NADRA.INFO звернулося до Юлії Свириденко і Василя Малюка щодо корегування санкційного механізму

NADRA.INFO звернулося до Юлії Свириденко і Василя Малюка щодо корегування санкційного механізму
Зображення асоціативне

В середу, 24.04.2024 засновник Інформаційного агентства NADRA.INFO Володимир Бойко звернувся до Першого віце-прем’єр-міністра України–Міністра економіки України Юлії Свириденко та Голови Служби безпеки України Василя Малюка із відкритим звернення щодо корегування санкційного механізму для відновлення діяльності українських видобувних підприємств (сканкопію дивіться нижче):

«Надра належать народу України. Держава від імені та в інтересах народу як власника передає ділянки надр в тимчасове користування. Вигода від користування надрами розподіляється: між власником надр (державою, громадами) і тимчасовим користувачем.

Будь-яке залучення ділянок надр в суспільне виробництво передбачає баланс інтересів трьох сторін: народу України (від імені якого діють органи державної влади, місцеві ради/громади), власника бізнесу і трудового колективу компанії-надрокористувача.

Персональні економічні обмеження (санкції), які накладаються за рішенням Ради національної безпеки і оборони України, полягають,  зокрема, у припиненні отримання підсанкційними особами-власниками бізнесів вигоди від користування надрами.

28.03.2023 набули чинності зміни до Кодексу України про надра, що передбачають зупинення або анулювання спеціальних дозволів на користування надрами, якими володіють компанії підсанкційних бенефіціарних власників. А компанії, істотну опосередковану участь в яких мають підсанкційні особи, не можуть продовжити дію спеціальних дозволів на користування надрами.

Водночас Кодекс не містить механізму, який би захистив народ України як власника надр і трудові колективи компаній-надрокористувачів від наслідків санкцій, застосованих до власників таких компаній.

В умовах відсутності такого механізму, протягом 2023-2024 рр.. були зупинені низка видобувних і пошукових компаній. Сума коштів, вже недоотриманих бюджетами всіх рівнів, за підрахунками надрокористувачів, перевищує 2 млрд грн. Тисячі громадян України опинилися під ризиком втрати роботи на паралізованих підприємствах, подекуди вже відбулися масові скорочення.

Народ України як власник надр припинив отримувати вигоду від користування надрами на обʼєктах, заблокованих у санкційному порядку. Це неприпустимо, особливо в умовах кровопролитної визвольної війни!

(Більше про вплив санкцій на видобувну галузь України читайте в матеріалі NADRA.INFO від 05.04.2024 Українські надра в санкційних пастках. Вихід є).

Відтак назріла необхідність термінового корегування санкційного механізму, щоб якнайшвидше розблокувати українські підприємства видобувної сфери (зберігши обмеження, які накладено на підсанкційних осіб з метою недопущення отримання такими особами вигоди від користування нашими надрами).

За результатами численних обговорень наслідків застосування і можливих напрямів корегування санкційного механізму, організатором або учасником яких було незалежне медіа NADRA.INFO, найпростішим і найшвидшим способом розблокувати видобувну і пошукову діяльність українських компаній підсанкційних власників виглядає внесення змін (уточнень) до рішень Ради національної безпеки і оборони України. А саме, лише до одного пункту в усіх рішеннях РНБО, що стосуються осіб, які є кінцевими бенефіціарними власниками видобувних активів в Україні.

 

Внести зміни можна шляхом видалення всього пункту рішення РНБО: «Анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів, одержання (наявність) яких є умовою для здійснення певного виду діяльності, зокрема, анулювання чи зупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами». Або шляхом видалення частини цього пункту: «… зокрема, анулювання чи зупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами» (про уточнення рішень РНБО як можливий вихід із ситуації раніше висловлювався Міністр юстиції Денис Малюська – Ред.)

Яку саме зміну (із запропонованих) обрати задля мінімізації негативних наслідків санкцій для української економіки, Вам підкажуть уповноважені представники Державної служби геології та надр України і Ваші безпосередні підлеглі, відповідальні за санкційну та економічну політику.  

Одночасно зі внесенням запропонованих змін варто рішенням РНБО зобовʼязати Держгеонадра невідкладно відновити дію раніше зупинених спецдозволів відповідним надрокористувачам.

Наступним кроком, РНБО своїм рішенням може покласти на Держгеонадра обовʼязок щодо невідкладної розробки проекту змін до Кодексу (та/або особливого порядку ведення діяльності гірничими підприємствами в умовах зупинення/припинення видобування, геологічного вивчення чи дослідно-промислової розробки надр в санкційному порядку), які би захищали інтереси народу України як власника надр. Зокрема, у випадках істотної участі підсанкційних осіб у капіталі надрокористувачів.

 Але це наступний крок. Будь ласка, зробіть перший і найважливіший: поверніть українським надрокористувачам право працювати на благо народу України», – йдеться у зверненні:

Переглянути санкційну політику в сфері надрокористування раніше також пропонували в Європейській Бізнес Асоціації.

Нагадаємо, у четвер, 25.04.2024 Держгеонадра скасували поновлення дії спеціальних дозволів на користування надрами трьом карʼєрам з групи виробника будівельних матеріалів UNIGRAN, оскільки зміни в реєстрі щодо підсанкційних власників компаній відбулися з порушенням законодавства і були анульовані Міністерством юстиції (див. накази Мінʼюсту від 18 квітня №1126/5 і №1136/5).