ОГХК поставить The Chemours 80 тис. тонн ільменітового концентрату за прямим контрактом

ОГХК поставить The Chemours 80 тис. тонн ільменітового концентрату за прямим контрактом
В кар'єрі ОГХК. Фото: Олег Петрасюк

Але наразі весь експорт компанії – справді заблоковано. В ОГХК відповіли на інтерв’ю очільниці профкому філії Іршанський ГЗК Руслани Примасюк

 

Акціонерне товариство «Обʼєднана гірничо-хімічна компанія» уклало пряму угоду про поставку 80 тис. тонн титанової сировини американській The Chemours, яка входить до складу корпорації DuPont. Повідомили Інформаційному агентству NADRA.INFO у прес-службі ОГХК. Таким чином, в українській компанії кажуть, що вперше за свою історію вийшли на міжнародний ринок як самостійний гравець.

Фонд державного майна України, в управлінні якого перебуває ОГХК, погодив контракт 14.11.2022. Але для його виконання необхідний дозвіл Державної служби експортного контролю, який наразі не отримано.

«Товар, накопичений на користь The Chemours, заблокований. Фактично заблоковано весь експорт Компанії. Формальною причиною від Державної служби експортного контролю є перевірка документів, поданих для отримання дозволу на експорт партії товару, на яку вже отриманий дозвіл на експорт при його вивезенні! Разом із тим, в серпні ризиків вивезення ільменіту для продажу на The Chemours не було, а в жовтні, на цю ж саму партію, на цього ж самого споживача з‘явилися – ще й такі, що підлягають особливій перевірці. Строки такої перевірки весь час збільшуються», – скаржаться в компанії.

В ОГХК також підтвердили дані, оприлюднені Русланою Примасюк щодо 40 тис. тонн продукції, яка накопичена в іноземних портах, але не передана The Chemours та не оплачена відповідно.

«Попри російську агресію і втрату контрактів на поставки продукції, нам вдалося у найкоротші терміни переорієнтувати напрямок збуту продукції на західні ринки. Наразі вже накопичено 20 тисяч тонн ільменіту у польському порту Щецин. Ще 20 тисяч тонн перебувають у румунському порту Констанца. Проте доставити сировину компанії The Chemours поки що не вдалось – через те, що Державна служба експортного контролю не надає дозвіл на експорт партії», – заявили в ОГХК і уточнили, що «накопичення партії відбувалося за дозволами, одержаними на консигнаторів, і наразі має відбутися лише передача товару кінцевому споживачу The Chemours».

Водночас, в ОГХК запевняють, що заради оборонної безпеки України компанія не допускає потрапляння титанової сировини до країни-агресора.

«Жодного російського літака, жодної ворожої ракети не буде зроблено з українських матеріалів!», – підкреслив т.в.о. Голови правління АТ «ОГХК» Владислав Іткін.

«Сьогодні керівництво АТ «ОГХК» використовує всі можливості для збільшення потужності та прибутковості своїх підприємств. Мета очевидна – компанія, що успішно працює, постійно розвивається та спрямовує весь прибуток державі.

Як ми це робимо? Вводимо найкращі управлінські практики та знищуємо можливість корупційних схем завдяки системним змінам. Корупція під час війни – злочин проти обороноздатності держави. Тому що кожна вкрадена гривня – це удар по забезпеченню наших захисників. Сьогодні Товариство повністю очищене від посередницьких схем, які вимивали кошти на угодах та залишали державі лише збитки.

Що найголовніше – АТ «ОГХК» вперше у своїй історії вийшло на світовий ринок самостійним гравцем. І вже уклало контракт з американською компанією The Chemours, яка входить до складу корпорації DuPont, про постачання 80 тисяч тонн титанової сировини в США», – заявили в ОГХК.

В компанії відзначають, що всіх цих успіхів «неможливо було б досягти без наших співробітників, кожен з яких сьогодні став героєм економічного фронту війни проти Росії».

«За період повномасштабного вторгнення наш колектив не припиняв своєї діяльності – попри небезпеку та пошкодження виробничих об’єктів через вибухи ворожих ракет. Бо розуміє свою відповідальність – державі потрібна сировина для бойової техніки та гроші для військових. Керівництво дякує працівникам за роботу, терпіння та хоробрість, які вони демонструють зараз.

Водночас, дійсно, російське вторгнення породило низку серйозних проблем, які позначилися й на діяльності АТ «ОГХК». А саме: зниження пропускної спроможності прикордонних переходів, зростання вартості логістики, стагнацію ринків титановмісної сировини, високі ціни на енергоносії в Європі. Як наслідок, іноземні контрагенти зменшили обсяги закуповуваного товару», – пояснюють у компанії.

Ще одним викликом для Товариства в ОГХК назвали «атаки проросійського олігарха».

«Завдяки рішенню судів йому вдалося позбавити АТ “ОГХК” права на дослідження Селищанського родовища на користь своєї підсанкційної компанії (рішення Шостого апеляційного адміністративного суду від 08.11.2022) (NADRA.INFO писали, що Межиріченський ГЗК Дмитра Фірташа відсудив Селищанську ділянку титанових руд, спецдозвіл на яку виграв на онлайн-аукціоні в квітні 2021 р. – Ред.). 

Дозвіл на використання вищезгаданого родовища збільшив капіталізацію АТ “ОГХК” як об’єкту приватизації на 54 млн доларів. Але через судове рішення, до якого наше Товариство навіть не долучили, стратегічний актив держави знаходиться під загрозою. 

Крім того, репутаційний удар завдають і неправдиві звинувачення у постачанні сировини до країни-агресора. Подібні вкиди не тільки дискредитують Товариство перед європейськими та американськими партнерами, але й знижують довіру до держави в цілому. Адже сьогодні всі атаки на компанію – це атаки на Україну», – переконаний Владислав Іткін.

В ОГХК запевняють, що «менеджмент у тісній кооперації з колективом та органами влади працює над вирішенням вищезазначених труднощів».

«Вже готується звернення до Офісу президента України, Кабінету Міністрів, а також інших відомств з проханням посприяти новим перемогам АТ «ОГХК». Вони дозволять не лише позбавити агресора сировини, необхідної йому для війни проти нашої держави, а й принести значний прибуток бюджету. Адже кожен зароблений долар – це ще одна куля, випущена в російських окупантів», – заявили в ОГХК.