UNIGRAN більше не Наумця: хто тепер володіє карʼєрами і компаніями групи?

UNIGRAN більше не Наумця: хто тепер володіє карʼєрами і компаніями групи?
В карʼєрі групи UNIGRAN

В Офісі Генпрокурора Ігорю Наумцю закидали російське громадянство

 

Компанії ТОВ «Юнігран», ТОВ «Юнігран-Сервіс», АТ «Малинський каменедробильний завод», ПрАТ «Пинязевицький карʼєр» – більше не належать Ігорю Наумцю. Повідомляє Інформаційне агентство NADRA.INFO із посиланням на дані Єдиного державного реєстру і сервісу YouControl.

За даними джерел NADRA.INFO, засновник групи UNIGRAN Ігор Наумець так і не повернувся до України, звідки поїхав за півтора тижні до повномасштабного вторгнення РФ. Про пошук покупця на щебеневий бізнес Наумця на ринку заговорили восени минулого року

Кінцевою бенефіціарною власницею чотирьох компаній потужної видобувної групи, крупного гравця щебеневого ринку і ринку буро-вибухових робіт вказана Калпа Елена, громадянка і резидентка Великобританії (Сполучене Королівство).

Калпа Елена контролює українські підприємства через компанію СМАРТДІКСІ ЛІМІТЕД.

За даними YouControl, Ігор Наумець передав Елені Калпі контроль над ТОВ «Юнігран» в січні 2023 року, а над ТОВ «Юнігран-Сервіс», АТ «Малинський каменедробильний завод», ПрАТ «Пинязевицький карʼєр» – в лютому 2023 року.

Також бізнесмен вийшов із капіталу ТОВ «Будіндустрія-Сервіс ЛТД» в листопаді 2022 року. Станом на 17.02.2023 КБВ цієї компанії – Наумець Володимир. Також в листопаді на користь Володимира Наумця – Ігор Наумець поступився часткою в ТОВ «ДБК «Модуль». Ще раніше, у вересні 2022 року Ігор Наумець вийшов з ТОВ «Альянс-Союз» (сьогодні контролюють Володимир Соцков і Кобилянський Олександр).

В UNIGRAN зміну власника не коментують. Оперативно поспілкуватися з Ігорем Наумцем особисто не вдалося – телефонний номер абонента Великобританії, за яким ми звʼязувалися в 2022 р., не відповідав (прохання про коментар залишили на автовідповідач).

 

Наближене до Ігоря Наумця джерело на умовах анонімності запевнило NADRA.INFO, що Елена Калпа не контролюється попереднім власником групи. «Наумець продав UNIGRAN європейському інвестору», – заявило джерело. Суму угоди назвати не змогло.

 

Водночас, щодо можливих звʼязків нової власниці UNIGRAN варто відзначити наступне. За даними Єдиного державного реєстру Елена Калпа здійснює контроль над українськими компаніями через компанію СМАРТДІКСІ ЛІМІТЕД. А компанія СМАРТ ДІКСІ ЛІМІТЕД володіла часткою у ТОВ «Бахчисарайський консервний завод», частку в якому мав також Ігор Наумець. За даними Єдиного державного реєстру, більше ніж чверть капіталу цього товариства досі контролює Хиздер Володимир, вказаний як громадянин РФ.

 

Після публікації матеріалу, з нами звʼязався Ігор Наумець і заявив, що не володіє часткою в Бахчисарайському заводі з 2012 року. Також він запевнив, що, за його інформацією, Володимир Хиздер «вже років 10 є громадянином Ізраїлю, а не РФ».

 

«Справді, станом на 2012 рік я володів часткою в товаристві. Але я потім здав її на користь товариства, щоб не бути акціонером у цьому заводі. І в даний момент ні я, ніхто з членів моєї родини – не володіє Бахчисарайським консервним заводом. Як і Хиздер, який не володіє цим заводом вже років 10», – запевнив Ігор Наумець. Повідомити подробиці угоди з продажу компаній UNIGRAN Ігор Наумець відмовився. 

 

Нагадаємо, Ігор Наумець виїхав з України незадовго до повномасштабного вторгнення РФ 24.02.2022. В червні Служба безпеки України заявила про блокування активів Наумця вартістю 1 млрд грн (в СБУ власника активів назвали «російським олігархом»). Він назвав претензії до його компаній рейдерською атакою та розповів свою версію подій довкола UNIGRAN (Ігор Наумець: Рейдери хочуть вкрасти видобутий нами пісок, а заразом і «віджати» весь Юнігран,  Ігор Наумець: “Ще кілька тижнів чи місяць – і карʼєри почнуть затоплюватися”). Згодом Ігор Наумець заявив журналістам, що майно і корпоративні права UNIGRAN не було передано до АРМА. А пізніше стало відомо, що з майна групи було знято всі арешти і заборони. Ми також звертали увагу на той факт, що в перших судових рішеннях про Наумця писали виключно як про громадянина України. А вже за кілька місяців «ОСОБА_1» (так у реєстрі судових рішень знеособлюють учасників справи) отримала характеристику «громадянин Російської федерації (має також українське громадянство)». При чому деякі ухвали з таким формулюванням в Єдиному державному реєстрі судових рішень чомусь закрили для перегляду пересічними громадянами. Отримати вичерпні коментарі з цього приводу від Офісу Генерального прокурора не вдалося.