1 000 000 000 грн очікує Держава від продажу спецдозволів на торгах за рік

1 000 000 000 грн очікує Держава від продажу спецдозволів на торгах за рік
Зображення асоціативне

Держава може отримати 1 млрд грн від продажу спеціальних дозволів на користування надрами на електронних аукціонах за результатами 2021 р.. Про це повідомляють у Державній службі геології та надр України за результатами робочої зустрічі з ДП “Прозорро.Продажі”.

Робоча зустріч Держгеонадр і ДП “Прозорро.Продажі”. Джерело: https://www.geo.gov.ua/derzhheonadra-provely-robochu-zustrich-iz-prozorro/

Учасники зустрічі обговорили результати понад трирічної взаємодії, а також проблемні питання, що виникають під час проведення торгів та можливості їх врегулювання.

Впродовж 2018-2020 рр., відколи діє Порядок проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами, Служба реалізувала 104 лоти за 1,3 мільярда гривень. З початку 2021 р. оголосила 18 аукціонів, на які запропонувала 217 лотів. За результатами проведених електронних торгів продано 175 спеціальних дозволів на користування надрами. Сума очікуваних надходжень становить понад мільярд гривень, – повідомляють в Держгеонадр.

Також під час зустрічі обговорили протидію систематичному зриву торгів.

“Протягом 2021 року зафіксовано низку випадків навмисного зриву торгів, коли учасники значно завищують цінову пропозицію та відмовляються вносити сплату за лот в установлений законом строк. Такі дії стосуються певних лотів, зокрема спеціальних дозволів на користування ділянками надр з покладами піску, об’єктів на геологічне вивчення з незначним гарантованим внеском учасників. У зв’язку з цим Держгеонадра разом з Міндовкілля ініціюють зміни до Порядку проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами”, – заявив Голова Держгеонадр Роман Опімах.
За результатами проведеної наради прийнято рішення внести зміни до нормативно-правових актів, аби врегулювати проблемні питання.
Серед ключових змін – підвищення суми гарантійного внеску та його сплата також і другим учасником у разі відмови від лоту тощо.
Держгеонадр не вперше піднімає питання внесення змін до Порядку проведення аукціонів. Про необхідність півищення штрафів за зрив торгів висловлювалися і в ДП “Прозорро.Продажі”. Нагадаємо, абсолютним лідером за сумою, запропонованою і несплаченою переможцем електронних торгів, є спецдозвіл на ділянку глини Бродівська. NADRA.info писали, що за лот зі стартовою ціною 56 147 грн було запропоновано 900 000 000 грн (ТОВ Укрнерудпром ЛТД). Коментуючи публікацію про ці торги, директор ДП “Прозорро.Продажі” Олексій Соболев заявив: Треба постанову змінити і штрафи за подібні зриви підвищити. … проблема, по суті лише в надрах така”.
Найчастіше зривалися торги спецдозволами на рудоносне поле мідних руд Заліси-Шменьки і ділянку піску Левадівська.
Купівля з аукціону не є єдиним способом отримання спецдозволу на користування надрами. Раніше в інтервʼю NADRA.info свої зауваження до позааукціонного способу продажу ділянок надр місцевого значення висловив комерційний директор ТОВ “ФерроМет1” Роман Кац.

Читайте також: Піщаний поворот. Що буде з річковими родовищами піску в Києві і поблизу – після гучної заяви Служби?

Читайте також: Незаконно звільненого директора ДП “Бурштин України” поновлять на посаді

Читайте також: Компанія-золотошукач судиться з Держгеонадр

Читайте також: Аукціону в понеділок не буде. Чому приватизація ОГХК знову відкладається?

Читайте також: Подано третю заяву про номінування на аукціон ділянки літієвих руд