Запланований на 31 серпня аукціон з продажу ОГХК скасовано

Запланований на 31 серпня аукціон з продажу ОГХК скасовано
Джерело фото: https://www.facebook.com/spfu.gov.ua/posts/4490052777683804

Фонд держмайна України скасував аукціон з продажу державного АТ ОГХК, який мав дати старт великій приватизації в Україні. Причина чергового перенесення дати — не всі потенційні учасники встигли оформити і подати документи. Про це пише видання НВ Бізнес. Далі – текст оригінального повідомлення колег.

 

Фонд державного майна України (ФДМУ) вирішив скасувати приватизаційний аукціон АТ Об’єднана гірничо-хімічна компанія (ОГХК), який було заплановано на 31 серпня 2021 року. Причиною такого рішення стало те, що після перевірки отриманих заявок до торгів може бути допущено тільки одного учасника. «Найближчим часом ФДМУ ініціює збір аукціонної комісії для затвердження нової дати аукціону», — повідомили НВ Бізнес в ФДМУ.

До Фонду держмайна надійшло лише 3 заявки для участі в аукціоні з приватизації ОГХК (ці дані NADRA.info повідомило власне джерело в день завершення подачі заявок 19.08.2021. Більше про це читайте тут. – прим.). За даними Фонду, двоє з потенційних учасників подали неповний пакет документів. Процедура проведення аукціонів великої приватизації не передбачає можливості доопрацювання заявок, відповідно цим претендентами було відмовлено в участі в аукціоні.

«В рамках чинного законодавства, аукціон з одним учасником відбутися не може», — пояснюють у ФДМУ.

У Фонді запевняють, що приватизаційний аукціон, як і було заплановано, відбудеться у 2021 році, що дозволить повною мірою виконати план бюджетних надходжень від приватизації, який затверджено на рівні 12 млрд грн.

«Перенесення аукціону дасть можливість потенційним учасникам доопрацювати документи та повторно направити заявки. Ми також очікуємо заявок від інших великих гравців ринку, які до цього моменту вивчали дані про ОГХК, але, за інформацією радника, їм не вистачило 2 місяців, відведених законодавством на підготовку, щоб завершити всі процедури аудиту та прийняти інвестиційне рішення. Нова дата аукціону буде оголошена найближчим часом», — наголосив заступник голови Фонду держмайна Тарас Єлейко.

В свою чергу Віталій Струков, керуючий партнер BDO Корпоративні фінанси (BDO Corporate Finance), компанії, що є радником ФДМУ по приватизації ОГХК впевнений, що це привабливий об’єкт, зацікавленість в якому висловлюють багато міжнародних компаній.

«На етапі підготовки підприємством цікавилися кілька десятків потенційних покупців. З них 18 підписали Договори про конфіденційність з ФДМУ і отримали доступ до інформації для проведення дью ділідженсів і підготовки до аукціону. Більше половини активно робили дью ділідженси, візити на виробничі активи», — розповів Струков.

Але за даними BDO Корпоративні фінанси для великих корпорацій прийняття рішення про придбання компанії – кропіткий і досить тривалий процес. «Деякі інвестори повідомили, що часу мало, але до останнього дня намагалися встигнути і не встигли. Перенесення аукціону дозволить потенційним покупцям завершити аналіз даних про ОГХК, без поспіху провести необхідні розрахунки, сформувати ціну і узгодити участь на рівні правління і наглядової ради», — сподівається Віталій Струков.

Як повідомлялося, стартова ціна ОГХК складе 3,7 млрд грн.

Державне АТ ОГХК, яке управляє Вільногірським гірничо-металургійним комбінатом у Дніпропетровській області та Іршанським гірничо-збагачувальним комбінатом в Житомирській області, почало фактичну діяльність з серпня 2014 року. Підприємство займається видобутком та збагаченням титанової сировини — ільменіту та рутилу.

Терміни приватизації ОГХК неодноразово переносили, починаючи з 2017 року.

Минулого тижня Кабінет міністрів України змінив тимчасового голову правління ОГХХ. Ним було призначено члена правління АТ Об’єднана гірничо-хімічна компанія Єгора Перелигіна. В Фонді держмайна пояснили це рішення плановою ротацією.

 

 

Читайте також: ОГХК розіграють між трьома учасниками?

Читайте також: Судові битви за стратегічні надра України. Чому турки досі не зайшли на потужне родовище графіту?

Читайте також: Чиї кар’єри? Поліція шукає, хто видобуває глину поблизу траси Н-31 на Полтавщині

Читайте також: Чиї кар’єри-2: Потужна дорожня компанія без дозволу возила глину на Велике Будівництво?