Знайдено рекордний легальний камінь бурштину. Скільки заважив і хто знайшов? 

Знайдено рекордний легальний камінь бурштину. Скільки заважив і хто знайшов? 

Рівненський – найбільший легальний

В Рівненській області було знайдено камінь бурштину вагою 5 305 г. Повідомляє NADRA.info із посиланням на Facebook-сторінку Голови Рівненської облдержадміністрації Віталія Коваля, де також оприлюднили фото каменю-рекордсмена:

Зі слів Віталія Коваля, знахідка є найбільшою в Україні і входить в десятку найбільших “бурштинових” каменів світу, а найбільший – більше 9 кг знаходиться в Музеї природознавства в Берліні. 

“Коштовний самоцвіт видобула компанія “Сонячне ремесло” (ТОВ “Центр “Сонячне Ремесло” Ігоря Мазепи, Юрія Благодира і Галини Симхи – прим. NADRA.info) на родовищі Володимирець-Східний.

Такі екземпляри надзвичайно рідкісні, підтверджують експерти Державного гемологічного центру України. Лише кілька каменів подібної ваги знаходяться в музеях та приватних колекціях. Компанія «Сонячне ремесло» розпочала легальний видобуток бурштину в травні цього року, після прийняття розпорядження Кабміну, яке ініціювала Рівненська ОДА. Нагадаю, легалізувати цю сферу вдалося завдяки ініціативі Президента України Володимира Зеленського. На сьогодні в області вже 55 реалізованих на аукціонах «бурштинових» ділянок, надходження у держбюджет склали понад 166 мільйонів”, – заявив Віталій Коваль.

Посадовець також зауважив, що в Україні досі найбільшими вважалися зразки бурштину масою 1 930 г та 1 040 г.

Засновник і генеральний директор Concorde Capital Ігор Мазепа біля легального кар’єру на родовищі бурштину Володимирець Східний

Волинський рекорд

У листопаді власним рекордом поділилися в КП “Волиньприродресурс” Волинської обласної ради. Директор Анатолій Капустюк оприлюднив фото знайденого каменю вагою понад 2 кг, від якого відколовся шматок і вага цілого каменю знизилася до 1 928,2 г:

“15.11.2021 року КП “Волиньприродресурс” Волинської обласної ради добуло найбільший екземпляр бурштину, загалом знахідка заважила б понад два кілограми. Проте від каменя відвалилося два шматки, тож нині “материнський” шматок буквально на пару грамів не дотягує до двох кілограмів. Це, поки що, найбільша знахідка комунального підприємства за рік роботи”, – заявляв Анатолій Капустюк (до речі, нещодавно пан Капустюк дав велике інтервʼю інтернет-порталу Перший, ми передруковували з дозволу редакції).

Директор Волиньприродресурсу Анатолій Капустюк під час аукціону з продажу бурштину-сирцю в стінах Волинської обласної ради

 

Найбільший – нелегальний? 

Згадані вище приклади – легальні знахідки, які отримані підприємствами в межах дійсних спецдозволів на користування бурштиноносними надрами. Водночас, у мережі можна зустріти приклади значно більших екземплярів. 

Наприклад, в коментарях під дописом Анатолія Капустюка було опубліковано фото каменю бурштину завважки (зі слів автора коментаря) 12 кг. Його начебто було знайдено в 2016 р. на Волині під час “незаконних старательських розкопок”:

Коментарі з фото нелегально видобутого бурштину завважки 12 кг зникли за лічені хвилини після публікації

Читайте на тему видобування бурштину в Україні: