Карʼєрам групи UNIGRAN зупинили спецдозволи

Карʼєрам групи UNIGRAN зупинили спецдозволи
Карʼєр на родовищі Коростенське (Стремигородське)

Державна служба геології та надр України зупинила дію чотирьох спецдозволів на користування надрами, якими володіють компанії групи UNIGRAN. Повідомляє ІА NADRA.INFO із посиланням на щойно оприлюднений Наказ Голови Держгеонадр Романа Опімаха №290 від 15.06.2023.

Рішення про зупинення спецдозволів ухвалили, оскільки раніше до кінцевих бенефіціарних власників цих компаній (Елена Калпа та Ігор Наумець) було застосовано санкції Ради національної безпеки і оборони України, зокрема у вигляді зупинення ліцензій.

Зупинено такі дозволи (всі в Житомирській обл.):

  • АТ «МАЛИНСЬКИЙ КАМЕНЕДРОБИЛЬНИЙ ЗАВОД» (№766, видобування граніту родовища Пинязевицьке) – зупинено на 10 років;
  • ПрАТ «ПИНЯЗЕВИЦЬКИЙ КАРʼЄР» (№1601, №6136, видобування анортозиту, граніту, габро, монцоніту родовища Пинязевицьке 2) – зупинено на 10 років;
  • АТ «КОРОСТЕНСЬКИЙ КАРʼЄР» (№634, видобування граніту родовища Коростенcьке (Стремигородське)) – зупинено на 5 років.

Протягом 20 календарних днів після зупинення дії спеціального дозволу на користування надрами надрокористувач зобов’язаний зупинити проведення робіт, передбачених відповідним спеціальним дозволом на користування надрами, на наданій йому в користування ділянці надр.

Нагадаємо, на підставі застосування санкцій РНБО (нова норма Кодексу України про надра, набрала чинності 28.03.2023) в березні-травні Держгеонадра зупинили дію спецдозволів на користування надрами компаніям Group DF Дмитра Фірташа, а також Смарт-Холдингу Вадима Новинського. Повідомлялося, що лише одній компанії вдалося відновити дію спецдозволу. В травні ІА NADRA.INFO звернулося до РНБО з пропозицією ініціювати обговорення та ухвалення механізму, який забезпечить функціонування видобувних обʼєктів, а відтак захистить Державу і громадян від збитків і ризиків, викликаних зупиненням дії спецдозволів на користування надрами на виконання нових вимог Кодексу України про надра. В РНБО повідомили, що опрацювати порушені питання запропонували Кабінету Міністрів України. Відповідь Уряду оприлюднимо, щойно отримаємо її.

Про вихід Ігоря Наумця з групи UNIGRAN ми писали в матеріалі UNIGRAN більше не Наумця: хто тепер володіє карʼєрами і компаніями групи? (також у цьому матеріалі є посилання на інші наші розповіді про минулорічні події довкола групи).