Офіс генпрокурора та Національну поліцію просять вжити заходів для припинення незаконного видобутку граніту

Офіс генпрокурора та Національну поліцію просять вжити заходів для припинення незаконного видобутку граніту
Родовище граніту Кіровоградське (Сухокліївське)

Кримінальну справу безрезультатно розслідують уже 5 років, видобування без дозволу триває, попередньо оцінені збитки перевищують півмільярда гривень.

Що сталося? 

Народний депутат від політичної партія «Слуга народу» Олександр Дануца звернувся до Генерального прокурора Ірини Венедіктової і Голови Національної поліції України, генерала поліції першого рангу Ігоря Клименка у звʼязку із видобуванням корисних копалин у Кропивницькому, яке має ознаки незаконного, і якому не можуть покласти край вже 5 років. 

Олександр Дануца. Джерело фото: https://sluga-narodu.com/

Олександр Дануца – народний депутат Верховної Ради України ІХ скликання (обраний від партії «Слуга Народу» за виборчим округом №99 (м.Кропивницький). Є Головою підкомітету з питань організації охорони громадської безпеки і порядку Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності. В 2019 р. очолював Кіровоградський обласний штаб кандидата в Президенти України Володимира Зеленського (джерело). Член партії «Слуга Народу». Член однойменної фракції у Верховній Раді (джерело).

До очільників ОГП і НПУ Олександр Дануца звернувся після того, як народного депутата попросили допомогти мешканці міста Кропивницького та села Соколівське Кіровоградського району. Громадяни стурбовані незаконним видобуванням надр у кар’єрі в м. Кропивницький по вул. Автолюбителів 5 на земельній ділянці з кадастровим 3510100000:48:400:0001. 

«За інформацією Державної служби геології та надр України спеціальний дозвіл No854 на родовище Кіровоградське (Сухокліївське) виданий ВАТ «Кіровоградський кар’єр» (адреса: м. Кіровоград, Кіровський р-н, вул. Автолюбителів, 5) недійсний та закінчився 05.05.2017. В той же час, огляд території родовища Кіровоградське (Сухокліївське) підтверджує, що відбувається фактично незаконний видобуток… граніту», – йдеться у зверненнях народного депутата. NADRA.info публікує копії депутатських звернень, датованих 28.06.2022: 

Олександр Дануца вже звертався до Офісу генерального прокурора у листопаді 2021 р. з приводу незаконного користування надрами в Кропивницькому. 

Разом зі зверненням, народний депутат також надсилав до ОГП повідомлення про злочин.

Не вдаючись у деталі, підлеглі пані Венедіктової в 2021 р. відповіли пану Дануці – що існує три кримінальні провадження, які обʼєднали в одне, відкрите ще в липні 2017 року (№12017120020008207). І його розслідують силами Кропивницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області:

 

«Інформую Вас, шановна Ірина Валентинівна [Венедіктова], що з часу мого звернення пройшло більше семи місяців, з часу порушення кримінального провадження (17.07.2017) майже п’ять років, а кримінальне правопорушення не тільки не розслідується, а навіть не припинене і незаконний добуток корисних копалин без спецдозволів продовжується», – наголошує Олександр Дануца. На підтвердження, народний депутат посилається на сюжет «Кропивницький кримінал який роками кришується місцевою владою та поліцією» в мережі YouTube, датований 20.06.2022, в якому місцеві мешканці (анонімно) зафіксували продовження користування надрами.

Відтак, Олександр Дануца просить Ірину Венедіктову та Ігоря Клименка «вжити дієвих заходів реагування для припинення зазначеного кримінального правопорушення та притягнення винних до відповідальності».  

