький увійшов у бізнес із видобування літієвих руд 

Читайте також: Найзбитковіші кар’єри Укрзалізниці. Хто за них відповідає?

Читайте також: ONUR встановив контроль над компанією, яка працює на українських покладах золота