Добувна приватизація буксує. У ФДМУ оголосили перелік ДП і пояснили, що стримує їх продаж

Добувна приватизація буксує. У ФДМУ оголосили перелік ДП і пояснили, що стримує їх продаж

Також у Фонді назвали умову приватизації ПричорноморДРГП і СхідДРГП

Окрім АТ “Обʼєднана гірничо-хімічна компанія”, яку тричі намагалися продати в 2021 р., Фонд державного майна України (ФДМУ) управляє ще двома десятками підприємств видобувної галузі. Усі їх готують до приватизації. Деякі обіцяли виставити на продаж до кінця цього року, але справа не пішла далі, ніж оприлюднення оголошень в системі ДП “Прозорро.Продажі”. Деякі – планують продати в 2022 р.. 

Ми звернулися до ФДМУ з проханням надати офіційну інформацію щодо стану підприємств видобувної галузі і планів їх приватизації. Ось, що нам відповіли. 

 

Які державні підприємство видобуваної галузі готують до роздержавлення?

ФДМУ здійснює управління 22 державними підприємствами добувної галузі: 

  1. ДП “Бурштин України” 
  2. ДП “Волиньторф” 
  3. ДП “Генічеський солезавод” 
  4. ДП “Геройське дослідно-промислове підприємство” 
  5. ДП “Долинський солевиварювальний комбінат”   
  6. ДП “Дружбівський кар’єр нерудних копалин “Кварц” 
  7. ДП “Житомирторф” 
  8. ДП “Закупнянський  кар’єр” 
  9. ДП “Київторф” 
  10. ДП “Коростишівський завод “Реммашторф”  
  11. ДП “Мурафський кар’єр” 
  12. ДП “Нігинський кар’єр” 
  13. ДП “Новояворівське державне гірничо-хімічне підприємство “Сірка” 
  14. ДП “Піщанський кар’єр”  
  15. ДП “Подiлляторф” 
  16. ДП “Полупанівський кар’єр” 
  17. ДП “Рівнеторф” 
  18. ДП “Роздільське гірничо-хімічне підприємство “Сірка” 
  19. ДП “Солевиварювальний Дрогобицький завод” 
  20. ДП “Сумиторф” 
  21. ДП “Токівський гранітний кар’єр”
  22.  ДП “Чернігівторф”

 

Корпоратизують не всіх

За приватизацію держпідприємств відповідають регіональні відділення Фонду відповідно до області реєстрації ДП.

Усі державні підприємства, що перебувають під управлінням ФДМУ, перед процедурою приватизації проходять необхідну підготовку. 

Один із можливих варіантів реорганізації державних підприємств, що дозволяє продавати на приватизації акції підприємства, а не майно чи цілісний майновий комплекс – корпоратизація (перетворення держпідприємств на товариства). Щоправда, не всі підприємства зі списку буде корпоратизовано. Які саме пройдуть цю процедуру – у ФДМУ наразі не кажуть.

“Корпоратизація дозволяє зробити приватизацію активів, які знаходяться в арештах, та дозволяє зробити активи з дозвільними документами менш проблемними для майбутнього покупця, так як не потрібно буде переоформляти дозвільні документи та ліцензії. У випадках окремих видобувних підприємств, що перебувають під управлінням ФДМУ, корпоратизація є одним з етапів підготовки вказаних об’єктів до аукціонів приватизації, – пояснюють у Фонді. І додають, що оскільки майже всі з указаних підприємств мають величезну кількість боргів, зокрема арешти рахунків та майна, корпоратизація є пріоритетним варіантом. 

Водночас, у зв’язку зі складністю та тривалістю процесу корпоратизації, Фонд держмайна ухвалив рішення, що лише частина (найбільш приваблива для приватизації) вказаних підприємств буде реорганізована у форму акціонерних товариств. Як показує практика, процес корпоратизації одного підприємства складає близько 9 місяців. Варто зауважити, що акціонерні товариства є дорожчими в управлінні, аніж ДП або ТОВ. 

Стосовно тих підприємств, що не підлягають процесу корпоратизації, Фонд держмайна розраховує на ухвалення в другому читанні комплексного законопроєкту №4572 (про внесення змін до Закону України “Про Фонд державного майна України” та інших законодавчих актів України щодо сприяння залученню інвестицій в процесі приватизації та оренди державного і комунального майна), що відкриває можливість для продажу об’єктів, майно або рахунки яких перебувають під арештами. 

Ми також розглядаємо можливість подання законопроекту щодо приватизації ЄМК/ДП, який передбачає спрощену процедуру переоформлення спецдозволів для нового власника.

 

В чому затримка?

У Фонді відзначають, що господарський та фінансовий стан багатьох підприємств є незадовільним, а майно та рахунки перебувають під арештом, що суттєво ускладнює ефективну роботу ФДМУ щодо підготовки до приватизації.

Через наявні борги підприємства, перебуває під арештом все нерухоме та половина рухомого майна ДП “Нігинський кар’єр”. Схожою є ситуація в ДП “Закупнянський кар’єр”, де було арештоване усе рухоме майно, а також відсутня ліцензія на здійснення діяльності. ДП “Полупанівський кар’єр” наразі не здійснює діяльність, у підприємства відсутній керівник, майно підприємства арештоване. Фонд держмайна також веде роботу над відновленням оригіналів уставних та дозвільних документів ДП “Дружбівський кар’єр нерудних копалин “Кварц”.

 

Коли саме продадуть ПричорноморДРГП і СхідДРГП?

Наразі Фонд держмайна проводить планову підготовку вказаних підприємств до процедури приватизації. Але приватизація буде можлива після прийняття законопроекту 4572. 

ДП “Причорноморське державне регіональне геологічне підприємство” є відповідачем у кримінальному провадженні. На нерухоме майно вказаного підприємства накладено арешт, а загальна сума арешту складає понад 1,65 млн грн. Що стосується ДП “Східне регіональне геологічне підприємство“, Головне управління національної поліції в Луганській області проводить досудове розслідування кримінального провадження за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 191, ст. 211 КК України, за фактами порушень вимог законодавства, що мали наслідком незаконні витрати коштів СхідДРГП.

Підприємство також перебуває у реєстрі боржників за виконавчим провадженням № 67467193 щодо стягнення податкового боргу. Однак Фонд держмайна не отримав від ДП інформацію щодо арештів майна підприємства та розміру боргів через ігнорування з боку чинного в.о. генерального директора ДП Сергія Денисенка.

 

Яким майном володіють чи користуються ДП видобувної галузі? 

Наразі ФДМУ займається відновленням усієї інформації, зокрема оригіналів уставних та дозвільних документів. У середньому відновлення повного пакета інформації про одне підприємство триває до одного року. 

В окремих випадках повне відновлення інформації про ДП є неможливим, зокрема через зміну права власності на земельні ділянки, знищення документів. Це типовий стан підприємств, які передаються до Фонду з інших органів влади. 

 

 

Читайте також: Анатолій Капустюк – про бурштинові 100 мільйонів, торф і мідні плани Волиньприродресурсу

Читайте також: 1 000 000 000 грн очікує Держава від продажу спецдозволів на торгах за рік

Читайте також: Роман Кац: “На одному родовищі ліворуч – вапняк державного значення, а за 500 метрів праворуч – місцевого. На що це схоже?!”

Читайте також: Піщаний поворот. Що буде з річковими родовищами піску в Києві і поблизу – після гучної заяви Служби?

Читайте також: Незаконно звільненого директора ДП “Бурштин України” поновлять на посаді