Торф спотикання. Хто змусив Держгеонадр відмінити продаж спецдозволу?

Торф спотикання. Хто змусив Держгеонадр відмінити продаж спецдозволу?

Бездіяльність Служби визнано незаконною

 

Що сталося? 

Державна служба геології та надр України відмінила аукціон з продажу спецдозволу на видобування торфу родовища “Під Бором” (Калуський район, Івано-Франківська обл.). Торги мали відбутися 30.06.2021, але були відмінені наказом Голови Держгеонадр Романа Опімаха №493 від 29.06.2021 “Щодо зняття лота з продажу”.

 

Чому лот зняли з продажу?

Підставою для зняття лоту з торгів стало рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 15.12.2020, яке було підтверджено Восьмим апеляційним адмінсудом 13.05.2021. Деталі нижче.

 

Хто і за що судився?

ПрАТ “Івано-Франківськторф” звернувся до суду з позовом проти Державної служби геології та надр України в 2020 р.

Підприємство просило суд визнати протиправною бездіяльність Служби щодо не продовження спеціального дозволу на користування надрами з метою видобування торфу на родовищі “Під Бором” №1083, а також зобов’язати Службу продовжити цей спецдозвіл. 

ПрАТ “Івано-Франківськторф” засновано в 2000 р. Місто реєстрації Івано-Франківськ. Статутний капітал 70 500 грн. Кінцевий бенефіціарний власник і керівник компанії – Василь Дмитрів (Івано-Франківська обл.).

Судитися в компанії вирішили після того, як з 2017 року неодноразово подавали до Держгеонадр заяви на продовження спеціального дозволу на користування надрами та внесення змін до дозволу з усім визначеним законодавством переліком документів, проте Держгеонадр кожного разу повертала документи з різних причин. 

В грудні 2020 р. Івано-Франківський окружний адмінсуд визнав бездіяльність Держгеонадр протиправною. Але зобов’язав Службу не продовжити спецдозвіл, а лише повторно розглянути заяви ПрАТ “Івано-Франківськторф” про продовження строку дії спеціального дозволу на користування надрами №1083, із врахуванням висновків суду. 

Держгеонадр оскаржило це рішення, але в травні 2021 р. законність рішення першої інстанції підтвердив Восьмий апеляційний адмінсуд. Рішення апеляції набрало законної сили 13.05.2021.

Тим часом, в березні 2021 р. ТОВ “Фортуна ІФ” попросило Держгеонадр виставити родовище “Під Бором” на аукціон, і 11.05.2021 спецдозвіл було виставлено на продаж. 

ТОВ “Фортуна ІФ” засновано в березні 2019 року.  Реєстрація – с.Солуків, Долинський р-н, Івано-Франківська обл. Статутний капітал 1 000 000 грн. Керівник Богдан Скрипник. Засновники Оксана Побідаш (АР Крим), Роман Карпін (Яремче, Івано-Франківська обл.), Роман Турчин (Івано-Франківськ), Олексій Самойлов (Київ), Богдан Скрипник (с.Новоселиця, Івано-Франківська обл.).

 

24.05.2021 ПрАТ “Івано-Франківськторф” попросило суд заборонити Державній службі геології та надр України вчиняти дії з продажу спецдозволу на аукціоні шляхом проведення електронних торгів до моменту виконання рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 15.12.2021. Суд цю заяву відхилив.

 

Що далі?

Крапка у цій судовій справі, імовірно, ще попереду. Адже, не погодившись зі згаданими судовими рішеннями, Держгеонадр подала касаційну скаргу. Посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального та порушення норм процесуального права, Служба просила їх скасувати та ухвалити нове. Але дослідивши касаційну скаргу, Верховний Суд установив, що у скарзі не зазначені підстави для оскарження судових рішень у касаційному порядку. Рішенням від 22.06.2021 касаційну скаргу Держгеонадр було залишено без руху. Щоправда, Службі дали можливість усунути недоліки касаційної скарги протягом десяти днів, які спливають 02.07.2021. 

Відтак якщо Держгеонадр виправить недоліки скарги, крапку у судовій тяганині щодо спецдозволу №1083 поставить Верховний Суд.

 

Читайте також: Піщані рекорди. Які спецдозволи розіграли на останніх аукціонах червня?

Читайте також: Титановий кар’єр біля Білої Церкви і ГЗК на Черкащині. Кого ще РНБО поставила на стоп?

Читайте також: Торф уцінили. Родовище “Ірдинь” віддадуть удесятеро дешевше

Читайте також: Гранітний кар’єр поставили на паузу

Читайте також: Родовище гранодіориту звільнили від надрокористувача