Уранову ділянку без аукціону віддали казенному підприємству

Уранову ділянку без аукціону віддали казенному підприємству
Джерело фото: https://kirovgeo.com.ua/

Хто ще працює на покладах урану в Україні?

 

Що сталося?

Державна служба геології та надр України видала наказ про надання казенному підприємствуКіровгеологіяспецдозволу на геологічне вивчення уранових руд на ділянці Новоолексіївська в Кіровоградській області. Термін дії спецдозволу – 5 років. Наказ №605 від 16.08.2021 підписав перший заступник Голови Служби Володимир Бучко.

Спецдозвіл надається без аукціону на підставі п. 8 Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.05.2011 № 615 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 19.02.2020 № 124), а саме: з метою геологічного вивчення надр за рахунок коштів державного бюджету.

Заяву про надання спецдозволу на Новоолексіївську ділянку КП “Кіровгеологія подало до Держгеонадр 26.05.2021.

Ділянка Новоолексіївська знаходиться на північний схід від міста Новоукраїнка. Найближчі населені пункти Мар’янопіль і Кам’яний міст. Детальні координати ділянки доступні за посиланням.

КП Кіровгеологія” засновано в 1991 році. Статутного капіталу не має (дані YouControl). Місто реєстрації Київ. 

Казенне підприємство” – особливий статус підприємства, який визначено статею 76 Господарського кодексу України: 

“1. Казенні підприємства створюються у галузях економіки, в яких:

  • законом дозволено здійснення господарської діяльності лише державним підприємствам;
  • основним (понад п’ятдесят відсотків) споживачем продукції (робіт, послуг) виступає держава;
  • за умовами господарювання неможлива вільна конкуренція товаровиробників чи споживачів;
  • переважаючим (понад п’ятдесят відсотків) є виробництво суспільно необхідної продукції (робіт, послуг), яке за своїми умовами і характером потреб, що ним задовольняються, як правило, не може бути рентабельним;
  • приватизацію майнових комплексів державних підприємств заборонено законом;
  • здійснюється медичне обслуговування населення.

Казенне підприємство відповідає за своїми зобов’язаннями лише коштами, що перебувають у його розпорядженні. У разі недостатності зазначених коштів держава, в особі органу, до сфери управління якого входить підприємство, несе повну субсидіарну відповідальність за зобов’язаннями казенного підприємства.

…”

КП “Кіровгеологія входить до сфери управління Державної служби геології та надр України. Як зазначається на сайті підприємства, воно “має понад семидесятирічний досвід геологічного вивчення надр, проведення геолого-пошукових та геологорозвідувальних робіт на території України та інших держав світу“. В січні 2021 р. генеральним директором Кіровгеології було призначено Олександра Залужного.

Директор КП “Кіровгеологія” Олександр Залужний і Голова Держгеонадр Роман Опімах. Джерело фото https://www.geo.gov.ua/priznachili-generalnogo-direktora-kp-kirovgeologiya/

На сайті підприємства вказано інформацію тільки про 4 структурі підрозділи, хоча за даними YouControl їх 8.

Сайт підприємства – https://kirovgeo.com.ua/ 

 

Якими ще спецдозволами володіє КП “Кіровгеологія“?

База даних ДНВП Геоінформ України” містить відомості про  27 спецдозволів, якими в різний час володіло казенне підприємство на руди золота, уран, граніт, підземні води, глину, лабрадорит, руди рідкісних металів та ін..

Станом на 28.08.2021 дійсним є тільки один спецозвіл №3581 на видобування габро і габро, порушеного вивітрюванням родовища Бистріївське (Житомирська обл.).

Окрім цього, КП “Кіровгеологія володіє 22,73%-часткою в капіталі спільного іспано-українського підприємства Іскор“. СП “Істор є власником двох дійсних спецдозволів: №1248 на видобування габро (родовище Бистріївське, Житомирська обл.), №3498 на видобування гранодіориту (родовище Наталіївське, Житомирська обл.).

