Ferrexpo запустила сонячну електростанцію

Ferrexpo запустила сонячну електростанцію

Група Феррекспо запустила пілотний проєкт з установки сонячних батарей та отримання сонячної енергії

Як повідомляє прес-служба Групи, потужність комплексу становить 5 МВт. У проєкті використано майже 10 тисяч сонячних батарей компанії Jinko Solar – одного зі світових лідерів у виробництві даного обладнання. Сонячні панелі встановлені на відвалах кар’єрів з метою раціонального використання площ, займаних в процесі експлуатації відкритих кар’єрів.

Сонячні панелі на відвалах. Україна, Полтавська обл.. Джерело фото: прес-служба Групи

Вартість проєкту склала декілька мільйонів доларів США. Фінансування проєкту повністю здійснено самою Компанією, сонячна електростанція не буде користуватися будь-якими державними програмами компенсацій, субсидій, дотацій чи “зеленого тарифу”. Як повідомлялося раніше, Феррекспо свідомо відмовляється від використання будь-яких дотацій під час виробництва відновлюваної енергії відповідно до кращих світових практик. “Ми домоглися ринкової окупності даного проєкту без будь-яких “зелених тарифів” з боку держави, що має бути прикладом для інших підприємств, які будують об’єкти генерації відновлюваних джерел енергії”, – відзначили в Компанії.

За словами Голови Правління Полтавського ГЗК (ПГЗК) Віктора Лотоуса, перша сонячна електростанція буде подавати електроенергію для споживання підприємствами Групи на діючому промисловому майданчику. Станція буде виробляти 6,5-7 млн ​​кВтг електроенергії в рік.

“Це нова сторінка в історії Ferrexpo, яка дає можливість замінювати закупівлю частини електроенергії з енергоринку на відновлювану енергію сонця за більш конкурентоспроможною ціною і з повною відсутністю викидів СО2, роблячи виробництво Ferrexpo ще більш піклуючимся про навколишнє середовище. Запуск власної генерації зменшує для Ferrexpo негативні наслідки монополізації енергоринку внаслідок обмеження конкуренції та ризики зростання тарифу на передачу електроенергії. Більш того, завдяки даному проєкту створені нові робочі місця”, – додав Віктор Лотоус.

Вище зазначена сонячна електростанція – це пілотний проєкт, після якого Компанія перейде до повномасштабної зміни традиційної електроенергії на відновлювану енергію сонця як частини програми декарбонізації виробленої продукції. У планах Феррекспо – будівництво в середньостроковій перспективі електростанції для виробництва відновлюваної енергії потужністю від 250 до 1000 МВт. 

Довідка про компанію: Ferrexpo – швейцарська залізорудна компанія з активами в Україні. Основною діяльністю компанії є виробництво і експорт високоякісних залізорудних окатків, які використовуються у виробництві сталі. Ferrexpo є найбільшим виробником і експортером окатків серед країн колишнього СРСР. Поточні виробничі активи – Полтавський і Єристівський ГЗК. Ferrеxpo plc володіє 100% акцій Ferrexpo AG, якій, у свою чергу, належить 100% акцій Полтавського ГЗК і 100% акцій Єристівського ГЗК. У 2020 р. Компанія виробила 11,2 мільйона тонн залізорудних окатків. Основними споживачами продукції є сталеливарні підприємства з Австрії, Німеччини, Японії, Південної Кореї, Тайваню, Китаю, Словаччини, Чехії, Туреччини, В’єтнаму, а також США. Акції Ferrexpo котируються на основному майданчику Лондонської фондової біржі під тікером FXPO. Додаткову інформацію можна знайти на сайті www.ferrexpo.com.

Фото надані прес-службою Групи

 

Читайте також: Бехівський гранітний кар’єр зупинили – заява власника

Читайте також: Ігор Кривецький увійшов у бізнес із видобування літієвих руд 

Читайте також: Які спецдозволи виставлено на аукціони в липні?

Читайте також: Найзбитковіші кар’єри Укрзалізниці. Хто за них відповідає?

Читайте також: ONUR встановив контроль над компанією, яка працює на українських покладах золота