Перша відповідь

Доки ми готували цей матеріал до публікації, стало відомо про першу відповідь на червневе звернення пана Дануци до Ірини Венедіктової. Її заступник Максим Якубовський повідомив народному депутату, що звернення переслали до керівника Кіровоградської обласної прокуратури, звідки і мають надати відповідь: 

«Ваше звернення щодо порушення правил охорони та використання надр на території родовища «Сухокліївське», незаконної діяльності службових осіб ВАТ «Кіровоградський кар’єр», ТОВ «Гранторг», ТОВ «Гранітпромпереробка» та стану досудового розслідування у кримінальному провадженні No 12017120020008207 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.ч. 1, 2, 4 ст. 240, ч. 2 ст. 364 КК України розглянуто. 

Оскільки порушені у зверненні питання належать до компетенції Кіровоградської обласної прокуратури, його надіслано керівнику вказаної прокуратури для перевірки та прийняття рішення відповідно до вимог кримінального процесуального законодавства. 

Про результати розгляду обласну прокуратуру зобов’язано повідомити Вас та Офіс Генерального прокурора у встановлений законодавством строк».

 

Контекст і передісторія

Про видобування гранітів родовища Кіровоградське (Сухокліївське) без спецдозволу на користування надрами ми детально писали в жовтні 2021 р. у матеріалі Вибухова самоволка на півмільярда. Хто без дозволу видобуває надра у Кропивницькому?. 

Як вже йшлося вище, дія спецдозволу закінчилася у 2017 році, і його не було подовжено. ВАТ «Кіровоградський карʼєр», яке володіло дозволом, збанкрутувало (арбітражний керуючий Ігор Стіфутін). Майновий комплекс карʼєру (будівлі, дробарки, грохоти, самоскиди, екскаватор, навантажувачі та ін.) за еквівалент 22 тис. дол. США у 2018 р. купило ТОВ «Гранторг». 

В червні 2021 р. ТОВ «Гранторг» звернулося до Державної служби геології та надр України з заявою (№854-01/06-21) на отримання спеціального дозволу на користування надрами без проведення аукціону з метою видобування гранітів Північно-Східної ділянки Кіровоградського (Сухокліївського) родовища у Кіровоградській області. Заяву було повернуто у зв`язку із відсутністю підстав для розгляду. Компанія звернулася до суду. В жовтні 2021 р. Окружний адміністративний суд міста Києва (ОАСК) зобовʼязав Держгеонадр «розглянути питання» щодо надання Гранторгу «спеціального дозволу на користування надрами без проведення аукціону … та прийняти рішення з урахуванням висновків суду». В січні 2022 р. Шостий Апеляційний адміністративний суд скасував рішення ОАСК і постановив «у задоволенні адміністративного позову Товариства з обмеженою відповідальністю «Гранторг» відмовити в повному обсязі». 

У суді звернули увагу, що ТОВ «Гранторг» не володіло спецдозволом на користування надрами, і компанією «не здійснено геологічне вивчення ділянки надр на підставі спеціального дозволу на користування надрами, як це передбачено нормами чинного законодавства».

У Гранторгу з рішенням апеляції не погодилися і подали касаційну скаргу. В квітні 2022 р. Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду відкрив касаційне провадження. Про подальший розгляд – інформація у Єдиному державному реєстрі судових рішень відсутня.

Перший заступник начальника ДЕІ Придніпровського округу Віктор Петрікеєв повідомляв NADRA.info, що тільки у 2017-2019 рр.. роботами на родовищі без спецдозволу державі могло бути завдано збитків у понад 500 млн грн: «Протягом зазначеного періоду загальна кількість зрушеної гірської породи… становить 163 066,7782 м3». 

NADRA.info звернулися по коментарі до директора ТОВ «Гранторг» Сергія Богданова, і готові опублікувати позицію/коментарі, якщо отримаємо їх. 

ТОВ «Гранторг» засновано в 2010 р.. Статутний капітал 888 грн. Реєстрація – м. Кропивницький. Власник – Володимир Дубівка. Директор – Сергій Богданов. Спецдозволів на користування надрами компанія не має.