ОГХК сама винна – в Держекспортконтролі відповіли на закиди щодо блокування експорту ільменіту

ОГХК сама винна – в Держекспортконтролі відповіли на закиди щодо блокування експорту ільменіту
Зображення асоціативне

В Службі заявили, що дозвіл на продаж ільменітового концентрату ОГХК, раніше вивезеного до Польщі і Румунії, вже надано. І розкрили перелік всіх компаній, які просили дозволу експортувати ільменіт в липні-жовтні 2022 р.

 

В Державній службі експортного контролю України (Держекспортконтроль) відповіли на запит Інформаційного агентства NADRA.INFO і частково пояснили причини затримки експорту ільменітового концентрату державним АТ «Обʼєднана гірничо-хімічна компанія» (ОГХК).

Нагадаємо, в інтервʼю NADRA.INFO 18.11.2022 очільниця профкому філії ОГХК Іршанський ГЗК Руслана Примасюк заявила, що компанія відчуває труднощі з продажем продукції – ільменітового концентрату, 40 тис. тонн якого раніше було вивезено до Польщі та Румунії.

19.11.2022 цю інформацію підтвердили в ОГХК:

«Фактично заблоковано весь експорт Компанії. Формальною причиною від Державної служби експортного контролю є перевірка документів, поданих для отримання дозволу на експорт партії товару, на яку вже отриманий дозвіл на експорт при його вивезенні! Разом із тим, в серпні ризиків вивезення ільменіту для продажу на The Chemours не було, а в жовтні, на цю ж саму партію, на цього ж самого споживача з‘явилися – ще й такі, що підлягають особливій перевірці. Строки такої перевірки весь час збільшуються»,скаржилися в компанії.

В Держекспортконтролі заявили, що усі звернення [зокрема щодо експорту ільменітового концентрату] «опрацьовувались у терміни, менші за визначені законом як граничні». При цьому «жодних порушень термінів, визначених Законом, при опрацюванні заявок та видачі дозволів не фіксувалось».

Затримку ж із погодженням на продаж вже вивезених партій ільменіту в Держкекспортконтролі пояснили наступним чином (дослівно):

«У липні цього року АТ «ОГХК» отримав дозвільні документи на експорт на підставі яких було здійснено вивіз товарів. Водночас після вивезення за цим дозволом товару до Польщі та Румунії експортер змінив кінцевих споживачів, що обумовило потребу у видачі нових документів. Отримання від нових кінцевих споживачів оригіналів документів про гарантії і їхня перевірка, як того вимагає законодавство в сфері державного експортного контролю, потребує певного часу. Наразі дозвіл на експорт ільменітового концентрату АТ «ОГХК» видано», – йдеться у відповіді за підписом Першого заступника Голови Держекспортконтролю Володимира Процька:

 

Також у Службі повідомили, що Фонд державного майна України двічі в листопаді (14.11.2022 і 21.11.2022) звертався до Держекспортконтролю з проханням прискорити розгляд заяв ОГХК.

Щодо потреби отримання дозволу на експорт ільменітового концентрату, Держкспортконтроль повідомив наступне:

«Враховуючи інформацію, отриману з відкритих джерел та від державних органів України щодо використання ільменітового концентрату у військових цілях рф, а також після проведення Держекспортконтролем відповідного дослідження у червні 2022 року до експорту ільменітового концентрату було застосовано процедуру державного експортного контролю у відповідності до ст. 10 Закону України «Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання» (далі – Закон). Відповідно до частини 3 статті 10 зазначеного Закону, у разі наміру суб’єкта господарювання здійснити експорт такого товару, він зобов’язаний звернутися до Держекспортконтролю за отриманням дозволу.

Застосування статті 10 Закону передбачає для отримання відповідного дозволу проведення заходів з метою виявлення можливості відхилення від заявленого кінцевого використання товару та перевірки достовірності документів, а також надійності кінцевого споживача».

Крім цього, в Держекспортконтролі надали повний перелік заяв, отриманих від експортерів щодо продажу за кордон ільменітового концентрату (прочерки означають, що дозвіл не було надано):

 

 

Зображення новини асоціативне