Закарпаття дасть солі. Де ще в Україні сіль вже видобувають і хочуть почати?

Закарпаття дасть солі. Де ще в Україні сіль вже видобувають і хочуть почати?
Фото: https://cutt.ly/TUjUlMn

На державний облік в Україні поставлено близько 12 300 000 000 тонн (12,3 млрд тонн) запасів натрієвої солі – сировини для виготовлення «харчової солі» (джерело: Мінеральні ресурси України). Після лютневого вторгнення і повномасштабної війни РФ проти України, роботи на двох найбільших діючих родовищах в Донецькій області зупинилися. Натомість про амбітні соляні перспективи згадали в інших регіонах. NADRA.info зібрали останні новини. Не обійшлося без зради. 

 

Закарпатська пропозиція 

Компанія Катіон Інвест розпочала освоєння родовища камʼяної солі Тереблянське в Закарпатті. Про початок робіт днями повідомляли на Facebook-сторінці голови Закарпатської ОДА Віктора Микити. Як стверджує посадовець, підприємство добуватиме «до 150 тисяч тонн солі на місяць методом підземного вилуговування через бурові свердловини з поверхні землі».

«Зараз вже розпочали інженерні роботи з будівництва під’їзної дороги, розмітки бурових майданчиків, облаштували місця для працівників та інше. Водночас закупили сучасне обладнання для глибокого промислового буріння.

За інформацією фахівців, вже через 6 місяців ми будемо мати першу добуту сіль. Родовище зможе забезпечити 100% потреби України у технічній солі, яку постачатимуть для утримання доріг у зимовий період. Зараз потреба країни в технічній солі – до 450 тисяч тонн на сезон.

Після планового розвитку інфраструктури підприємство розпочне постачання столової солі для населення», – повідомив Віктор Микита. 

В ОДА кажуть, що надали інвестору максимально сприятливі умови, а також домовилися про розгляд додаткових опцій у межах індустріального парку, котрі дозволять підприємству швидше розвиватися (джерело)

 

Що відомо про надрокористувача, родовище і запаси солі?

ТОВ «Катіон Інвест» засноване в листопаді 2014 р.. Статутний капітал – 4 300 000 грн. Реєстрація – с. Теребля, Закарпатська обл.. Засновники: Валентин Кондратьєв (м. Фастів, 95%) та Ігор Герей (м. Мукачево, 5%). Кінцевий бенефіціарний власник – Валентин Кондратьєв. Керівник – Сергій Кондратьєв (тут і далі анкетні дані – від YouControl). 

Спецдозвіл №6192 на видобування камʼяної солі родовища Тереблянське – єдиний в арсеналі ТОВ «Катіон Інвест». Спецдозвіл було надано компанії в 2017 році без аукціону (дані Публічного аудиту надрокористування, закриті після нападу РФ) на 20 років. Катіон Інвест сплатив за родовище понад 2,8 млн грн. 

Мета спецдозволу – видобування кам’яної солі, придатної в якості солі другого гатунку для промислової переробки в металургійній, нафтогазовій, енергетичній, хімічній, целюлозно-паперовій, текстильній галузях промисловості, а також для використання підприємствами ЖКГ і дорожньо-експлуатаційними службами. Також камʼяна сіль Тереблянського родовища придатна бути сировиною для кухонної солі. Запаси родовища: кат. С1 – 15,5 млн тонн, кат. С2 – 550,5 млн тонн.

 

Хто має право видобувати харчову сіль в Україні?

Пʼятьма дійсними спецдозволами на видобування соляних покладів як сировини для кухонної солі володіють: 

  1. ДП «Артемсіль»
  2. ДП «Солевиварювальний Дрогобицький Завод»
  3. ТОВ «УкрІнвестСистем»
  4. ТОВ «Словʼянська сіль»
  5. ТОВ «Катіон Інвест»

Найбільшими запасами солі в Україні володіє ДП «Артемсіль» – спецдозвіл №867 на видобування кам’яної солі (придатної в якості харчової, та для промислових потреб) родовища Артемівське в Донецькій обл.. За продовження дії спецдозволу в 2017 році підприємство заплатило понад 36,6 млн грн. Запаси Артемівського родовища (А+В+С1) станом на 2017 р. – 4,5 млрд тонн камʼяної солі. Крім видобування солі, Артемсіль має два спецдозволи Держгеонадр (№5642 і №5656) на використання підземних гірничих виробок з метою створення об’єкту екскурсійно-туристичного призначення. 

