Працівники житомирських карʼєрів просять Президента, Уряд і РНБО не знищувати їх робочі місця

Працівники житомирських карʼєрів просять Президента, Уряд і РНБО не знищувати їх робочі місця

Понад 340 працівників чотирьох підприємств групи UNIGRAN (виробник і постачальник будівельних матеріалів та буро-вибухових робіт, Житомирська обл.) звернулися до Президента України Володимира Зеленського, Премʼєр-міністра Дениса Шмигаля і Секретаря Ради національної безпеки та оборони Олексія Данілова із проханням захистити від знищення їх робочі місця. IA NADRA.INFO публікує копію звернення (див. нижче).

Листа з проханням «захистити права на працю та отримання хоча б мінімального доходу» підписали працівники ТОВ «Юнігран», ПрАТ «Пинязевицький кар’єр», АТ «Малинський каменедробильний завод», АТ «Коростенський кар’єр», ТОВ «Юнігран-Сервіс».

«Об’єднує наші підприємства те, що власники (акціонери) потрапили під санкції РНБО … а в епіцентрі цих подій опинилися і страждають прості люди, більшість з яких отримували за останній рік мінімальну заробітну плату, яка була єдиною можливістю  вижити і утримувати сім’ї.

 

Саме по нам вдарила санкція у вигляді зупинення спецдозволів. Чому хтось із Ваших підлеглих не прорахував наслідків такого кроку, а розплачуватися доводиться нам – громадянам України, і нашим громадам, на території яких ми живемо та працюємо?!?

 

Ми розуміємо всю складність цього питання, але як вижити нам? Хто подумає про людей, які з дня на день можуть опинитися на вулиці? Чому саме ми стали заручниками цієї ситуації?

 

Невже саме до цього прагнули ті ваші підлеглі, які порадили вам ухвалити рішення про блокування діяльності наших підприємств-роботодавців? Невже зупинка діяльності наших компаній – українських платників податків – була ціллю санкцій?», – йдеться у зверненні:

Представники карʼєрів розповідають, що до війни РФ проти України, на підприємствах групи UNIGRAN працювало понад 1200 співробітників. Однак через тиск на українські компанії, який розпочався ще в минулому році, втратили роботу більше 300 працівників видобувних і суміжних підприємств групи. А після зупинення дії спецдозволів на видобування граніту, підприємствам загрожує повне закриття і подальше знищення, яке буде супроводжуватися високими екологічними ризиками для регіону. До того ж, українським компаніям, під виглядом санкцій до власників, заблоковано не лише можливість здійснювати основну господарську діяльність, але і модернізувати чи лагодити виробничі лінії: «Введення санкцій, окрім зупинення спеціальних дозволів, призвело до інших форм блокуванням господарської діяльності. Так, Житомирською митницею ДФС повідомлено про повне блокування всіх експортних операцій, зокрема і щодо отримання відремонтованого по гарантії устаткування. Укрзалізниця та низка інших державних підприємств також  відмовляють у подальшій співпраці та розривають раніше укладені угоди».

Працівники UNIGRAN переконані, що наслідки необдуманого застосування санкцій найбільше бʼють по інтересах держави, регіону і громадян України, які не просто не є підсанкційними особами, а докладають усіх зусиль задля перемоги України у визвольній війні проти РФ:

«Тому і звертаємося до Вас [Президента, Премʼєра і Секретаря РНБО], адже мають бути знайдені шляхи застосування санкцій без знищення підприємств, які дають робочі місця і доходи бюджету!

 

Інакше наше блокування виглядає як рейдерство, за яким стоять поки що  невідомі нам люди, і нищать наші робочі місця Вашими руками.

 

Ми – громадяни України. Ми працювали і хочемо працювати на благо України. Допоможіть нам захистити наші законні права, наповнити бюджети громад і Держави законно сплаченими податками, прогодувати наші сімʼї!», – йдеться у зверненні.

Нагадаємо, в липні повідомлялося, що група компаній UNIGRAN забезпечила тротуарною плиткою власного виробництва перший в Україні ресторан McDonald’s, що розташувався на автодорозі міжнародного значення «Київ-Чоп». Заклад став частиною великого комплексу, у який також входить заправна станція WOG. Юнігран поставив на об’єкт 18,5 тис. м2 тротуарної плитки.

NADRA.INFO писали, що до війни підприємства групи UNIGRAN формували близько 15% надходжень бюджету Малинської громади (Житомирська обл.). В липні 2023 року всі видобувні роботи в карʼєрах групи вимушено зупинилися, оскільки в травні до власників бізнесів було застосовано санкції РНБО, і згодом дію спецдозволів зупинила Державна служба геології та надр України. Раніше під приводом санкцій держава зупинила гірничі бізнеси Group DF (видобування титанових руд, підземних вод) та Смарт-Холдингу (видобування вуглеводнів, підземних вод). Тисячі працівників – переважно громадян України –  опинилися на межі звільнення, бюджети всіх рівнів вже втрачають мільйони гривень податків і ренти за користування надрами (втрати тільки від блокування харківських компаній Smart Energy – «Укгазвидобуток» та «Пром-Енерго Продукт» – станом на 01.08.2023, за даними групи, складають 370 млн грн несплачених податків та 52 млн м3 невидобутого газу).

Стурбоване негативними наслідками санкцій для українських компаній і трудових колективів гірничих підприємств, у травні NADRA.INFO звернулося до РНБО з пропозицією ініціювати обговорення та ухвалення механізму, який забезпечить функціонування видобувних обʼєктів, а відтак захистить Державу і громадян від збитків і ризиків, викликаних зупиненням дії спецдозволів на користування надрами в санкційному порядку.