Дмитро Кащук очолив Комітет надрокористування Європейської Бізнес Асоціації

Дмитро Кащук очолив Комітет надрокористування Європейської Бізнес Асоціації
Дмитро Кащук обіймав посаду Голови Держгеонадр у травні-грудні 2014 р.

Голос галузі

Наразі Комітет обʼєднує видобувачів руд золота, мінеральної води, піску, вапняків, глин, крейди, гіпсу, бурштину і лабрадориту

 

Екс-Голова Державної служби геології та надр України Дмитро Кащук очолив Комітет надрокористування Європейської Бізнес Асоціації. Новий комітет Асоціації розпочав свою роботу у вересні 2022 року. Заснування Комітету надрокористування ініціювала Геологічна інвестиційна група. Повідомляє NADRA.info із посиланням на матеріали Асоціації.

Комітет надрокористування Європейської Бізнес Асоціації об’єднав 10 міжнародних та українських компаній, що здійснюють видобування корисних копалин, є професійними радниками у сфері користування надрами та мають спільне бачення щодо розвитку галузі:

  • Геологічна інвестиційна група
  • Avellana Gold
  • CRH
  • Dyckerhoff Cement
  • IDS Group
  • Right Solution
  • Інклюз-8
  • Кривий Ріг Цемент
  • Україна Капітал
  • Укррічфлот

Перша зустріч учасників Комітету, під час якої були визначені його пріоритети діяльності, відбулася 23.09.2022.

До пріоритетів Комітету входить підготовка експертних матеріалів, активна участь у напрацюванні профільного законодавства, приведення його у відповідність до норм та стандартів ЄС, ефективний діалог з владою для покращення прозорості та зрозумілості державної політики у галузі, пошук потенційних партнерів, в тому числі міжнародних, для перетворення надрокористування на інвестиційно привабливу галузь економіки України.

«З проголошення Україною у 1991 році незалежності законодавство у сфері надрокористування постійно змінювалося. Нормативно-правові акти часто розроблялися без узгодження між собою, тому одні можуть суперечити іншим. Лише до Постанови КМУ № 615 «Про затвердження Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами» протягом останніх двох років зміни вносилися 6 разів. Тому вважаємо, що це та інші питання галузі мають бути вирішені системно для того, щоб діяльність з надрокористування була прогнозованою та логічною», – переконаний Голова Комітету надрокористування Дмитро Кащук.

 

«Вважаємо, що галузь є стратегічно важливою для економіки країни та світу, зокрема в сучасних умовах. Тому Асоціація стане платформою також компаніям-надрокористувачам для обговорення актуальних проблем та обміну досвідом з метою реформування та підвищення інвестиційної привабливості галузі. Сьогодні як ніколи важливо швидко реагувати на пропоновані законодавчі зміни та пропонувати якісні рішення. Саме тому пріоритетом діяльності Комітету буде ініціювання розробки та імплементації нового законодавства, яке відповідатиме вимогам євроінтеграції та найкращим світовим практикам з обов’язковим використанням цифрових технологій», – заявила менеджер Комітету надрокористування Мар’яна Оганян.

На думку засновниці і керівниці Геологічної інвестиційної групи Ірини Супрун,  Комітет надрокористування має стати хорошим майданчиком для комунікації бізнесу та влади.

Засновниця Геологічної інвестиційної групи Ірина Супрун

«В рамках Комітету учасники мають напрацювати зрозумілі конкурентні та прозорі правила співпраці, які будуть зрозумілі як внутрішньому надрокористувачу, так і зовнішньому інвестору, який захоче вкладати кошти в українські надра. Це насправді велика кропітка робота, і в умовах війни вона ще більше посилюється. Тому ми маємо добрі очікування, що Європейська Бізнес Асоціація, яка вже більше 20 років є хорошим майданчиком, стане також хорошим лобістом для бізнесу завдяки Комітету надрокористування», – зазначила Ірина Супрун.

Засновниця Геологічної інвестиційної групи вважає, що об’єднання в окремий Комітет надрокористування дасть можливість компаніям, які працюють у галузі користування надрами, відстоювати спільні інтереси, стати тією командою, чию думку почують і враховують: «Така взаємна підтримка особливо цінна й необхідна сьогодні в умовах війни в Україні, адже перед бізнесом постають кожного дня нові виклики. І ми, своєю чергою, маємо абсолютно по-новому дивитися на бізнес, в тому числі на сферу надрокористування, яка стане основою відновлення економіки України», – додала Ірина Супрун.

Наступне засідання Комітету надрокористування Європейської Бізнес Асоціації, як очікується, відбудеться в жовтні. До участі в ньому запрошено профільного заступника Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Євгена Федоренка. Під час зустрічі планується обговорення реформи надрокористування, стратегії розвитку галузі на найближчі 10 років та можливої співпраці Міндовкілля з Комітетом Асоціації задля проведення фахових обговорень нормативно-правових актів та вдосконалення пропонованих законодавчих ініціатив у сфері надрокористування.

 

Довідково (анкетні дані – YouControl):

 

Геологічна інвестиційна група – юридично-геологічна консалтингова компанія. Засновниця і очільниця компанії – адвокатка, депутатка Львівської обласної ради Ірина Супрун. Директор з розвитку ТОВ «Геологічна інвестиційна група» Дмитро Кащук в травні-грудні 2014 року обіймав посаду Голови Державної служби геології на надр України. Геологічна інвестиційна група була титульним спонсором VII Міжнародної науково-практичної Конференції ДКЗ “Надрокористування в Україні. Перспективи інвестування” в листопаді-грудні 2021 р..

