Джерело: ФДМУ звільняє Владислава Іткіна з посади керівника ОГХК

Джерело: ФДМУ звільняє Владислава Іткіна з посади керівника ОГХК
Владислав Іткін очолює ОГХК з квітня 2022 р.. Фото: https://www.unian.ua/society/kerivnik-ogkh-vladislav-itkin-bilshe-zhodnoji-vorozhoji-raketi-ne-bude-zrobleno-z-ukrajinskoji-sirovini-12079440.html

Компанії під керівництвом Іткіна закидають ризики втрати продукції на мільйони доларів і сумнівні контракти з посередниками

 

В.о. голови правління АТ «Обʼєднана гірничо-хімічна компанія» Владислав Іткін може бути звільнений із займаної посади вже сьогодні, 15.02.2023. Про це Інформаційному агентству NADRA.INFO повідомило джерело у Фонді державного майна України.

Як стверджує джерело, у ФДМУ провели попередній аналіз діяльності ОГХК під керівництвом Іткіна і мають низку претензій. Зокрема, зростання в 2022 році дебіторської заборгованості на понад 200 млн грн до майже 1,7 млрд грн.

«За укладеними контрактами постачання продукції виробництва філій ОГХК, оплата за продукції здійснюється в доларах США на умовах 100% передоплати за повну партію товару, проте ОГХК безпідставно відвантажила товар на користь фірми-посередника SUPREME MINERALS LLC без оплати, і сума дебіторської заборгованості на 31.11.2022 року становила 3 037 140 доларів США (111 063 957,81 грн). Це має ознаки втрати товару, оскільки позовної роботи не ведеться!», – відзначило джерело.

Також у ФДМУ відзначають, що попри заяви в ЗМІ про прямі контракти, ОГХК під керівництвом Владислава Іткіна «активно впроваджувала та вела політику щодо пріоритетності укладання зовнішньоекономічних контрактів реалізації продукції із комерційними підприємствами, які не є виробниками». Зокрема, стверджується, що контракти з зовнішніми контрагентами-посередниками складають 85%, і лише 15% поставок здійснюється виробникам за прямими контрактами. Це, як стверджує джерело, веде до недоотримання доходів ОГХК.

«Під час діяльності ОГХК під керівництвом пана Іткіна виявлено факти недостачі ільменіту рядового та ільменіту обезтавраліченого, які залишилися без відповідного реагування керівника, та призвели до збитку, в розмірі 23 134 тис. грн», – стверджує джерело NADRA.INFO у ФДМУ.

Крім цього, у Фонді обурені, що в порушення порядку здійснення витрат державними компаніями, яким не затверджено річні фінансові плани, ОГХК начебто незаконно витратила на адвокатські, правові, аудиторські, консультаційні послуги, рекламні матеріали та на проведення рекламної компанії понад 3 млн грн.

Джерело у ФДМУ також звертає увагу, що перевіркою було зафіксовано порушення норм Закону України «Про акціонерні товариства» і Статуту ОГХК. А саме, без погодження у встановленому порядку (зокрема, внаслідок ділення предметів договорів) було укладено контрактів і додаткових угод до них на загальну суму 35,52 млн дол. США.

Наостанок, джерело наголошує, що низка рішень керівництва ОГХК були «очевидно необачними», «без дотримання меж нормального господарського ризику, з особистою заінтересованістю», які наражають компанію на «ризики світового масштабу», прямі збитки і репутаційні втрати.

Отримати оперативний коментар Владислава Іткіна не вдалося. Якщо пан Іткін, або інший уповноважений представник ОГХК захоче прокоментувати чи спростувати викладене вище, NADRA.INFO готові надати слово.

Зауважимо, зміну керівників 47 державних компаній і підприємств 14.02.2023 анонсував перший заступник голови ФДМУ Дмитро Кліменков в ефірі телемарафону «Єдині новини».

Як ми писали раніше, 07.02.2023 заступником голови правління ОГХК було призначено Дімітрі Каландадзе. Джерела NADRA.INFO стверджували, що пан Каландадзе може бути призначений керівником компанії.

Протягом 2021 року Фонд державного майна України тричі намагався продати ОГХК на приватизаційному аукціоні. У ФДМУ запевняли, що компанія володіє достатніми запасами для багаторічної безперебійної роботи. Очікувалося, що продажу ОГХК сприятиме отримання спецдозволу на спірну Селищанську ділянку (яку зрештою відсудив Межиріченський ГЗК Дмитра Фірташа). В липні 2022 р. в.о. голови Фонду держмайна Ольга Батова заявляла, що ОГХК залишається єдиним привабливим великим об’єктом для продажу і в період воєнного стану. В листопаді 2022 року стало відомо про проблеми з експортом продукції ОГХК, в компанії відповідальність за блокування продажів покладали зокрема на Державну службу експортного контролю. В Держекспортконтролі пояснили, що причина затримок з наданням дозволів на експорт – дії менеджменту ОГХК.