В Кабміні ще не вирішили, що робитимуть із Демурінським ГЗК

В Кабміні ще не вирішили, що робитимуть із Демурінським ГЗК
Джерело фото: https://www.facebook.com/KabminUA/

Раніше про готовність взяти в управління титановий гірничо-збагачувальний комбінат заявляли в Мінстратегпромі

 

Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат все ще не стягнули в дохід держави, оскільки в Кабінеті Міністрів України ще не вирішили, хто і як має це зробити. Таке випливає з відповіді Секретаріату Кабінету Міністрів України на запит Інформаційного агентства NADRA.INFO, отриманої щойно.

Нагадаємо, 03.02.2023 Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду повністю задовольнила апеляційну скаргу Міністерства юстиції, і постановила стягнути в дохід держави 100% статутних капіталів компаній ТОВ «Демурінський ГЗК», ТОВ «Тай-Мінералс», ТОВ «Інвестагро», а також кошти і майно Демурінського ГЗК. Фактично визнавши, що всі три компанії контролюються російським мільярдером, акціонером корпорації ВСМПО-Авісма Михайлом Шелковим, щодо якого раніше були запроваджені санкції РНБО. Копію повного тексту постанови АП ВАКС NADRA.INFO опублікували того ж дня.

Постанова стала першим кроком до реального стягнення активу на користь України. Як відомо, відповідно до ст. 51 Закону України «Про санкції», рішення суду про застосування санкції, передбаченої пунктом 11 частини першої статті 4 цього Закону, в день набрання ним законної сили надсилається Кабінету Міністрів України для визначення суб’єкта, порядку та способу його виконання. Тобто, фактично Держава переймає на себе всю відповідальність за стягнутий актив в день ухвалення рішення про стягнення.

Хоча рішення про стягнення Демурінського ГЗК в дохід держави було постановлено 03.02.2023, протягом наступних 10 днів ми не побачили зрозумілої вичерпної комунікації з боку Центральних органів виконавчої влади (ЦОВВ) щодо подальшої долі Демурінського ГЗК. Відтак, звернулися із офіційними запитами до ЦОВВ, керівники яких, на наш погляд, можуть бути в курсі розвитку подій. Першими відповіли в Апараті РНБО та Міністерстві з питань стратегічних галузей промисловості України (за посиланням є також повний текст нашого запиту).

Сьогодні ми отримали відповідь Секретаріату КМУ, датовану 17.02.2023. І ось що з неї випливає:

  1. Секретаріат КМУ отримав копію постанови АП ВАКС від 03.02.2023 у справі № 991/6606/22 лише 09.02.2023 року – тобто, через 6 днів після постановлення і набрання постановою законної сили;
  2. Премʼєр-міністр України Денис Шмигаль доручив Мінекономіки разом з Мінфіном, Мін’юстом, Міненерго, Мінагрополітики та Фондом державного майна невідкладно опрацювати зазначене судове рішення та внести в установленому порядку до КМУ проект акта щодо визначення суб’єкта, порядку та способу виконання рішення суду – 14.02.2023 (через 11 днів після набрання законної сили постановою АП ВАКС);
  3. Станом на 16.02.2023 (через 13 днів після постановлення і набрання постановою законної сили) відповідний проект акта на розгляд КМУ внесено не було.

Чи було внесено відповідний проект акта на розгляд КМУ, і чи затвердив КМУ відповідний акт станом на 20.02.2023 – невідомо.

Єдине рішення КМУ щодо стягнутих санкційних активів, доступне для перегляду на Урядовому порталі, – це розпорядження від 09.12.2022 №1137-р. Цим розпорядженням Кабмін визначив ФДМУ уповноваженим органом управління активами, стягнутими в дохід держави згідно з рішенням Вищого антикорупційного суду від 1 вересня 2022 р. у справі № 991/3183/22, з метою їх подальшої приватизації або оренди (справа російського олігарха Володимира Євтушенкова). Таким чином, Уряду знадобилося понад три місяці на визначення відповідальної особи, порядку та способу виконання рішення ВАКС про стягнення активів Євтушенкова.

Нагадаємо, 16.02.2023 ВАКС вирішив стягнути в дохід держави 100% корпоративних прав усіх чотирьох компаній-надрокористувачів, які Міністерство юстиції повʼязувало із підсанкційним громадянином РФ Олегом Дерипаскою