Сергій Мельниченко: Здорожчання фінансування уповільнює розвиток будівництва в Європі та Україні

Сергій Мельниченко: Здорожчання фінансування уповільнює розвиток будівництва в Європі та Україні

У Києві відбулася конференція Mining Recovery Conference, під час якої операційний директор компанії umgi (група SCM) Сергій Мельниченко розповів про ключові тренди добувної галузі та ринку будівельної сировини в Європі та світі.

Так, у європейській будівельній галузі помітне зниження активності: на 2024 рік прогнозують 2,1% падіння. Винятком може стати Східна Європа, зокрема Україна, Словаччина, Польща та Чехія, де будівельна галузь може вирости на 1%:

Джерело: umgi

При цьому середньорічні темпи зростання світового будівельного ринку, згідно з презентованими прогнозами Next Move Strategy Consulting, у період з 2024 по 2030 рр.. складуть 5,4%:

Джерело: umgi

Також Сергій Мельниченко звернув увагу, що з 2021 року відчутно зменшилося європейське виробництво керамічної плитки. Сукупний обсяг плитки, виготовленої в Італії, Іспанії, Туреччині, Польщі та Україні, впав на 23%. Через це страждає ринок керамічних глин: обсяг реалізації українських глин знизився в 7 разів порівняно з 2021 роком. Серед ключових причин падіння — ріст цін на енергоносії та зменшення їхньої доступності.

Джерело: umgi
Джерело: umgi
«Основною проблемою, що уповільнює розвиток будівельної галузі у світі та в Україні, є здорожчання фінансування, — додав Сергій Мельниченко. — Через інфляційний тиск та підвищення відсоткових ставок кредитне фінансування стало менш доступним, і це впливає і на перспективи інвестицій в українське надрокористування та будівельний сектор». Фото: NADRA.INFO

 

Джерело: umgi

Більш оптимістичним є прогноз для цементної галузі. Попит на її продукцію зросте приблизно на 1% по всій Європі. Протягом наступних п’яти років там може з’явитися близько 14 млн тонн нових потужностей.

Щоб забезпечити їхню роботу, знадобиться сировина — гранульований шлак та суха зола, попит на які виріс на 95% з 2019 року:

Джерело: umgi
Джерело: umgi
Джерело: umgi

Презентації Сергія Мельниченка та інших спікерів Mining Recovery Conference доступні за посиланням.

Нагадаємо, конференція Mining Recovery Conference відбулася за підтримки Національної асоціації добувної промисловості України (НАДПУ).

Офіційний партнер – RockService LLC (ТОВ «Роксервіс»).

Інвестиційний партнер Конференції – Державне агентство із залучення та підтримки інвестицій при Уряді України UkraineInvest.

Офіційний медіа-партнер – NADRA.INFO.

Медіа-партнер – InVenture.

Інформаційний партнер: U.S.-Ukraine Business Council (USUBC).