 

Avellana Gold – зареєстрована на Кіпрі компанія з розвідки та розробки корисних копалин, яка займається придбанням, розвідкою та розробкою мінеральних ресурсів, переважно в Україні та сусідніх країнах Східної Європи. Avellana Gold контролює дві компанії-власниці спецдозволів на поклади золотих руд: ПрАТ «Карпатська рудна компанія» і ТОВ «Західна геолого-розвідувальна компанія». Кінцевим бенефіціарним власником обох компаній вказаний Севедж Браян Чарлес (США). Керівник – Валерій Шпак. Керівник українського представництва компанії Avellana Gold Андрій Смолін розповідав читачам NADRA.info про “вхідний квиток” в золотоносні надра. Карпатська рудна компанія нещодавно потрапила до переліку надрокористувачів, яким Держгеонадр рекомендувала здати звіти про баланс запасів за 2021 р..

 

CRH – один з найбільших виробників будівельних матеріалів у світі. В українських надрах група представлена компаніями АТ «Подільський цемент» (видобування вапняків, глин, суглинків), ТОВ «Цемент» (видобування вапняків, глин), ПрАТ «Миколаївцемент» (гіпс, спонголіт, глина, вапняк, підземні води). В 2020 р. CRH вийшли з ПрАТ «Бехівський Спеціалізований Кар’єр» і ПрАТ «Попільнянський Спецкар’єр» (про угоди ми писали в матеріалі Наевакуювали? Київська компанія-евакуатор купила потужний гранітний кар’єр).

 

Дікергофф Цемент Україна є Східним підрозділом Дікергофф, що входить до складу Buzzi Unicem. Buzzi Unicem – це корпорація з головним офісом в Італії, яка керує заводами в 13 країнах і налічує майже 10 000 співробітників у всьому світі. В українських надрах група представлена компанією ПрАТ «Дікергофф Цемент України» (крейда, глина, суглинок, вапняк).

 

IDS Ukraine – провідний національний виробник та експерт з питань якості природних мінеральних вод, які видобуваються в заповідних регіонах України. Також є ексклюзивним імпортером мінеральної води «Боржомі» з Грузії до України. Видобувні активи в Україні: ПрАТ «Моршинський завод мінеральних вод «Оскар» (води мінеральні), ПрАТ «Миргородський завод мінеральних вод» (води мінеральні, води підземні питні і технічні). Контроль над групою повʼязують із російським олігархом Михайлом Фрідманом. Власниця українських добувних активів компанія IDS Ltd (INTERNATIONAL DISTRIBUTION SYSTEMS LIMITED) зареєстрована на Кіпрі.

 

Right Solution – проект з іноземними інвестиціями, що спеціалізується на геологічному вивченні родовищ бурштину, добуванні корисних копалин, розробці кар’єрів, а також діяльності у сфері інжинірингу, геології та геодезії і наданні послуг технічного консультування у цих галузях. ТОВ «Райт Солюшн» видобуває бурштин в Житомирській області. Власники – Ярослав Садовий (Україна) і Володимир Баланда (Німеччина). Очолює компанію Віктор Коц.

 

ТОВ «Інклюз-8» – українська компанія-надрокористувач. Товариство було засновано в Україні нерезидентом в 2016 році. В грудні 2016 року товариство отримало спеціальний дозвіл на користування надрами. З 2017 року компанія займається видобуванням корисних копалин, промисловою розробкою родовищ, зокрема, бурштину. Керівник – Тетяна Коцюба. Кінцевий бенефіціарний власник – Моллі Ріта Роузлі (Сейшельські острови) через компанію АЛАНЕЗА БІЗНЕС ІНК.(ALANEZA BUSINESS INC.) з Белізу.

 

Кривий Ріг Цемент – лідер в центральному і східному регіонах України з виробництва цементу, бетону і наповнювачів для будівельної сфери. Власником крупного пакету акцій ПрАТ «Кривий Ріг Цемент» є компанія Оверін Лімітед (Кіпр). Кінцевий бенефіціарний власник відсутній. Компанією управляє інвестиційна група ConcordeCapital Ігоря Мазепи. ПрАТ «Кривий Ріг Цемент» має спецдозвіл на видобування глини і вапняку.

 

ТОВ «Україна Капітал» – видобувна компанія в Житомирській області (спецдозвіл на видобування лабрадориту), заснована в 2012 р.. Власники: Остапчук Наталія, Ковальчук Марія, Ніколайчук Олександр (керівник), Дмитрів Катерина. Компанія має угоди про співпрацю з двома всесвітньо відомими компаніями з обробки каменю в Італії – Antolini Luigi & C. S.p.A. та FAVORITA S.p.A.

 

ПрАТ «Судноплавна компанія «Укррічфлот» – великий оператор ринку річкового піску. Щорічне видобування та реалізація піску – 1 млн тонн (дані компанії). Керівник – Борисенко Олександр. Кінцевим бенефіціарним власником вказаний Леонід Півоваров. Компанія входить до групи «Енергетичний стандарт» Костянтина Григоришина (дані YouControl). Укррічфлот видобуває пісок в акваторії річки Дніпро в Дніпропетровській області, також разом із ПрАТ «Київський річковий порт» (КРП) цікавиться потужним Ново-Українським родовищем піску в Київській області, яке звільнилося після того, як КРП добровільно відмовився від спецдозволу.

 

Автор фото – Олег Петрасюк, Yesterday & Tomorrow