Артур Сомов: “Думав, що зустріну приватизацію ОГХК все ж як один із членів правління”

Артур Сомов: “Думав, що зустріну приватизацію ОГХК все ж як один із членів правління”
Артур Сомов. Джерело фото: https://www.facebook.com/profile.php?id=100051911286663

Що сталося?

Артур Сомов залишив посаду члена правління АТ “Об’єднана гірничо-хімічна компанія”. Інформацію про це пан Сомов пітвердив NADRA.info в екслюзивному телефонному коментарі, по який ми звернулися після прочитання посту на особистій сторінці Артура Сомова у Facebook. Екс-член правління і екс-т.в.о. голови правління ОГХК також оцінив свою роботу в керівництві компанії і спрогнозував подальші зміни в управлінні ОГХК.

“Останній робочий день був 20 жовтня. Вчора займався на роботі формальними речами, до цього був на лікарняному. І тільки сьогодні дійшли руки написати”, – заявив Артур Сомов.

 

Чому Артура Сомова відправили у відставку?

“Відставка – рішення ФДМУ. Ми ж знаходимося в жорсткій системі Фонду – у нас контракт з членами правління прописаний таким чином, що Фонд може не пояснювати причину. Просто переривають контракт, виплачують відповідно до контракту певну компенсацію, але причини, як правило, не пояснюють. … Ми всі знаходимося в правилах гри, які ти приймаєш, чи ні”, – пояснює Сомов.

Розмір свого “парашуту” Артур Сомов не розкриває. Але визнає, що рішення про відставку стало для нього несподіванкою:Чесно кажучи, я не знав [про підготовку рішення]. Мені зателефонував особисто голова Фонду (Дмитро Сенниченко – прим.), ми з ним тепло поговорили. Він подякував мені за роботу, я – йому. У нас із Сенниченко, справді, досить теплі стосунки склалися, в хорошому сенсі. “Артур, – каже, – ухвалено таке рішення”. Я навіть не став дізнаватися про причини”, – розказав Артур Сомов.

Він додав, що на ОГХК після приватизації чекають зміни в керівному складі: “В реальності, якщо буде приватизація, то в будь-якому випадку, нинішнє правління – ще місяць-півтора буде працювати. Все рівно, новий власник, скоріше за все, буде приймати свої рішення по керівництву. Якщо не буде приватизації – важко сказати, як будуть розвиватися події. … В будь-якому випадку, архітектура підприємства, управління зміниться”.

Зв’язку між своєю відставкою з правління, і рішенням про заміну на Єгора Перелигіна на посаді т.в.о. голови правління в серпні – пан Сомов не бачить: “Я звик працювати “в полі”. Я зазвичай не лізу в речі, пов’язані з тим, що відбувається в кулуарах фонду. Можу сказати, що заміна мене на Єгора була для мене неочікуваною. Зателефонував Голова Фонду і сказав: “Артур, ми перед приватизацією хочемо зняти всі юридичні ризики”. Одна з “зацепок” була в тому, що т.в.о. не може перебувати понад 3 міс. на посаді. В реальності, у мене з Єгором достить добрі стосунки. І я знаю, що Єгор щонайменше доведе ситуацію (в рамках того, що може т.в.о. голови правління) до логічного завершення”,

 

Що Сомов каже про майбутню приватизацію ОГХК?

Також Артур Сомов обережний у висловлюваннях про свої очікування від запланованого на 29.10.2021 приватизаційного аукціону, кількості учасників – не знає: “Ми – працюємо на землі, і тут ціла купа проблем: підприємство входить в осінньо-зимовий сезон, [коли] падає добича, падає вскриша, були проблеми з продовженням ліцензії – слава Богу, Рома Опімах (Роман Опімах, Голова Держгеонадр – прим.) продовжив, але там працювали всі разом… А приватизацію – веде Фонд. Що у них відбувається у Фонді? Наскільки я знаю, вчора був останній день внесення гарантійного платежу, і сьогодні-завтра буде зрозуміло, хто з учасників претендує. Але знову ж таки – вони на рівні Фонду знають. Але з урахуванням того, як у нас інформаційна безпека побудована, протягом кількох днів про це всі будуть знати. … Навіть попри те, що я пішов з підприємства, стежу, приватизація для мене – особисте питання. Я сьогодні в Фонді дізнавався, але всі пішли в глухий захист, ніхто не відповідає [про кількість учасників]”.

Які плани після відставки?

У нас склалося враження, що Артур Сомов дещо шкодує про відставку, і про його подальші кар’єрні плани – говорити зарано: “По-людськи говорячи, я думав, що зустріну приватизацію [ОГХК] все ж як один з гравців, членів правління. Ну, на даний момент, 12:00 22 жовтня, я нічого не можу сказати [про плани]. Але я такий товариш, що не гублюся в цьому житті … Після ОГХК, з точки зору масштабів виробництва і фінансових показників та цілей, таких держпідприємств – мабуть десятки 2 чи 3, де можна було би застосувати свої сили. Хоча в реальності, робота на державне підприємство не сильно відрізняється від роботи на велике приватне. Окрім хіба зайвої уваги силових відомств, занадто зайвої – все ж у приватників це не так відчувається”.

Як Артур Сомов оцінює свою роботу в ОГХК?

Артур Сомов оцінив свою роботу в правлінні ОГХК “на 8 із 10”: На 10 і навіть на 9 не можу, тому що багато речей [не встигли]… насправді, треба було закуповувати нову техніку, гнати, педалювати це все, і підвищувати зарплату [працівникам]. Тому що – трясця! – 15 тис. грн бульдозеристу, який зимою вночі працює в тому кар’єрі – то дуже сильно [треба підвищувати].

 

Нагадаємо, до 20.08.2021 Артур Сомов виконував обов’язки голови правління компанії, але його замінили на Єгора Перелигіна. Це відбулося за півтора тижні до першої спроби приватизувати ОГХК, яка не відбулася. Друга спроба запланована на 29.10.2021.

21.10.2021 стало відомо, що Державна служба геології та надр України продовжила на 20 років дію спецдозволу №6028 на родовище Малишевське, ділянки Західна, Центральна і Східна. Відповідний наказ № 752 Голова Державної служби геології та надр України Роман Опімах підписав 20.10.2021 р.. Крім Малишівського родовища, ОГХК володіє ще двома спецдозволами: №6027 на видобування руд титану і піску родовища Межирічне і №5269 на геологічне вивчення з ДПР руд титану родовища Селищанське.  Спецдозвіл на Селищанське родовище продавався на аукціоні в квітні 2021 року. Переможцем торгів стало ТОВ Межиріченський ГЗК з Group DF Дмитра Фірташа. Проте згодом Держгеонадр позбавила МГЗК права купити спецдозвілКомпанія назвала таке рішення незаконним і намагається оскаржити в судовому порядку. Втім, суд не став забороняти ОГХК купити спецдозвіл, що і було зроблено в серпні. У вересні стало відомо про отримання ОГХК даного спецдозволу.

9 вересня в NADRA.info опублікували інтерв’ю заступника Голови ФДМУ Тараса Єлейка і керуючого партнера BDO Corporate Finance Віталія Струкова, присвячене майбутній приватизації ОГХК. Почитати можна тут. 

Аукціон з приватизації ОГХК призначено на 29.10.2021.

 

Читайте також: Вибухова самоволка на півмільярда. Хто без дозволу видобуває надра у Кропивницькому?

Читайте також: РНБО: “Можемо подякувати родині Злочевських”