РНБО: “Можемо подякувати родині Злочевських”

РНБО: “Можемо подякувати родині Злочевських”

Щойно секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов провів брифінг, під час якого розповів про питання, які обговорювалися під час сьогоднішнього засідання РНБО. Як і очікувалося, одне з питань стосувалося надрокористування.

 

Головні тези виступу пана Данілова наступні:

  • До бюджету зростають надходження від надрокористування;
  • До низки компаній-власників спецозволів є питання щодо обставин, за яких вони отримали спецдозволи в 2018 році. СБУ має розібратися, як так сталося;
  • РНБО “може подякувати родині Злочевських” за два добровільно здані спецдозволи;
  • Олексій Данілов перелічив корисні копалини, станом видобування яких особливо цікавиться Президент Володимир Зеленський;
  • Секретар РНБО назвав дату, з якої має запрацювати публічний портал з усіма даними про надрокористувачів, їх зв’язки, умови користування землею та про сплату податків.

 

NADRA.info публікує повну стенограму виступу Олексія Данілов з питання, яке стосувалося надрокористування:

“… Наступне питання, яке ми розглядали, це інформація голови Державної служби геології та надр України, що стосується справ у сфері надрокористування і додаткові заходи з посилення державного нагляду в цій сфері. Ви знаєте, що це питання є у нас на контролі. Ми почали цим питанням займатися фактично з лютого – з березня місяця. Я можу сказати, що за цей рік надходження від цієї структури до нашого бюджету… якщо вони в 2020 році складали 28,9 млрд грн, то в цьому році ми очікуємо щонайменше 50 млрд грн буде зібрано відповідними нашими структурами саме з питання надрокористування.

Питання лишається на контролі. Крім того, на сьогоднішній день 211 компаній із 3044 дозволів, які є по всій Україні, ми сьогодні маємо інформацію відповідних структур про наявність не до кінця вивчених процесів у цій царині. У нас є 23 компанії, які мають ліцензії на вуглеводні. На засіданні було доручено СБУ, відповідним органам розібратися, як так сталося, що ці компанії без відповідних нормативно-правових актів, які діяли на 2018 рік, отримали ці дозволи. Відкрито кримінальне провадження і на наступних засіданнях буде інформування членів РНБО саме з цього питання.

Якщо говорити про наше надрокористування, я можу сказати, що люди, які є відомі в нашій країні, вони продовжують відмовлятися від ліцензій, які свого часу вони отримали, і на сьогоднішній день ми можемо подякувати родині Злочевських. Вони відмовилися від двух ліцензій на вуглеводні, які належали родині Злочевських.

Крім того, питання не знімається з порядку денного і з контролю. На наступних засіданнях так само буде продовжено обговорення цього питання, Президент робить акцент на таких речах, як вуглеводні, робить акцент на бурштині, робить акцент на воді і на інших наших надрах, які у нас на сьогоднішній день є в нашій країні.

Крім того, є розуміння, що з 1 листопада запрацює публічний портал, там, де всі 3044 ліцензії і дозволи, які є сьогодні в нашій країні – в розрізі кожної громади будуть покладені відповідний інформаційний портал, як оператора РНБО Сота, так і Служби, якою опікується пан Опімах (Роман Опімах – голова Держгеонадр). І ви всі змежете все це дивитись, бачити всі компанії, хто з ким як афільований, скільки вони сплачують податків, в який спосіб у них оформлені земельні ділянки, коли вони отримали ті дозволи, і чим вони там займаються”, – заявив Олексій Данілов.

 

Нагадаємо, Верховний суд розглядає позови від 21 компанії-надрокористувача до Президента України Володимира Зеленського. Відповідач за всіма позовами – Президент України, треті особи Рада національної безпеки та оборони і Служба безпеки України. Позивачі просять скасувати укази Президента про введення в дію рішень РНБО, на підставі яких було анульовано спецдозволи на користування надрами: 19 спецдозволів у березні і 10 спецдозволів у липні.

Опитанi NADRA.info представники позивачів-надрокористувачів відмовилися коментувати свої позови. Натомість адвокати заявили про існування можливості скасування указів Президента в судовому порядку. Більше про все читайте в нашому вересневому матеріалі за посиланням.

Також нагадаємо, що рішенням РНБО від 16.07.2021, введеним в дію Указом Президента України від 23 липня 2021 року №306/2021 було постановлено ініціювати надання право Державній службі геології та надр України позасудового анулювання і зупинення дії спецдозволів на користування надрами. Окрім цього, рішення передбачає включення трьох підприємств геологічного профілю державної форми власності до переліку підприємств, які не підлягають приватизації. Йдеться про Державне підприємство “Український державний геологорозвідувальний інститут” (УкрДГРІ), державне комерційне підприємство “Південукргеологія” і казенне підприємство “Кіровгеологія“. Останнє нещодавно без аукціону отримало спецдозвіл на уранову ділянку в Кіровоградській області. Про недоцільність приватизації УкрДГРІ в інтерв’ю NADRA.info розповідав колишній заступник Голови Держгеонадр Роман Сарамага.

Липневим рішенням РНБО також було затверджено список із 37 руд і неметалевих корисних копалин, що мають стратегічне значення для держави. Кабінету Міністрів України доручено у двомісячний термін затвердити список ділянок надр, які мають стратегічне значення і які будуть надані у користування на умовах угод про розподіл продукції, ділянок, які надаватимуться у користування шляхом проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування, та забезпечити щорічну актуалізацію списків ділянок.

 

 

Читайте також: Київська влада хоче інвестувати у видобуток газу

Читайте також: Рудьковські зайшли в бурштиновий бізнес

Читайте також: Останні торги вересня: третя битва за одеський пісок і четверта мідна спроба

Читайте також: Concorde Capital: $20 млн на бурштині