Компанії з африканським корінням не дадуть без аукціону спецдозвіл на скандальне родовище

Компанії з африканським корінням не дадуть без аукціону спецдозвіл на скандальне родовище
Родовище граніту Кіровоградське (Сухокліївське)

Судові надра

Що сталося?

Державна служба геології та надр України виграла судовий спір у справі за позовом ТОВ «Гранторг», яке хотіло без аукціону отримати спецдозвіл на видобування видобування гранітів Північно-Східної ділянки скандального відомого Кіровоградського (Сухокліївського) родовища у Кіровоградській області. Повідомляє Інформаційне агентство NADRA.INFO із посиланням на постанову Верховного суду від 17.11.2022, яка є остаточною і не підлягає оскарженню.

 

Обставини справи

ТОВ «Гранторг» просило суд зобовʼязати Держгеонадр розглянути заяву компанії про надання згаданого спецдозволу без аукціону – на підставі того, що придбало геологічну інформацію у збанкрутілого ВАТ «Кіровоградський кар`єр».

Держгеонадр повернуло Гранторгу заяву, у звʼязку з відсутністю підстав для її розгляду. Адже ТОВ «Гранторг» не було власником спецдозволу. В той час як підпунктом 1 пункту 8 Порядку № 615 встановлено, що без проведення аукціону дозвіл надається у разі видобування корисних копалин, якщо заявник на підставі спеціального дозволу на користування надрами за власні кошти здійснив геологічне вивчення ділянки надр та підрахунок запасів корисних копалин, який затверджено в установленому порядку, та подав документи на отримання спеціального дозволу на видобування корисних копалин відповідного родовища не пізніше ніж протягом трьох років після затвердження запасів.

 

Передісторія і контекст

Першу інстанцію компанія виграла. Але на бік Держгеонадр став Шостий апеляційний адміністративний суд, який констатував, що ТОВ «Гранторг» не володіло спецдозволом на користування надрами, і компанією «не здійснено геологічне вивчення ділянки надр на підставі спеціального дозволу на користування надрами, як це передбачено нормами чинного законодавства». Верховний суд підтвердив рішення ШААС.

Нагадаємо, про видобування гранітів родовища Кіровоградське (Сухокліївське) без спецдозволу на користування надрами ми детально писали в жовтні 2021 р. у матеріалі Вибухова самоволка на півмільярда. Хто без дозволу видобуває надра у Кропивницькому? Дія спецдозволу, яким володіло ВАТ «Кіровоградський карʼєр», закінчилася у 2017 році, і його не було подовжено (фактично компанія втратила право видобувати граніт ще з 2014 р., коли дію спецдозволу зупинили за поданням Міністерства доходів та зборів України, тому що власник понад 6 місяців не сплачував ренту за користування надрами).

Власник спецдозволу збанкрутував (арбітражний керуючий Ігор Стіфутін). Майновий комплекс карʼєру (будівлі, дробарки, грохоти, самоскиди, екскаватор, навантажувачі та ін.) за еквівалент 22 тис. дол. США у 2018 р. купило ТОВ «Гранторг».

Не території каʼєру було організовано промислове видобування гранітів і виробництво щебеневої продукції. Перший заступник начальника ДЕІ Придніпровського округу Віктор Петрікеєв повідомляв NADRA.info, що тільки у 2017-2019 рр.. роботами на родовищі без спецдозволу державі могло бути завдано збитків у понад 500 млн грн: «Протягом зазначеного періоду загальна кількість зрушеної гірської породи… становить 163 066,7782 м3».

Влітку 2022 р. народний депутат від політичної партія «Слуга народу» Олександр Дануца звертався до Генерального прокурора Ірини Венедіктової і Голови Національної поліції України, генерала поліції першого рангу Ігоря Клименка у звʼязку із видобуванням корисних копалин у Кропивницькому, яке мало ознаки незаконного.

 

До чого тут Африка?

ТОВ «Гранторг» засновано в 2010 р.. Статутний капітал 888 грн. Реєстрація – м. Кропивницький. Директор – Сергій Богданов. Спецдозволів на користування надрами компанія не має.

Ще в липні 2022 р. одноосібним власником ТОВ «Гранторг» був Володимир Дубівка.

У серпні корпоративні права компанії перейшли до ТОВ «Левелс Груп КР».

У вересні власницею ТОВ «Левелс Груп КР» стала громадянка Південної Африканської Республіки Янсе Вае Ренсбург Карін Елізабет, яка дотепер контролює ТОВ «Гранторг» (дані YouControl). Янсе Вае Ренсбург Карін Елізабет володіє ТОВ «Гранторг» через ТОВ «Левелс Груп КР» (Україна), якою володіє ТОВ «Левелс Груп Україна» (Україна), якою володіє LEVELS GROUP, LLC (США).