Компаніям Вадима Єрмолаєва зупинили всі спецдозволи на користування надрами

Компаніям Вадима Єрмолаєва зупинили всі спецдозволи на користування надрами
Фото: https://www.epravda.com.ua/

Державна служба геології та надр України зупинила дію спеціальних дозволів компаніям Вадима Єрмолаєва (на фото) – громадянина Кіпру, до якого в грудні було застосовано санкції РНБО. Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на додаток до Наказу Держгеонадр №38 від 25.01.2024 (завантажити).

Зупинено спецдозволи:

  • ПрАТ «Коростишівський карʼєр» – №3297 на видобування габро-лабрадориту родовища Слобідське (ділянки Східна та Західна), Житомирська обл. (YouControl);
В 2021 р. у Вадима Єрмолаєва були амбітні плани на Коростишівський карʼєр. Фото: https://www.facebook.com/AlefCorporation
  • ТОВ «Потоки» – №5140 на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою питних підземних вод родовища Дніпровське, водозабір ТОВ «Потоки», Дніпропетровська обл. (YouControl);
  • ТОВ «Трендс Сістем» – №4953 на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою і подальшим видобуванням газу природного і конденсату площі Федорівська (за винятком Веснянського родовища), Полтавська обл. (YouControl).

Партнером Вадима Єрмолаєва по Трендс Сістем є Президент України в 2005-2010 рр. Віктор Ющенко

Нагадаємо, згідно з Кодексом України про надра (в редакції від 28.03.2023), Державна служба геології та надр України анулює або зупиняє дію спеціального дозволу на користування надрами через 30 днів з дня застосування відповідної санкціїякщо через 30 днів з дня видання указу Президента України про застосування санкції особа, до якої її застосовано, залишається кінцевим бенефіціарним власником юридичної особи, що є власником  спеціального дозволу на користування надрами.

Санкційний контекст

В березні-червні 2023 р., виконуючи нові вимоги Кодексу України про надра, Держгеонадра зупинили дію спецдозволів низці компаній (Smart HoldingGroup DFUNIGRAN) на тлі санкцій до їх власників. Відповідаючи на запитання NADRA.INFO щодо наслідків, Голова Держгеонадр Роман Опімах заявив«потенційних негативних чи позитивних результатів, ефектів на працевлаштування і на інші підняті Вами теми – ми не оцінювали, бо це не наша компетенція».

В травні NADRA.INFO ініціювали розробку механізму, який повинен захистити інтереси України у випадку зупинки видобувних обʼєктів у санкційному порядку.

Працівники щебеневих карʼєрів UNIGRAN зверталися до Президента України Володимира Зеленського, Премʼєр-міністра Дениса Шмигаля і Секретаря Ради національної безпеки та оборони Олексія Данілова із проханням захистити від знищення їх робочі місця. Smart Energy почали щомісяця публікувати лічильник втрат держави від санкційного блокування газовидобувного бізнесу.

Наприкінці вересня, відповідаючи на запитання NADRA.INFO, заступник керівника Офісу Президента України Ростислав Шурма анонсував напрацювання змін до законодавства, щоб розблокувати видобувні підприємства.

7 листопада Володимир Зеленський ввів у дію нові санкції РНБО – до компаній, які контролюють найбільшого виробника мінеральних вод в Україні ПрАТ «ІДС», активи якого виготовляють продукцію під брендами «Миргородська» та «Моршинська». Обмеження у вигляді зупинення/анулювання права користування надрами не застосували.

16 листопада в державному Інформаційному агентстві «Укрінформ» відбувся Круглий стіл «Перезапустити українські надра: перші підсумки реалізації санкційної політики у видобувній сфері». Очікування ринку щодо презентації обіцяних Шурмою ініціатив розблокування українських компаній – не справдилися. Наступного дня стало відомо про відновлення дії дозволу Межиріченському гірничо-збагачувальному комбінату (в судовому порядку, після заяв про загрозу колапсу компанії). Крім цього, після розголосу Держгеонадра погодилися відтермінувати зупинення дозволу Миколаївського глиноземного заводу, який видобуває і постачає питну воду для потреб мешканців міста Миколаїв.

Про неминуче припинення роботи підприємства і звільнення трудового колективу через блокування видобутку заявляла директорка гранітного карʼєру Смарт Граніт (Запорізька обл.) Наталія Іванюк.

Станом на 01.01.2024 потенційні втрати бюджету України через санкційну зупинку спецдозволів газовидобувним компаніям Smart Energy, за підрахунками групи, перетнули 1,35 млрд грн несплачених податків і понад 135 млн куб. м невидобутого газу.

«Жахливі, насамперед для громадян, бюджетів міст та областей», – так наслідки блокування українських видобувних активів на тлі санкцій до їх власників характеризував голова Комітету надрокористування Європейської Бізнес Асоціації (EBA), директор з розвитку бізнесу Геологічної Інвестиційної Групи Дмитро Кащук. І зауважував, що серед переліку санкцій є чимало інших обмежень: блокування активів, заборона виведення капіталу тощо. І їх цілком достатньо для того, щоб не дозволити підсакційній особі заробляти на українських надрах.

На можливі шляхи виправлення санкційної помилки вказував особисто Міністр юстиції України Денис Малюська«Що там можна зробити – не потребує надто глибокого аналізу, і так зрозуміло, це зміна (уточнення) рішення РНБОУ або коригування на рівні закону (будь-який варіант підійде)».

Наприкінці листопада РНБО застосувала санкції до ще двох власників українських видобувних компаній: АТ «Кіровоградське рудоуправління» і ТОВ «Кострижівський Комбінат Будівельних Матеріалів». Обмеження наклали вибірково: зупинення/анулювання права користування надрами застосували тільки до власника Кострижівського комбінату. Згодом спецдозвіл цій компанії анулювали в судовому порядку.

19 грудня під час засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування Верховної Ради України Роман Опімах заявив, що Держгеонадра зупинили 21 спеціальний дозвіл через санкції до власників компаній-надрокористувачів. Ані наслідки, ані шляхи розблокування діяльності українських видобувних компаній – Комітетом не обговорювалися. Напередодні у Держгеонадрах повідомили, що «Ефективність застосування санкційних положень Кодексу України про надра… залежить від практики застосування санкцій уповноваженими на це органами влади, а також від мети їх застосування. … Держгеонадрам, як центральному органу виконавчої влади… не надано повноважень щодо участі у процедурі застосування, скасування та внесення змін до санкцій…  Держгеонадра не уповноважені здійснювати аналіз ефективності застосування санкцій». Тоді ж зʼясувалося, що проекти санкційних рішень взагалі не погоджуються з регулятором, керівництво якого отримало від Уряду відмінні оцінки за службу в 2023 р..

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