Бехівський гранітний кар’єр зупинили – заява власника

Бехівський гранітний кар’єр зупинили – заява власника
Бехівський гранітний кар’єр, родовище гранодіориту "Бехівське"

Того, хто підписав наказ, обіцяють притягнути до  відповідальності

 

В четвер 15.07.2021 було зупинено діяльність Бехівського гранітного кар’єру. Про це на своїй Facebook-сторінці написав власник компанії Максим Шкіль.

“Про реалії підтримки інвестора!!!

Вчора наказом керівника державної служби геології та надр України Романа Опімаха шляхом зупинки дозволу на користування надрами, ЗУПИНЕНА ДІЯЛЬНІСТЬ одного з бюджетоутвоюрючих підприємств Житомирської області – Бехівського гранітного кар’єру. Це рішення посадової особи, а саме керівника Державної служби геології та надр України є безпідставним, безвідповідальним та несе загрозу зупинки будівництва ключових дорожніх проектів програми Президента України “Велике Будівництво”, – заявив Максим Шкіль.

Він нагадав, що Бехівський гранітний кар’єр працює з 2006 року. При чому підприємство “створене практично з нуля на території, яка належала до другої категорії Чорнобильської зони, а село Бехи в 80-ті роки було виселено. Фактично запуск Бехівського гранітного кар’єру відновив цю місцевість, дав людям стабільний дохід та нові робочі місця”.

Загалом за роки діяльності в підприємство було проінвестовано понад 20 млн євро, сплачено понад понад мільярд гривень податків та платежів.

Зі слів Максима Шкіля, сьогодні Бехівський гранітний кар’єр одне з найсучасніших підприємств України з виробництва якісної щебеневої продукції.

“У травні 2021 року холдинг MS|Capital придбав Бехівський гранітний карєр. Відразу після купівлі кар’єру, мною було додатково виділено більше 3 млн доларів США в купівлю нових бурових та оновлення парку спеціалізованої кар’єрної техніки. На момент придбання був проведений детальний аудит, в результаті якого не було виявлено жодних порушень. Слід зазначити, що підприємство було придбано у німецьких інвесторів, політика яких завжди була чіткою: повна прозорість в господарській діяльності, офіційні заробітні плати та дотримання всіх норм та положень законодавства України, за роки діяльності жодних суттєвих порушень на виробництві не було”, – заявив Максим Шкіль.

Максим Шкіль також розповів, що в квітні 2021 року був отриманий припис державного управління геологічного контролю України по якому у визначений термін всі зауваження були усунуті та в письмовій формі з підтверджуючими документами направлені рекомендованим листом до Державної служби геології та надр України і до Державного управління геологічного контролю України (про що є офіційне повідомлення про вручення).

“Сьогодні випадково на офіційному сайті Державної служби геології та надр України нами виявлено інформацію, що наказом #535 від 15.07.2021 року було зупинено дію спеціального дозволу на користування надрами ТОВ «Бехівський гранітний карєр». При цьому жодного офіційного повідомлення про причини підписання такого наказу ми не отримали“, – обурюється Максим Шкіль.

Дане рішення, на думку власника кар’єра, є необґрунтоване та спричинить значні збитки бюджетоутворюючому підприємству Житомирської області, на якому зараз працює 200 людей.

Більш того, зупинка Бехівського гранітного кар’єра може позначитися на своєчасності поставок сировини для багатьох ключових інфраструктурних об’єктів по всій країні, в рамках реалізації програми «Велике будівництво», які мають бути завершені в цьому року. 

“Запевняю, усі втрати підприємства будуть фіксуватися. Після чого відповідне звернення буде направлене в НАБУ, щодо притягнення до відповідальності посадової особи, яка підписала наказ, що став причиною зупинки господарської діяльності Бехівського гранітного кар’єру. Закликаю голову Державної служби геології та надр України Романа Опімаха та міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Романа Абрамовського розібратися у ситуації, скасувати рішення та відновити роботу підприємства!”, – заявив Максим Шкіль.

Пост власника ТОВ “Бехівський гранітний кар’єр” Максима Шкіля в соцмережі Facebook. Скріншот

 

ОНОВЛЕНО: На допис Максима Шкіля оперативно відреагував Голова Держгеонадр Роман Опімах. Він пообіцяв розібратися в ситуації. Скріншот.

Зауважимо, заяву Максима Шкіля підтверджують дані офіційного сайту Держгеонадр: Наказом №535 від 15.07.2021 було зупинено низку спецдозволів. Окрім Бехівського гранітного кар’єру, зупинено спецдозвіл ще низці кам’яних кар’єрів, а саме:

  • ІП “Томашгородський каменедробильний завод” (Граніт, Рівненська обл.)
  • ПП “Іван” (Габро, Житомирська)
  • МПП “Арго” (Анортозит, Житомирська)
  • ТОВ “Світязь” (Граніт, Житомирська)
  • ПП “Луч” (Габро, Житомирська)

Також зупинено спецдозволи ПП “Укрбудсервіс-ДВМ” (суглинок, Полтавська), НВП “МІМ” (глина, Чернівецька), ТОВ “Біляївський збагачувальний комбінат” (каолін первинний, Запорізька), ПП “Урочище Трояни” (гіпс, ангідрит, Івано-Франківська), ТОВ “Перша торфяна компанія” (торф, Чернігівська), ТОВ “Одеська пересувна механізована колона” (вапняк, Херсонська).

Всім згаданим компаніям надано 30 днів на усунення порушень.

Нагадаємо, як ми вже писали, у травні 2021 р. Антимонопольний комітет України дозволив ТОВ “Автострада трейд груп” (м. Вінниця, Україна) придбати частку в статутному капіталі ТОВ “Бехівський гранітний кар’єр” (с. Бехи, Коростенський район, Житомирська обл.), що забезпечує перевищення 50 відсотків голосів у вищому органі управління  товариства. ТОВ “Бехівський гранітний кар’єр” володіє спецдозволом №2846 на видобування гранодіориту родовища “Бехівське” (до 2032 р.) (дані ДНВП “Геоінформ України”).

 

Читайте також: Ігор Кривецький увійшов у бізнес із видобування літієвих руд 

Читайте також: Які спецдозволи виставлено на аукціони в липні?

Читайте також: Найзбитковіші кар’єри Укрзалізниці. Хто за них відповідає?

Читайте також: ONUR встановив контроль над компанією, яка працює на українських покладах золота

Читайте також: Торф спотикання. Хто змусив Держгеонадр відмінити продаж спецдозволу?