Спільне іспано-українське підприємствоІскор” засновано в 1992 р.. Статутний капітал 5 050 000 грн. Місто реєстрації Коростишів (Житомирська обл.). 22,73% капіталу володіє КП “Кіровгеологія“, 77,27% – ТОВ “Граніт-Інвест ЛТД. Кінцевим бенефіціарним власником СП “Іскор” значиться Куліковська Олександра. Керівник Сіньков Віталій. “Іспанський слід в СП “Іскор” “загубився” імовірно в 2007 році, коли за даними YouControl зі складу засновників СП вийшли Анхель Фортуньо Гранель і фірма Соемба.

 

Хто ще в Україні має уранові спецдозволи?

Після отримання спецдозволу, КП Кіровгеологія стане третьою юридичною особою з урановим спецдовзолом.

За даними ДНВП Геоінформ України”, дійсними на сьогодні є лише 7 спецдозволів, якими володіють два підприємства.

Державне підприємство “Східний гірничо-збагачувальний комбінат володіє чотирма спецдозволами на видобування урану в Кіровоградській області:

  1. №905 родовище Центральне
  2. №906 – родовище Мічуринське
  3. №2692 – родовище Ватутінське 
  4. №4353 родовище Новоконстянтинівське 

Трьома іншими спецдозволами, але на геологічне вивчення, в т.ч. дослідно-промислову розробку урану, володіє ТОВ “Атомні енергетичні системи України:

  1. №4938ділянка Сафонівська (Миколаївська обл.)
  2. №4939 – площа Михайлівська (Миколаївська обл.)
  3. №4940 ділянка Новогурівська (Дніпропетровська обл.)

ТОВ “Атомні енергетичні системи Українизасновано в 2015 р.. Статутний капітал 25 000 грн. Реєстрація с. Миколаївка (Миколаївська обл.). Керівник Бакаржієв Юрій. Кінцевий бенефіціарний власник Буткевич Геннадій.

Геннадій Буткевич. Автор фото Ростислав Гордон. Джерело: https://gordonua.com/publications/milliarder-butkevich-iz-milicii-ya-ushel-potomu-chto-postupilo-predlozhenie-ot-timoshenko-i-pinchuka-ot-kotorogo-nevozmozhno-otkazatsya-1487269.html

Засновники: Буткевич Геннадій – 83,4%, Настенко Олександр – 8,3%, Якименко Віталій – 8,3%. Якименко Віталій є батьком народного депутата від “Слуги народу“, Голови підкомітету з питань охорони і раціонального використання надр Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Павла Якименка.

Голова підкомітету з питань охорони і раціонального використання надр Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Павло Якименко. Джерело фото: https://nadra.info/2020/06/time-to-fight/

В липні 2020 року в ТОВ “Атомні енергетичні системи Українизаявили, що компанією вперше в Україні був складений ресурсний звіт по урановому родовищу відповідно до міжнародних вимог, в даному випадку — відповідно до коду JORC (Австралія). Запаси в Сафонівському родовищі оцінили як 4700 тонн. “Наша мета — допомогти державі у виконанні задекларованої програми енергетичної безпеки. Зараз нашим АЕС потрібно 2400 тонн урану на рік, а добуває Україна тільки 600. Решту купуємо за зовнішніми контрактами за валюту, в тому числі і в Росії. У свою чергу, атомна енергетика — це як кров для української економіки, вона займає 52% в загальному енергетичному балансі”, – заявляв Юрій Бакаржієв.У тривалій перспективі АЕСУ розглядає можливість виходу на IPO”, – йшлося у повідомленні. Сайт компанії – https://nucsystems.com.ua/ru/

 

Читайте також: Запланований на 31 серпня аукціон з продажу ОГХК скасовано

Читайте також: Судові битви за стратегічні надра України. Чому турки досі не зайшли на потужне родовище графіту?

Читайте також: Чиї кар’єри? Поліція шукає, хто видобуває глину поблизу траси Н-31 на Полтавщині

Читайте також: Чиї кар’єри-2: Потужна дорожня компанія без дозволу возила глину на Велике Будівництво?