Засновник АТБ повертається у велику уранову гру

Засновник АТБ повертається у велику уранову гру
Геннадій Буткевич. Автор фото Ростислав Гордон. Джерело: https://gordonua.com/publications/milliarder-butkevich-iz-milicii-ya-ushel-potomu-chto-postupilo-predlozhenie-ot-timoshenko-i-pinchuka-ot-kotorogo-nevozmozhno-otkazatsya-1487269.html

Компанія Атомні енергетичні системи України Геннадія Буткевича і партнерів демонструє зацікавленість у набутті прав користування надрами на трьох родовищах уранових руд

 

Що сталося?

Два не повʼязані між собою джерела NADRA.INFO в Уряді і Міністерстві енергетики повідомляють, що компанія Атомні енергетичні системи України (АЕСУ) висловила зацікавленість щодо ініціювання і (або) участі у конкурсах для укладення угод про розподіл продукції на трьох родовищах уранових руд: Сафонівське, Садове і Северинівське. Відповідне звернення від компанії надійшло, імовірно, восени 2022 року.

В АЕСУ інформацію джерел NADRA.INFO про звернення до центральних органів влади щодо проведення конкурсів на уранові УРП – не спростували:

«Враховуючи вимоги діючого законодавства щодо збереження державної таємниці, нерозповсюдження іншої інформації конфіденційного характеру, повідомляємо наступне.

ТОВ «Атомні енергетичні системи України» дійсно вважає перспективним напрям розробки родовищ уранових руд на території України, оскільки в умовах сьогодення це зміцнить енергонезалежність нашої держави. Це питання є пріоритетним для компанії та вже кілька років пропрацьовується фокусно у рамках стратегії розвитку як компанії, так і галузі в цілому.

Наша компанія впевнена, що всі конкурси та процедури щодо розподілу продукції уранових родовищ будуть прозорими та відкритими, а також базуватимуться на конкурентних засадах. А відповідно результати конкурсів будуть публічними і доступними для громадськості.

Щойно компанія «Атомні енергетичні системи України» матиме результати за зазначеним напрямом роботи, зможе поділитися детальнішою інформацією», – повідомили в компанії.

 

Уранова пауза

ТОВ «Атомні енергетичні системи України» було єдиною приватною компанією в Україні, яка володіла спецдозволами на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою покладів уранових руд (ділянка Сафонівська, площа Михайлівська, ділянка Новогурівська, площа Сурська).

В липні 2020 в АЕСУ заявляли, що компанією вперше в Україні «був складений ресурсний звіт по урановому родовищу відповідно до міжнародних вимог, в даному випадку — відповідно до кодексу JORC (Австралія)». Запаси в Сафонівському родовищі оцінили як 4700 тонн.

Щоправда, перейти до видобування не змогли: в жовтні 2021 р. Державна служба геології та надр України відмовила компанії Геннадія Буткевича в наданні спецдозволу на видобування уранових руд Сафонівської ділянки – «у зв’язку з виявленням у поданих документах недостовірних даних».

В АЕСУ відмову Держгеонадр у видачі спецдозволу назвали «безпідставною»: «сьогодні компанія-інвестор може вкладати мільйони у проведення геологічного вивчення родовища, здійснювати пошук партнерів, розробляти геологічну документацію, нести витрати з утримання штату працівників, а завтра їй безпідставно відмовлять у видачі спецдозволу на експлуатацію ділянки надр. Тобто фактично інвестор підготував родовище до експлуатації, а експлуатувати його будуть інші гравці на ринку, які отримають спеціальний дозвіл на видобування», – заявили в компанії. Які саме дані були недостовірними, в АЕСУ не сказали: «Нашій компанії невідомо, до яких саме недостовірних даних апелює Державна служба геології та надр України у своєму наказі, адже у самому документі такі відомості відсутні».

Зрештою, спецдозвіл на видобування так і не було надано. В листопаді 2021 року термін дії уранових спецдозволів АЕСУ на геологічне вивчення – сплив.

А в грудні 2021 року Верховний суд скасував рішення судів попередніх інстанцій, на підставі яких в 2018 році АЕСУ було надано спецдозволи на користування надрами. Фактично, в цілому визнавши незаконним надання цих спецдозволів.