«ДП “Артемсіль” – підприємство з 139-річною історією, що забезпечує видобуток, переробку і реалізацію солі. Виробнича потужність підприємства – більше 7 млн. Тонн на рік. Продукція підприємства – екологічно чиста кам’яна сіль, якість якої підтверджують численні вітчизняні та зарубіжні нагороди», – йдеться на Facebook-сторінці підприємства. 

В березні 2020 р. Артемсіль передали на приватизацію рішенням Уряду. Проти роздержавлення підприємств виступили в Комітеті Верховної Ради України з питань економічного розвитку. В жовтні 2020 р. ДП «Артемсіль» виключили з переліку підприємств, які підлягають приватизації. 

Ще в березні 2022 р. в ДП«Артемсіль» заявляли, що з метою уникнення гуманітарної кризи та забезпечення продовольчої стабільності відвантажують сіль до торгівельних мереж по областях України (джерело)

У червні 2022 р. в ДП «Артемсіль» заявили про зупинку виробництва через війну РФ проти України.

Підприємство перебуває в управлінні Міністерства економіки України. Обовʼязки директора з січня 2022 р. виконує Віктор Юрін.

Facebook-сторінка заводу: https://www.facebook.com/ArtyomsaltUkraine 

Сайт: https://www.artyomsalt.com/ 

 

ДП «Солевиварювальний Дрогобицький Завод» видобуває сіль з розсолів родовища Дрогобицьке (ділянка Дрогобицька, свердловина шурф 1) у Львівській області. Солеварня в Дрогобичі існує з XIII століття. Держпідприємство володіє дійсним спецдозволом №6029, наданим у 2015 р. на 20 років, вартістю 53,8 тис. грн. 

Як раніше писали NADRA.info, Солевиварювальний Дрогобицький Завод перебуває в управлінні Фонду державного майна України. На приватизацію солеварню передали рішенням Уряду в листопаді 2019 року. В грудні 2019-го депутати Львівської обласної ради звернулися до Кабміну з проханням «вжити необхідних заходів для збереження майнового комплексу ДП «Солевиварювальний Дрогобицький завод» та передачі його в комунальну власність територіальної громади міста Дрогобича». На сайті ФДМУ https://privatization.gov.ua/ станом на 17.08.2022 ми не знайшли інформації про підготовку заводу до приватизації. Більше про солеварню можна прочитати і подивитися в матеріалі «Української Правди» «Біле золото. Як у Дрогобичі видобувають сіль у середньовічний спосіб». 

З лютого 2021 року Солевиварювальний Дрогобицький Завод очолює Олег Петренко.

В Дрогобицькій солеварні (джерело)

Facebook-сторінка заводу: Дрогобицька солеварня

Instagram: https://www.instagram.com/drohobych.saltworks/ 

Сайт: https://drohobych-saltworks.com/ 

 

ТОВ «УкрІнвестСистем» володіє спецдозволом №6375 на видобування кам’яної солі, придатної для виробництва розсолів та солі повареної харчової виварювальної родовища Губицьке, ділянка Південна (Львівська обл.), до 2039 р.. Компанія купила спецдозвіл без аукціону в 2019 р. за 6,1 млн грн. Балансові запаси (С1) камʼяної солі на родовищі – майже 19 млн тонн. 

Єдиним учасником ТОВ «УкрІнвестСистем» є кіпрська компанія Енкімо ЛТД, а кінцевим бенефіціарним власником і керівником – Данило Псарьов. За даними YouControl, пан Псарьов встановив контроль над УкрІнвестСистем в грудні 2021 р., раніше бенефіціарною власницею була Магрієта Джоанна Саломе Стенфорд з Південної Африканської Республіки. 

 

ТОВ «Словʼянська сіль» контролює спецдозвіл №3646 (видобування шляхом вилуговування з кам’яної солі соляних розчинів для випарювання солі повареної харчової виварювальної та для використання у виробництві соди кальцинованої) на родовище Словʼянське, ділянка Райгородська західна частина, ділянка-№1 (Донецька обл.). Спецдозвіл було отримано без аукціону в 2004 р., дійсний до 2037 р.. Запаси родовища – близько 90 млн тонн камʼяної солі. За даними Публічного аудиту надрокористування станом на жовтень 2021 р., за весь час дії спецдозволу було видобуто 1,6 млн тонн солі. 

