Карʼєрам групи UNIGRAN знову зупинили спецдозволи

Карʼєрам групи UNIGRAN знову зупинили спецдозволи
Зображення асоціативне

В четвер, 25.04.2024 Державна служба геології та надр України скасувала поновлення дії спеціальних дозволів на користування надрами трьом карʼєрам з групи UNIGRAN. Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на щойно опублікований наказ Держгеонадр №197 від 25.04.2024 (завантажити наказ і додаток). Поновлення спецдозволів скасували «у зв’язку з відомостями в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань станом на 24.04.2024».

Нагадаємо, наказом №123 від 18.03.2024 Держгеонадра поновили дію раніше зупинених спецдозволів компаніям АТ «Малинський каменедробильний завод» (МКДЗ), ПрАТ «Коростенський карʼєр» і ПрАТ «Пинязевицький карʼєр». Право видобувати граніти відновили після того, як в лютому-березні в Єдиному державному реєстрі змінилися кінцеві бенефіціарні власники компаній: замість підсанкційних Елени Калпи та Ігоря Наумця КБВ карʼєрів став Вагенкнехт Фрітц Герберт Волкер (особа без громадянства з реєстрацією в Німеччині).

Як випливає з наказу Міністерства юстиції України №1136/5 від 18.04.2024, на який звернули увагу в mind.ua, реєстраційні зміни щодо зміни КБВ щонайменше двох карʼєрів відбулися з порушенням законодавства.

Приватний нотаріус з Львівської обл. Ірина Степчук виявила, що її ідентифікатори доступу до ЄДР були використані «іншими особами» для реєстраційних дій щодо Коростенського карʼєру і МКДЗ. На використання «іншими особами» ідентифікатора доступу до ЄДР поскаржилася і приватний нотаріус з Одеської обл. Вікторія Гашова (дія стосувалася Коростенського карʼєра). Обидва нотаріуси попросили Мінʼюст анулювати несанкціоновані реєстраційні дії, що і було зроблено.

Зауважимо, на наступний день після поновлення дії спецдозволів згаданим компаніям у березні, Держгеонадра звернулися до Міністерства юстиції з листом, за результатом розгляду якого в Мінʼюсті узялися перевірити дії вже згаданих Ірини Степчук і Вікторії Гашової і ще двох нотаріусів із Києва і Полтавської обл..  

Станом на 25.04.2024 власницею МКДЗ і Пинязевицького карʼєру в реєстрі вказана Елена Калпа, власником Коростенського карʼєру – Ігор Наумець (дані ЄДР).

Нагадаємо, в 2023-2024 рр.. Держгеонадра зупинили низку видобувних і пошукових спецдозволів на користування надрами українським компаніям на тій підставі, що раніше до власників бізнесів було застосовано санкції РНБО. Огляд наслідків – читайте за посиланням.

Переглянути санкційну політику в сфері надрокористування пропонують в Європейській Бізнес Асоціації.