Компаніям UNIGRAN і Коростишівському карʼєру поновили спецдозволи на видобування

Компаніям UNIGRAN і Коростишівському карʼєру поновили спецдозволи на видобування

Державна служба геології та надр України поновила дію спеціальних дозволів на користування надрами, які були зупинені через застосування до власників компаній-надрокористувачів санкцій Ради національної безпеки і оборони (РНБО). Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на Наказ Голови Держгеонадр Романа Опімаха №123 від 18.03.2024, оприлюдненому на офіційному сайті Служби в пʼятницю, 22.03.2024 (завантажити додаток).

Поновлено спецдозволи:

  • АТ «Коростенський карʼєр» – №634 (видобування граніту родовища Коростенецьке (Стремигородське));
  • АТ «Малинський каменедробильний завод» – №766 (видобування граніту родовища Пинязевицьке);
  • ПрАТ «Пинязевицький карʼєр» – №1601 (видобування граніту, анортозиту, габро родовища Пинязевицьке 2) і №6136 (видобування анортозиту, граніту, габро, монцоніту родовища Пинязевицьке 2 ділянка Північна);
  • ПрАТ «Коростишівський карʼєр» – №3297 (видобування габро-лабрадориту, родовище Слобідське ділянки Східна та Західна).

Нагадаємо, спецдозволи Коростенському та Пинязевицькому карʼєрам, а також МКДЗ зупинили в червні 2023 р., після того, як у травні до їх власників – Елени Калпи та Ігоря Наумця запровадили санкції РНБО. По кому і як вдарила зупинка видобувних активів UNIGRAN, ми писали в матеріалі. Працівники карʼєрів просили Президента, Уряд і РНБО не знищувати їх робочі місця. Поновлення дії спецдозволів стало можливим після зміни власників: у лютому-березні 2024 р. бенефіціаром трьох компаній став Вагенкнехт Фрітц Герберт Волкер (особа без громадянства з реєстрацією в Німеччині).

Спецдозвіл Коростишівського карʼєру зупиняли в січні 2024 р., оскільки в грудні 2023 р. санкції було застосовано до його бенефіціара Вадима Єрмолаєва. В лютому Єрмолаєв вибув зі складу власників, і тепер карʼєр контролює Софія Кононенко.