Зривати торги з продажу спецдозволів стане дорожче. За які невикуплені лоти доведеться заплатити більше?

Зривати торги з продажу спецдозволів стане дорожче. За які невикуплені лоти доведеться заплатити більше?
Зображення асоціативне. Автор фото Олег Петрасюк

Для яких торгів хочуть скасувати “голландські аукціони”?

 

Гарантійки зростуть

Державна служба геології та надр України пропонує підвищити гарантійні внески для участі в аукціонах з продажу спецдозволів на користування надрами. Проєкт постанови Кабінету Міністрів України “Про внесення змін до Порядку проведення аукціонів…” доступний для ознайомлення на сайті Держгеонадр.

З-поміж іншого, документом пропонується встановити такий мінімальний розмір  гарантійних внесків для участі в аукціонах (20% стартової ціни, але не менше, ніж): 

  • 5 000 000 гривень – для корисних копалин, які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави
  • 10 000 000 гривень – для вуглеводнів 
  • 1 000 000 гривень – для інших корисних копалин (крім лота з продажу спеціального дозволу на геологічне вивчення, в тому числі дослідно-промислову розробку, видобування підземних вод (у тому числі мінеральних), для всіх потреб)

Такий підхід до визначення розміру гарантійних внесків пропонується поширити і на повторні торги з продажу спецдозволів, якщо переможець перших торгів не викупив лот (працюватиме формула 40%, але не менше ніж…). 

Гарантійки хочуть підвищити через системні зриви електронних аукціонів, коли учасники торгів значно завищують цінову пропозицію, та відмовляються вносити сплату за лот в установлений законодавством строк.

“Такі дії стосуються певних лотів, зокрема спеціальних дозволів на користування ділянками надр з покладами піску, мідних руд, де сума гарантійного внеску в середньому становить 10 000 – 20 000 гривень. Так, за 2021 рік 85 учасників, які були визнані переможцями електронних торгів, були позбавлені права на отримання дозволу з причин несплати вартості лоту, відмови від підписання протоколу аукціону або договору купівлі-продажу”, – йдеться в Аналізі регуляторного впливу, доданого до проекту Постанови.

Нагадаємо, абсолютним лідером за сумою, запропонованою і несплаченою переможцем електронних торгів, є спецдозвіл на ділянку глини Бродівська. NADRA.info писали, що за лот зі стартовою ціною 56 147 грн було запропоновано 900 000 000 грн (ТОВ Укрнерудпром ЛТД). Найчастіше зривалися торги спецдозволами на рудоносне поле мідних руд Заліси-Шменьки і ділянку піску Левадівська.

 

“Голландців” поменшає

Окрім зміни гарантійок, пропонується скасувати можливість проведення так званих “голландських аукціонів” для кількох видів лотів. Проект відповідної норми викладено в такому вигляді: 

“Аукціон за методом покрокового зниження стартової ціни та подальшого подання цінових пропозицій не проводиться, замість нього проводиться другий повторний аукціон, у разі продажу спеціального дозволу на:

  • геологічне вивчення, в тому числі дослідно-промислову розробку, видобування підземних вод (у тому числі мінеральних), для всіх потреб;
  • геологічне вивчення, в тому числі дослідно-промислову розробку, видобування корисних копалин, які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави;
  • користування нафтогазоносними надрами”.

 

Повторні торги стратегічними спецдозволами подорожчають

Ще одне нововведення, яке пропонує Держгеонадр – ціна повторного аукціону з продажу спецдозволів на стратегічні корисні копалини. 

Якщо повторний аукціон оголошено, тому що перший аукціон не відбувся (наприклад, не прийшли учасники, ніхто не зробив жодної ставки, подався лише один охочий та ін.) – стартову ціну повторних торгів пропонується встановити на рівні 50% початкової.

Якщо повторний аукціон оголошують, коли попередній відбувся, але переможець не викупив лот – для стратегічних копалин стартову ціну таких торгів пропонується не знижувати, а встановити на рівні 100% початкової ціни лота. 

Окрім згаданого вище, проект Постанови враховує вимоги рішення Ради національної безпеки і оборони України від 16 липня 2021 року “Про стимулювання пошуку, видобутку та збагачення корисних копалин, які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави”, введеного в дію Указом Президента України від 23 липня 2021 року № 306/2021. Зокрема стосовно розкриття інформації про кінцевих бенефіціарних власників надрокористувачів. 

 

 

 

Читайте також: Добувна приватизація буксує. У ФДМУ оголосили перелік ДП і пояснили, що стримує їх продаж

Читайте також: Анатолій Капустюк – про бурштинові 100 мільйонів, торф і мідні плани Волиньприродресурсу

Читайте також: 1 000 000 000 грн очікує Держава від продажу спецдозволів на торгах за рік

Читайте також: Роман Кац: “На одному родовищі ліворуч – вапняк державного значення, а за 500 метрів праворуч – місцевого. На що це схоже?!”

Читайте також: Піщаний поворот. Що буде з річковими родовищами піску в Києві і поблизу – після гучної заяви Служби?

 

Автор фото – Олег Петрасюк, Yesterday & Tomorrow