Артемсіль і низку вугільних ДП передали до Фонду держмайна

Артемсіль і низку вугільних ДП передали до Фонду держмайна

Які з них приватизують і коли – ще невідомо

Як повідомив на своєму телеграм-каналі народний депутат Верховної Ради України Ярослав Железняк, Кабінет Міністрів передав Фонду держмайна України понад 800 єдиних майнових комплексів державних підприємств, пише Бізнес НВ. Зокрема Фонду передали об’єкти, які перебували в управлінні Мінекономіки, Мінекології, Міненерго, МінАПК, МОН, Мінрегіону, НАН та інших. За даними пана Железняка, низка державних активів є видобувними: ДП «Артемсіль» і вугільні підприємства.

Які саме, і скільки вугільних підприємств передано до ФДМУ – нардеп не уточнив. Також з повідомлення незрозуміло, чи є в переліку переданих підприємств інші видобувні активи, крім згаданих.

Рішення КМУ про передачу активів до ФДМУ підтвердив Перший заступник Міністра економіки Денис Кудін: «Сьогодні Уряд передав понад 800 підприємств з активами на суму 45 млрд грн до Фонду держмайна. Це найбільша передача підприємств за каденцію цього Уряду. … Наступний крок за Фондом держмайна. Розраховуємо що до середини листопада Фонд зможе фактично розпочати роботу як орган управління цими та іншими підприємствами, щодо яких рішення про передачу було ухвалене раніше. … Щодо частини підприємств Фонд ухвалить рішення про приватизацію, інші будуть укрупнені в холдинги з управління активами і будуть приносити дивіденди до бюджету».

Як ми писали раніше, ДП «Артемсіль» є одним із пʼяти надрокористувачів, які володіють дійсними спецдозволами на видобування соляних покладів як сировини для кухонної солі.

Артемсіль володіє найбільшими в Україні запасами солі.

ДП передавали на приватизацію рішенням Уряду в березні 2020 р.. Це було одне з останніх рішень за підписом премʼєра Олексія Гончарука, який висловився категорично за приватизацію Артемсолі: «Монополія «Артемсіль» не просто штучна – підприємство маніпулювало ціною на сіль в Україні. За це отримало штраф у 3,14 млн гривень від Антимонопольного комітету. Керівництво держпідприємства є фігурантами справ про хабарі у 800 тисяч гривень. Ми ставимо крапку в цій історії — «Артемсіль» буде приватизована на чесному та прозорому аукціоні», – заявляв Гончарук. Втім проти роздержавлення підприємств виступили в Комітеті Верховної Ради України з питань економічного розвитку. І в жовтні 2020 р. Артемсіль виключили з переліку підприємств, які підлягають приватизації.

Нагадаємо, на 20.10.2022 заплановано перший приватизаційний аукціон з продажу єдиного майнового комплексу (ЄМК) державного підприємства «Бурштин України». Стартово ДП оцінили в 12,87 млн грн. Гарантійний внесок – трохи менше 2,6 млн грн. Заявки на участь приймаються до 19.10.2022. Крім ціни ЄМК, покупець буде зобовʼязаний протягом шести місяців погасити зарплатні борги, які існуватимуть на дату переходу права власності. Станом на 30.06.2022 ДП «Буршин України» винне співробітникам понад 3,3 млн грн.

Загалом ФДМУ здійснює управління понад 20-тьма державними підприємствами добувної галузі.

 

 

Джерело зображення: https://www.facebook.com/ArtyomsaltUkraine/photos/a.1451780955109310/3082200692067320/