Ростислав Шурма: в ОПУ напрацюють зміни до законодавства, щоб розблокувати українські видобувні підприємства

Ростислав Шурма: в ОПУ напрацюють зміни до законодавства, щоб розблокувати українські видобувні підприємства

З пропозицією знайти механізм забезпечення роботи обʼєктів, зупинених у санкційному порядку, NADRA.INFO в травні зверталися до РНБО  

Протягом найближчого місяця в Офісі Президента України (ОПУ) можуть обговорити та запропонувати зміни до законодавства, які відновлять роботу видобувних підприємств, заблокованих через застосування до їх власників санкцій Ради національної безпеки та оборони України. Про таке, відповідаючи на запитання NADRA.INFO, заявив заступник Керівника Офісу Президента України Ростислав Шурма (на фото) в кулуарах форуму Енергія Бізнесу, організованого виданням Forbes у вівторок, 26.09.2023. 

Зі слів пана Шурми, в ОПУ знають про проблему санкційного блокування українських видобувних компаній і «будуть дивитися, як переглядати» норму законодавства, що передбачає зупинення права користування надрами.  

Відтворюємо фрагмент бесіди: 

«NADRA.INFO: Маємо кілька кейсів, де компанії відправлені в простій через санкції до їхніх власників (Group DFСмарт-ХолдингUNIGRAN – Ред). Санкції запроваджуються РНБО, підписує [Указ] Президент. Я спілкувався з працівниками підприємств, вони запитують: Офіс Президента буде якимось чином ситуацію цю вирішувати? … Щоб розблокувати роботу українських підприємств, які платять зарплати і податки в Україні – бо вони не працюють, а це тисячі людей, які сьогодні у підвішеному стані…

Ростислав Шурма: Дійсно, є сьогодні законодавча норма, яка передбачає позбавлення ліцензій у випадку санкціонування власників компаній. Будемо дивитися, як переглядати цю норму. Це компетенція Верховної Ради, але ми цю проблему знаємо, і точно будемо вносити… дискутувати, і, мабуть, вносити відповідні законодавчі [зміни]. 

 

Коли можна очікувати…? 

Протягом місяця будемо намагатися». 

Нагадаємо, у березні-червні 2023 р. Державна служба геології та надр України зупинила спецдозволи компаніям груп Смарт-Холдинг, Group DFUNIGRAN на виконання нової норми Кодексу України про надра, яка набрала чинності 28.03.2023. Представники компаній, видобувна діяльність яких була заблокована, попереджали про втрати бюджету, заявляли, що запровадження санкцій не повинно шкодити інтересам України, а також зверталися до Президента, Уряду та РНБО з проханням не знищувати робочі місця.   

Стурбоване негативними наслідками санкцій для українських компаній і трудових колективів гірничих підприємств, у травні ІА NADRA.INFO звернулося до РНБО з пропозицією ініціювати обговорення та ухвалення механізму, який забезпечить функціонування видобувних обʼєктів. Порушені нами питання в РНБО запропонували опрацювати Кабінету Міністрів України. 

Блокування діяльності українських видобувних компаній через санкції до їх власників – «нелогічним і неефективним» називав Голова Комітету надрокористування Європейської Бізнес Асоціації Дмитро Кащук.