В профільному Комітеті ВР готові підтримати розвиток геотермальної енергетики

В профільному Комітеті ВР готові підтримати розвиток геотермальної енергетики

Під час конференції Mining Recovery Conference Голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко (на фото) заявив, що готовий ініціювати зміни до законодавства, які сприятимуть розвитку в Україні геотермальної енергетики. Про таке очільник профільного для надрокористування Комітету ВР висловився, відповідаючи на запитання-пропозицію голови Наглядової ради ТОВ «Інститут Геології» Андрія Локтєва.  

«Особисто від себе і від багатьох надрокористувачів хочу висловити Вам та всім залученим учасникам реформування галузі велику подяку. Ви дійсно зробили простішим життя надрокористувачів, в той же час я від свого імені і від багатьох надрокористувачів хочу попросити Вас зробити ще одну річ, завдяки якій в країні виникне ще одна галузь енергетики – геотермальна. Для цього слід зробити всього дві речі:

1) На рівні Кодексу про надра та Водного кодексу зробити опцію для надрокористувачів повертати використану термальну воду після охолодження назад у пласт;

2) В Податковому кодексі прибрати для таких випадків оподаткування рентною платою за кубічний метр води, натомість ввести рентну плату за калорію чи Джоуль», – запропонував Андрій Локтєв.

Олег Бондаренко у відповідь заявив, що готовий ініціювати відповідні зміни до законодавства, водночас зазначивши про відсутність наразі остаточного консенсусу щодо даного питання.

Як ми вже писали раніше, станом на початок березня 2024 р. дійсними в України були 8 спеціальних дозволів на користування покладами підземних теплоенергетичних вод. Ще два спецдозволи в Державній службі геології та надр України наказали надати наприкінці лютого.

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ

Нагадаємо, конференцію Mining Recovery Conference в Києві організувала та провела команда Premier Expo, яка є організатором багаторічної Міжнародної виставки машин, обладнання та технологій для гірничодобувної, вугільної та будівельної промисловості Mining World Ukraine.

Mining Recovery Conference відбулася за підтримки Національної асоціації добувної промисловості України (НАДПУ).

Офіційний партнер – RockService LLC (ТОВ «Роксервіс»).

Інвестиційний партнер Конференції – Державне агентство із залучення та підтримки інвестицій при Уряді України UkraineInvest.

Офіційний медіа-партнер – NADRA.INFO.

Медіа-партнер – InVenture.

Інформаційний партнер: U.S.-Ukraine Business Council (USUBC).

Читайте також: Сергій Мельниченко: Здорожчання фінансування уповільнює розвиток будівництва в Європі та Україні