На Житомирщині жителі громади знову виступили проти відновлення робіт на місцевому кар’єрі (Суспільне)

На Житомирщині жителі громади знову виступили проти відновлення робіт на місцевому кар’єрі (Суспільне)
Радомишль, 18 квітня 2024 року. Суспільне Житомир/Олена Ваховська

За її словами, ініціативна група місцевих жителів зініціювала включення до порядку денного двох питань: про створення робочої групи, яка вивчатиме оцінку впливу на довкілля можливої розробки Негребівського кар’єру та про звернення до Кабміну з проханням розглянути доцільність надання спецдозволу на користування надрами ТОВ “Доломіне”.

17 присутніх на сесії депутатів проголосували “за”.

Робоча група, до складу якої увійшли депутати Радомишльської міськради, представники ініціативної групи та екологи замовлять екологічну експертизу, розповіла жителька села Негребівка Наталія Опімах.

“Робоча група створена, аби все-таки домогтися оцінки впливу на довкілля. Ми б, як громада, зробили це самі, але згідно з законодавством, ми не маємо на це права і не маємо для цього документів. Документами повинна бути робоча програма товариства “Доломіне”, проте товариство стверджує, що це їхня приватна справа. І навіть через суд Радомишльська міська рада ці документи отримати не змогла. Відтак ми маємо намір замовити екологічну експертизу. Це коштує грошей, люди дуже швидко зібрали необхідну суму і ця оцінка буде нами проведена”, — сказала Наталія Опімах.

Наталія Опімах. Радомишль, 18 квітня 2024 року. Джерело: Суспільне Житомир/Олена Ваховська

За словами Радомишльського міського голови Володимира Тетерського, ТОВ “Доломіне” 8 місяців тому звернулися до міськради з проханням надати дозвіл на розробку детального плану територій, адже вони мають відповідний дозвіл від Держгеонадр. Питання збиралися розглянути на сесії 23 листопада 2023 року, проте його зняли з розгляду.

“Було питання зняте з розгляду сесії і було рекомендовано підприємству зробити оцінку впливу на довкілля. Громада проти цього питання, адже маються попередні висновки, що і воду не буде куди дівати, і буде вплив на інші підприємства, які поряд”, — сказав Володимир Тетерський.