100% капіталу ТОВ «Словʼянська сіль» володіє кіпрська LITINEA LTD. Кінцевий бенефіціарний власник – Кура Егідіюс (Литва). Керівник – Вадим Пікус. 

Сайт компанії: http://slavsalt.com/uk/ 

 

Івано-Франківське соляне спотикання

В Івано-Франківській області видобуванням розсолів Долинського і Болехівського родовищ займалося ДП «Долинський солевиварювальний комбінат». Обидва спецдозволи держпідприємства закінчилися в 2017 р., мають статус «анульовано» (дані YouControl). Як писало місцеве видання Pravda, «з середини 90-х років ДП «Долинський солевиварювальний комбінат» фактично був збитковий та не здійснював будь-якої господарської  діяльності. У 2011 році прийняли рішення щодо припинення цієї юридичної особи та утворено комісію  з ліквідації комбінату». Станом на зараз припинення держпідприємства не здійснюється, воно перебуває в управлінні Мінагрополітики. ДП очолює Олекса Ігнатів (дані YouControl). 

В травні 2022 р. повідомлялося, що солеварня може повернутися у власність Долинської міської ради. «Долинська громада розглядає навколишню територію з перспективи можливого втілення проектів ревіталізації на базі території колишньої солеварні з акцентом на туризм та бальнеологію, спрямований на відновлення історичних будівель для створення центру спадщини традиційного карпатського солеваріння, а з іншої сторони – розвиток бальнеологічного туризму на основі лікувально-оздоровчих властивостей соляної ропи у мирний час та можливості дати нове життя для відновлення унікальної технології видобутку солі, напрямків розвитку солеварні та шляхів залучення фінансової підтримки від міжнародних інституцій на тлі війни з російськими окупантами та виникненням дефіциту солі вітчизняного виробництва», – йшлося у зверненні міського голови Долини Івана Диріва до ФДМУ. Більше про Долинську солеварню – в минулорічному сюжеті телеканалу «Інтер».

Ще один соляний спецдозвіл на Івано-Франківщині Держгеонадр розіграла на аукціоні 05.01.2021 року. За геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою Південно-Східної ділянки Верхньострутинського родовища (Калуський р-н Івано-Франківської обл.) змагалися двоє учасників, а перемогло ТОВ «Міжнародний інститут проблем управління та фінансових ризиків» (ТОВ МІПУФР) – запропонувало 3 000 000 грн (стартова ціна 2 647 125 грн). Попри те, що договір купівлі-продажу спецдозволу було укладено ще 01.02.2022, статус аукціону в електронній системі ДП «Прозорро.Продажі» досі «очікується оплата».

Наприкінці січні 2022 р. проти видобутку солі Верхньострутинського родовища виступали мешканці місцевої громади. 

ТОВ «Міжнародний інститут проблем управління та фінансових ризиків» контролюють Володимир Скубенко і Олексій Чилікін – через компанію «Сардіч» з Великобританії. ТОВ МІПУФР володіє 5 спецдозволами на ділянки та родовища торфу, бентонітової глини, кварцового піску, вапняку і вторинного каоліну.

 

Херсонська соляна зрада

Мати спецдозвіл на користування надрами для виробництва солі – не обовʼязково. Якщо використовується технологія випарювання солі з озер. Саме так працювали ДП «Генічеський солезавод» і ДП «Геройське дослідно-промислове підприємство» (Геройське ДПП) (обидва – Херсонська область). 

Генічеський солезавод виставили на приватизацію в 2019 році, але досі не продали (про стан підприємства в 2017 писав Голос України).

Геройське дослідно-промислове підприємство продали на торгах в грудні 2021 р. – за 44 млн грн. Наші Гроші писали, що компанія-покупець повʼязана з оточенням депутата від Слуги Народу Олексія Ковальова. Згодом повідомлялося, що Антимонопольний комітет України досліджує імовірну змову під час продажу Геройського ДПП. 

Після нападу РФ на Україну в лютому 2022 р. Олексій Ковальов перейшов на бік ворога і увійшов до складу т.з. «окупаційного уряду» Херсонської області. Підозрюваного в державній зраді та пособництві державі-агресорові, Ковальова було оголошено в розшук, арештовано корпоративні права підприємств, що належать йому, та банківські рахунки. Генеральний прокурор Ірина Венедіктоваповідомила, що нардеп Олексій Ковальов допомагав вивозити в Росію зерно і сіль з тимчасово окупованої Херсонщини.

 

Одеська перспектива 

Поруч із кордоном з Румунією, в Одеській області розвідане родовище камʼяної солі Ізмаїльське. 

За даними Одеської обласної державної адміністрації, розвідані запаси родовища – 3,45 млрд тонн солі, прогнозні ресурси – 5,2 млрд тонн: «На його основі можливе будівництво солерудника потужністю 300 тис. тонн солі на рік. Видобування – підземним способом методом підземного вилуговування та виробництвом солі столової типу «Екстра». В 2014 році в Одеській ОДА відзначали, що «з причини насиченності ринку донецькою сіллю освоєння родовища найближчим часом не планується». 

В 2022 про Ізмаїльське родовище заговорили як про перспективне.

«Воно цілком може замінити Артемівське і Словʼянське. Якщо ситуація в районі Соледара буде довгий час залишатися такою ж, то потрібно розробляти Ізмаїльське. Але видобування повʼязане зі складнощами – глибина залягання камʼяної солі там понад сто метрів, доведеться копати глибокі шахти», – пояснював виданню «Думська» професор кафедри загальної геології Одеського національного університету ім. І.І.Мечникова Володимир Кадурін.

 

Номінувати сіль 

Ще кілька ділянок надр із покладами камʼяної солі чекають на аукціони. 

В реєстрі Держгеонадр «Інформація стосовно заяв, які надійшли для виставлення ділянок надр на аукціон» NADRA.info нарахували 7 заяв щодо родовищ камʼяної солі (галіту). 1 заявку подало ТОВ «Карпатнафтохім» в 2021 р. на Південно-Східну ділянку Верхньострутинського родовища (як ми писали вище, аукціон вже відбувся, хоча спецдозвіл досі не викуплено). Ще 6 заявок надійшли в 2022 р.. Пʼять із цих шести заявок надійшли від ТОВ «Каменяр 2021»:

  1. Верхньострутинська ділянка Верхньострутинського родовища (Івано-Франківська обл.);
  2. Верхньострутинське родовище (Івано-Франківська обл.);
  3. Родовище Рошнято (Івано-Франківська обл.);
  4. Родовище Ізмаїльське (Одеська обл.);
  5. Болехівське родовище (Івано-Франківська обл.).

Також ТОВ «Вест Салт Груп» просить Держгеонадр виставити на аукціон родовище Тереблянське.

ТОВ «Карпатнафтохім» засновано в 2004 р.. Статутний капітал 2 321 013 145,89 грн. Компанію контролюють Ігор Щуцький (Київ) і Мамедов Ілхам Джалал Огли (Дубай) через нідерландську компанію “КАРПАТИ КЕМІКАЛ БІ.ВІ.” (KARPATY CHEMICAL B.V.). Компанія володіла спецдозволом на геологічне вивчення з ДПР Верхньо-Струтинського родовища камʼяної солі, спецдозвіл закінчився в 2017 р. 

ТОВ «Каменяр 2021» засновано в травні 2021 р.. Статутний капітал 1 000 грн. Компанія належить Артему Шевчуку (смт Завалля, Кіровоградська обл.). Компанія має в арсеналі два дійсні спецдозволи: на видобування граніту, чарнокіту, ендербіту родовища Лебединське (№6556, наданий за результатом «голландського» аукціону за 10% початкової вартості) і на видобування мігматиту родовища Йосипівське (№6526, за результатами «голландського» аукціону за 10% початкової вартості).

ТОВ «Вест Салт Груп» засновано в червні 2022 р.. Статутний капітал 50 000 грн. Учасники: Іван Цебер (Закарпаття), Тетяна Кутова (Чернігівська обл.), Катерина Бережна (Харківська обл.), Олександр Букрич (Закарпаття). Спецдозволів на користування надрами компанія не має.

 

Більше про номінування ділянок надр на аукціон читайте в інтервʼю Голови Державної служби геології та надр України Романа Опімаха

 

Зображення асоціативне. Джерело: https://cutt.ly/TUjUlMn