Європейська Бізнес Асоціація: Відбулася зустріч із керівництвом Держгеонадр

Європейська Бізнес Асоціація: Відбулася зустріч із керівництвом Держгеонадр
Фото: https://eba.com.ua/biznes-zustrivsya-iz-kerivnytstvom-derzhgeonadra/

Голос галузі

Третього лютого в Європейській Бізнес Асоціації відбулась зустріч Комітету Надрокористування Асоціації із керівництвом Держгеонадр. 

На зустрічі з бізнесом Роман Опімах, Голова Державної служби геології та надр України представив концепцію сучасної Геослужби, пріоритетами якої є становлення сервісного агентства, залучення інвестицій та ефективний контроль держави. Серед іншого пан Голова поділився інформацією про розроблені електронні продукти Держгеонадра та їх функціонал, зокрема Електронний кабінет надрокористувача, який дозволить пришвидшити процес опрацювання поданих заяв та зменшити кількість повернень документів через допущені технічні помилки.

Учасники спільноти отримали відповіді від Сергія Дехтяренка, заступника Голови Держгеонадр з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації щодо функціональних можливостей та опцій Електронного кабінету, що їх найбільше турбували, зокрема:

– У повністю доопрацьованому функціоналі Кабінет запрацює наприкінці року.

– Служба уже розробляє функції щодо можливості подання через кабінет звітності у формах №5-ГР та №7-ГР, а також переліку об’єктів робіт та досліджень з геологічного вивчення надр (форма №3-ГР).

– Внесення змін до Угоди про умови користування надрами стане можливим через Електронний кабінет.

– Уже невдовзі з’явиться опція зв’язку з Адміністратором, зокрема, для повідомлення останнього про виявлені користувачами помилки у роботі Електронного кабінету.

Важливою частиною зустрічі стало обговорення разом із Володимиром Бучком, першим заступником Голови Держгеонадр питання застосування норм Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства у сфері користування надрами» № 2805-ІХ від 1 грудня 2022 року, що передбачає дерегуляцію та осучаснення правил гри у сфері надрокористування. Озвучений паном Романом цільовий результат Закону 2805 – можливість видачі спеціального дозволу на користування надрами за 60 днів, із початком видобутку через 5 місяців. Це, однозначно, є позитивною новиною для компаній Асоціації. Учасники зустрічі мали нагоду обговорити раніше надані до законопроєкту №2805 коментарі, а також поділитись ідеями щодо підзаконної нормативно-правової бази на виконання норм проєкту Закону, що мають бути напрацьовані Держгеонадра та прийняті до 28 березня цього року.

За результатами зустрічі було домовлено про направлення запитань, які не встигли обговорити на зустрічі для отримання роз’яснень з метою уникнення різночитань норм проєкту Закону №2805.

Як ми писали раніше, Дмитро Кащук очолив Комітет надрокористування Європейської Бізнес Асоціації восени 2022 р..