ТОВ «Атомні енергетичні системи України» засновано в 2015 р.. Статутний капітал 25 тис. грн. Реєстрація – с. Миколаївка, Миколаївська обл.. Засновники: Буткевич Геннадій (83,4%), Настенко Олександр (8,3%), Якименко Віталій (8,3%). Кінцевий бенефіціарний власник – Буткевич Геннадій. Керівник – Бакаржієв Юрій (анкетні дані YouControl).

Геннадій Буткевич є співвласником корпорації АТБ, а також засновником BGV Group Management. Посів 16-е місце серед 100 найбагатших українців у 2020 році за версією Forbes Ukraine з 415 мільйонами доларів.

Юрій Бакаржієв є експертом МАГАТЕ з 1998 року.

Віталій Якименко є батьком народного депутата Верховної Ради України, голови підкомітету з питань охорони і раціонального використання надр Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Павла Якименка.

АЕСУ входить до групи BGV Group Management.

В липні 2022 року два представники АЕСУ (Лисенко Олександр і Синчук Василь) увійшли до складу колегії Державної комісії України по запасах корисних копалин (ДКЗ). 

 

Що далі?

Як повідомляють джерела NADRA.INFO, щонайменше на одне з трьох родовищ (щодо яких АЕСУ вивчає можливість участі в конкурсі для укладення УРП) – Северинівське – може претендувати інше підприємство – державний Східний гірничо-збагачувальний комбінат.

«Северинівське родовище розташоване поряд із Центральним та Мічуринським родовищами, гірничо-видобувні роботи на яких провадяться ДП «СхідГЗК». Особливо необхідно відмітити, що земельна ділянка, в межах якої розташоване Северинівське родовище, надана ДП «СхідГЗК» для гірничо-видобувних робіт на період до виведення із експлуатації з наступною консервацією та ліквідацією гірничих виробок вказаних родовищ. Крім цього, ДП «СхідГЗК» повідомляло Міністерству енергетики про плани включення Северинівського родовища як ресурсу у відпрацювання власними силами», – пояснило джерело NADRA.INFO.

Крім цього, на шляху до конкурсів з УРП існує обʼєктивна перепона – затримка із виконанням рішення Ради національної безпеки і оборони України від 16.07.2021 «Про стимулювання пошуку, видобутку та збагачення корисних копалин, які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави», введеного в дію Указом Президента України від 23.07.2021 № 306.

Своїм рішенням РНБО зобовʼязала Кабінет Міністрів України у двомісячний строк (до кінця вересня 2021 р.) затвердити та щороку актуалізувати переліки ділянок надр (родовищ корисних копалин), які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави, що надаватимуться у користування виключно на умовах угод про розподіл продукції, або через організацію аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами. Формування Переліків має відбуватися відповідно до розроблених та затверджених галузевим законодавством з питань надрокористування та укладання угод про розподіл продукції як критеріїв, так і окремого порядку віднесення видів корисних копалин до таких, які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави, включаючи пріоритетність розробки родовищ таких корисних копалин.

Проект переліку ділянок стратегічних надр для виставлення на аукціони було розроблено Державною службою геології та надр України і опубліковано для обговорення ще в жовтні 2021 року, але досі не затверджено. 

І лише наприкінці січня 2023 року Урядовому комітету з питань економічної, фінансової політики, паливно-енергетичного комплексу та стратегічних галузей промисловості вдалося погодити проект Переліку ділянок стратегічних надр, що надаватимуться в користування на умовах угод про розподіл продукції.

Зауважимо, після нашої публікації про схвалення проекту переліку стратегічних надр для УРП, читачі звернули увагу NADRA.INFO на ще один непогоджений перелік: ділянок надр, що становлять особливу наукову, культурну або природно-заповідну цінність і не можуть надаватися у користування на умовах угод про розподіл продукції. Цей перелік мав бути затверджений на виконання вимог статті 6 Закону України від 14.09.1999 «Про угоди про розподіл продукції» – «не пізніше тримісячного строку з дня набрання чинності цим Законом».

Хто і чому не виконує рішення РНБО і ЗУ «Про угоди про розподіл продукції» в частині розроблення та затвердження переліків ділянок надр – розповімо, коли отримаємо відповіді на наш запит: