Мінстратегпром готовий взяти Демурінський ГЗК в управління

Мінстратегпром готовий взяти Демурінський ГЗК в управління

Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України (Мінстратегпром) готове прийняти ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» до сфери управління Міністерства «у разі прийняття Кабінетом Міністрів України відповідних рішень з питань управління об’єктами державної власності». Про таке Інформаційному агентству NADRA.INFO заявили в Мінстратегпромі у відповідь на запит (дивіться нижче).

Нагадаємо, 03.02.2023 Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду повністю задовольнила апеляційну скаргу Міністерства юстиції, і постановила стягнути в дохід держави Демурінський ГЗК (та інші компанії і майно). Фактично визнавши, що підприємство контролювалося російським мільярдером, акціонером корпорації ВСМПО-Авісма Михайлом Шелковим, щодо якого раніше були запроваджені санкції РНБО.

Це унікальне для України санкційне рішення суду, яке вперше стосується видобувного активу, контрольованого представником держави-агресора. Окрім цього, чи не вперше суд визнав, зафіксував спробу обійти санкції шляхом використання угоди з компанією громадянки України (Світланою Ільтьо) в юрисдикції іншої держави (Кіпру).

Постанова Апеляційної палати ВАКС про стягнення Демурінського ГЗК в дохід держави викликала чималий резонанс. Водночас, саме по собі таке рішення є лише проміжною ланкою, першим кроком до реального стягнення активу на користь України.

Відповідно до ст. 51 Закону України «Про санкції», рішення суду про застосування санкції, передбаченої пунктом 11 частини першої статті 4 цього Закону, в день набрання ним законної сили надсилається Кабінету Міністрів України для визначення суб’єкта, порядку та способу його виконання. Тобто, фактично Держава переймає на себе всю відповідальність за стягнутий актив в день ухвалення рішення про стягнення.

Хоча рішення про стягнення Демурінського ГЗК в дохід держави було постановлено 03.02.2023, ми не бачимо зрозумілої, вичерпної комунікації з боку Центральних органів виконавчої влади щодо подальшої долі Демурінського ГЗК.

Тому 13.02.2023 Інформаційне агентство NADRA.INFO звернулося з офіційним запитом щодо стягнення і розпорядження Демурінським ГЗК до Керівника Офісу Президента України Андрія Єрмака, Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олексія Данілова, Премʼєр-міністра України Дениса Шмигаля, Міністра юстиції України Дениса Малюськи, Міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Павла Рябікіна, Голови Фонду державного майна України Рустема Умєрова:

 

Першими надіслали листа з Апарату РНБО: для відповідей по суді спрямували наш запит до Кабінету Міністрів України: 

Відповідь Мінстратегпрому була наступною після Апарату РНБО. Щоправда, судячи з отриманого, можна припустити, що Мінстратегпром ще не залучався до вирішення долі Демурінського ГЗК: 

Крім цього, в Мінстратегпромі заявили, що в межах наданих повноважень, вживають заходів, спрямованих на забезпечення розвитку та сталого функціонування титанової галузі України:

«Відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 16.07.2021 «Про стимулювання пошуку, видобутку та збагачення корисних копалин, які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави», введеного в дію Указом Президента України від 23.07.2021 No 306/2021, Мінстратегпромом ведеться робота щодо підготовки Державної цільової економічної програми розвитку титанової галузі України на період до 2027 року», – заявили в Міністерстві.