Прикрощі з координатами: суд скасував аукціон з продажу ділянки піску

Прикрощі з координатами: суд скасував аукціон з продажу ділянки піску
Зображення асоціативне

Що сталося?

Господарський суд Івано-Франківської області визнав недійсним аукціон щодо продажу спеціального дозволу на геологічне вивчення, в тому числі дослідно-промислову розробку з подальшим видобуванням піску на ділянці Воронівська-2, а також результати аукціону. Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на рішення суду.

Передісторія

Аукціон з продажу права користування ділянкою піску Воронівська-2 (Івано-Франківська обл.) відбувався 10.10.2023. У торгах взяли участь 4 компанії. Із початкової 1 060 744 грн ціна спецдозволу злетіла до 40 000 000 грн, які за лот запропонувало ТОВ «Род-Стандарт» Івана Родака. Та переможець не сплатив обіцяного, втратив 2 млн грн гарантійного внеску, і право викупити лот перейшло до наступного учасника ТОВ «Рогатинський карʼєр» Юрія Келестина зі ставкою 36 000 000 грн.

Але Рогатинський карʼєр спецдозвіл також не викупив. Натомість пішов до суду із позовом проти продавця – Державної служби геології та надр України.

В ТОВ «Рогатинський карʼєр» утрималися від коментарів. Але що сталося насправді, можна встановити і з матеріалів судової справи. А саме, Держгеонадра виставили на аукціон спецдозвіл, контур якого перетинається з ділянкою, за рахунок якої інший надрокористувач мав намір розширити свій дійсний спецдозвіл, наданий раніше:

«…існує накладка за географічними координатами ділянки, що зазначена у формі № 3-ГР, поданої ТОВ «Воронівський піщаний кар`єр» та ділянки Воронівська-2, яка була лотом на аукціоні, що зазначено у відповіді Державної служби геології та надр України від 02.11.2023 № 4621/05-4/2-23, до якої долучений лист ДНВП «Геоінформ України» № 06/306-4083 від 23.10.2023 та ситуаційний план перетину площ ділянки піску Воронівська-2, виставленої на аукціон (електронні торги), та ділянки надр ТОВ «Воронівський піщаний кар`єр» для проведення РДГВН (реєстрації робіт і досліджень, пов`язаних із геологічним вивченням надр) з метою розширення меж спеціального дозволу № 6397 від 26.02.2020.

 

Факт накладки також підтверджується листом Державної служби геології та надр України від 08.02.2024 № 800/08/2-24 про повернення документів, в якому зазначено, що географічні координати кутових точок ділянки Воронівська-2 повністю накладаються на ділянку надр площею 3,26 га на якій інше товариство проводить роботи з геологічного вивчення згідно із зареєстрованим і погодженим «Переліком об`єктів робіт та досліджень з геологічного вивчення надр на 2022-2025 роки» (форма № 3-ГР) від 12.12.2022» – йдеться в рішенні суду.

Чому сталося накладення координат?

В Держгеонадрах прикрий інцидент пояснили суду так: «В обґрунтування заперечень зазначено, що при підготовці ділянки Воронівська-2, яка розташована в Івано-Франківському р-ні Івано-Франківської обл., дозвіл на користування якою було виставлено на аукціон, Державною службою геології та надр України було отримано всі необхідні погодження, передбачені Кодексом України про надра та Порядком № 993 від 23.09.2020. … дана ситуація виникла через затримку з внесенням геопрострових даних ділянок надр до баз даних. Затримка з оновленням інформації в базах даних сталася через роботу Державного науково-виробничого підприємства «Державний інформаційний геологічний фонд України» (ДНВП «Геоінформ України»), яке відноситься до сфери управління Держгеонадр, в режимі неповного робочого тижня, що викликано введенням воєнного стану та повною відсутністю державного фінансування через скасування паспорту бюджетної програми за КПКВК 2704020».

З огляду на просторову накладку, «…суд дійшов висновку, що аукціон слід визнати недійсним, а також відповідно слід визнати незаконним та скасувати наказ № 633 від 12.12.2023, яким позбавлено ТОВ “Рогатинський кар`єр” права на отримання спеціального дозволу на користування надрами та стягнути 2 000 000,00 грн гарантійного внеску, сплаченого у зв`язку із участю в аукціоні щодо продажу спеціального дозволу на користування надрами, як похідних вимог».

Відтак позов Рогатинського карʼєру до Держгеонадр у першій інстанції задовольнили у повному обсязі.

Що далі?

Коли згадане рішення Господарського суду Івано-Франківської області набуде законної сили, Рогатинському кар`єру з Державного бюджету України повернуть 2 000 000 грн гарантійного внеску.  

Думка експерта

Як покупцям спецдозволів на користування надрами уникнути описаних прикрощів? В Геологічній Інвестиційній Групі звертають увагу, що планування гірничодобувного підприємства вимагає не лише отримання відповідних дозвільних документів, але й уважного аналізу запасів та їхньої реальності, інформації щодо виключення усіх екологічних обмежень для розробки, оскільки це безпосередньо впливатиме на рентабельність проєкту.

«З нашого досвіду аналізу ділянок надр, що були виставлені на торги, найкращий спосіб убезпечити бізнес від  нерентабельного активу – ретельна перевірка, яка передує ухваленню рішення про участь в аукціоні Держгеонадр», – розповідає засновниця Геологічної Інвестиційної Групи Ірина Супрун.

«Передпроєктний моніторинг враховує геологічний, екологічний та інші аспекти, що можуть вплинути на розробку родовища, та дозволяє надрокористувачу отримати загальне уявлення про всі екологічні обмеження, заборони на території планованої діяльності та в зоні її впливу, орієнтовну кількість експлуатаційних запасів корисних копалин тощо.

Проведення передпроєктного моніторингу є надзвичайно важливим етапом при складанні бізнес-плану для будь-якого гірничодобувного проєкту, особливо при розгляді можливості відпрацювання запасів родовища, що виставляються на аукціон з продажу спеціальних дозволів на користування надрами. 

Фахівці Геологічної Інвестиційної Групи здійснюють передпроєктний моніторинг ділянок, родовищ та площ, які є інвестиційно привабливими для замовника, і з власного досвіду проаналізованих кейсів маємо приклади, коли наш моніторинг допоміг інвесторам уникнути проблем і фінансових ризиків», – каже Супрун.

Один із таких прикладів – ділянка піщано-гравійних порід «Підмихайле» Калуського родовища, де початкова вартість лоту становила 887 549 грн, а в результаті торгів зросла до понад 16 млн грн. Також, окрім вартості лоту, інвестору необхідно сплатити вартість геологічної інформації, це 6% від вартості продажу дозволу (сума становить 966 тис. грн.). Станом на 19.04.2024 статус цього аукціону досі – «Очікується підписання договору».

«За результатами передпроєктного моніторингу наші фахівці встановили, що очікуваний обсяг експлуатаційних запасів ділянки «Підмихайле» суттєво менший від загального обсягу корисних копалин, зазначеного в аукціонній документаціїетально цей кейс описував Олександр Гневуш – Ред.). Таким чином, бачимо актуальність та доцільність здійснення такого моніторингу, який дає змогу об’єктивно оцінити можливість вилучення корисної копалини та її кількість, щоб покупець спецдозволу або упевнено починав інвестувати у проект, або навпаки, вчасно усвідомив усі ризики і уникнув зайвих витрат коштів і часу», – підсумовує Ірина Супрун.