Джерела: ОГХК може очолити Дімітрі Каландадзе 

Джерела: ОГХК може очолити Дімітрі Каландадзе 
Дімітрі Каландадзе. Фото: https://tks.kz/

Сьогодні Дімітрі Каландадзе призначили заступником голови правління АТ ОГХК. Кандидат геологічних наук, член ради директорів державної компанії в Казахстані, він має досвід приватизації видобувних активів у Грузії

 

Головою правління або виконуючим обовʼязки голови правління державного АТ “Обʼєднана гірничо-хімічна компанія” (ОГХК) може бути призначений Дімітрі Каландадзе (на фото). Про це NADRA.INFO повідомили два не повʼязані між собою джерела і телефоном підтвердив особисто пан Каландадзе.

Одне джерело назвало призначення Дімітрі Каландадзе як “доконаний факт, який має набути рішення Кабінету Міністрів України найближчим часом”. Інше джерело підтвердило, що пан Каландадзе може бути призначений на посаду керівника ОГХК, але, імовірно, розглядається як один із двох основних кандидатів. Іншим кандидатом, начебто, є “пані зі значним досвідом та високою експертизою у видобувній сфері”. Одне з джерел також уточнило, що кандидатурою Дімітрі Каландадзе може опікуватися народний депутат Верховної Ради України, керівник фракції “Слуга народу” Давид Арахамія

Дімітрі Каландадзе телефоном підтвердив NADRA.INFO, що йому запропонували очолити ОГХК, і він погодився. Водночас, питання призначення ще не вирішене, і йому не відомо про можливий вплив з боку Давида Арахамії. 

“Мій друг звʼязався зі мною, тому що йому сказали, що в Україні шукають [керівника ОГХК]. Я не знаю, хто йому запропонував. Мій друг – політик у Грузії, дуже близький до України, який багато часу проводить тут … Є люди, які повинні морально допомагати Україні, як країні, яка є для Грузії, для грузинів – найближчою та рідною. … Я не можу взяти автомат і вийти воювати проти спільного ворога. Єдине, чим я можу допомогти країні, яку люблю – моїми знаннями та моїм досвідом. Тому я вважаю своїм обовʼязком – як можу, допомогти”, – пояснив Дімітрі Каландадзе. 

Дімітрі Каландадзе 54 роки, він кандидат геологічних наук. Розповідає, що з Червоним дипломом закінчив Грузинський технічний університет, спеціальність “гірничий інженер”. Навчався також в коледжі Белойт в Чикаго, США (Beloit College, the Keck Geology Consortium) і Тюбінгенському університеті в Німеччині (Eberhard Karls University of Tübingen). “Це один з найстаріших в Німеччині університетів, де є факультет geoscience”, – каже Каландадзе. 

В Грузії Дімітрій спочатку (наприкінці 1990-х – на початку 2000-х років) займався реструктуризацією (оздоровленням) державних компаній як співробітник представництва Світового Банку: “Десь до 30 компаній моя команда реструктуризувала. Це були різні галузі – починаючи від харчової промисловості, і завершуючи іншими… всі державні компанії, які існували, потрапляли під проект. Мета була зробити їх прибутковими. Розділити так, щоб були профіт-центри, які б заробляли. Тому що великі махіни, які залишилися у спадок від СРСР, гроші не заробляли. І головна задача була, щоб підготувати на місці менеджмент, щоб вони навчилися по-західному керувати. Щоб бухгалтерія була білою, правильною, західною. Щоб все, що виробляється – обліковувалося, щоб податки платилися. Це була номер 1 задача. Також там  (при СБ) були курси, де я викладав стратегію і маркетинг для менеджерів компаній”, – розповідає Каландадзе.

Потім він закінчив курси в Bled Business School (Словенія) і в Гарварді, і повернувся до Грузії: “В 2004 році, після Революції Троянд в Грузії, Каха Бендукідзе, який був тоді міністром економіки, попросив мене очолити державну компанію в Грузії, яка займалася видобуванням міді і золота (мідна гірничо-збагачувальна компанія Маднеулі із золотовидобувне підприємство “Кварцит”). І треба було їх готувати до приватизації. Протягом року підготували, і це була перша успішна приватизація в Грузії. Коли вже нові власники купили і зайшли, вони мене попросили залишитися”.

Сьогодні Дімітрі Каландадзе є членом Ради директорів Національної гірничорудної компанії Тау-Кен Самрук (Казахстан), яка спільно з Glencore International AG володіє Казахстанською гірничо-металургійною компанією KazZinc (“КазЦинк”). 

Стан ОГХК і проблеми зі збутом пана Каландадзе не лякають: “Всі підприємства спочатку так виглядають. Але якщо правильно підійти до питання, розставити все на місця, і, скажімо так, добре керувати – все можна налагодити”. Хоча він звертає увагу на низьку сировинну базу компанії. “Ключове тут – ресурсна і резервна база … компанія повинна мати ресурсу базу не на 2-3 роки, а хоча б на 20 років. … Те, що я бачив [щодо ОГХК] – тут [запасів] практично немає. Ресурсна база дуже маленька”. 

Щодо міжнародної оцінки запасів, Дімітрій Каландадзе вважає, що нею не варто нехтувати. Але у випадку приватизації – можливі варіанти: “Коли я прийшов [готувати до приватизації мідно і золотовидобувну компанію в Грузії], часу не було. А щоб все було по стандартам [JORC], треба провести буріння, організувати належним чином відбір проб, підібрати лабораторію, яку потім визнає компанія, що буде проводити аудит всіх цих робіт… Це – займає час. І, звісно, немалі інвестиції. І здебільшого їх роблять не перед продажем (приватизацією), тому що і так, і так – новий власник прийде і зробить [оцінку за міжнародними стандартами]. Ми тоді робили інхауз-оцінку, перевели з нашими геологами дані ДКЗшні в JORC. Це, звісно, було попередньо, не 100%. Але на зрозумілій для інвестора мові”.

Розмір окладу, який запропонували потенційному керівнику ОГХК в Фонді державного майна України, наразі невідомий. Дімітрій Каландадзе відповідає на питання про винагороду так: “Я не обговорював це питання і не планую обговорювати, якщо відверто. Тому що для мене це не важливо. Для мене важливо зараз тільки одне – як я зможу допомогти”. 

Більше про досвід приватизації грузинських видобувних активів і оцінку реального стану ОГХК Дімітрій Каландадзе пообіцяв розповісти читачам NADRA.INFO після призначення.

Ми звернулися до Фонду держмайна по оперативний коментар щодо можливого призначення пана Каландадзе керівником ОГХК. 

У ФДМУ NADRA.INFO заявили, що сьогодні, 07.02.2023, Дімітрі Каландадзе було призначено на вакантну посаду заступника голови правління АТ ОГХК. Водночас, утрималися від коментарів щодо можливого призначення нового очільника компанії. І пообіцяли одразу повідомити про таке рішення, якщо/коли воно буде ухвалене.