Подано третю заяву про номінування на аукціон ділянки літієвих руд

Подано третю заяву про номінування на аукціон ділянки літієвих руд
Джерело фото: https://goldentile.com.ua/ua/

Але заявника цікавить не літій

 

Що сталося? 

ПрАТ “Голден Гейт Бізнес подало до Державної служби геології та надр України заяву про номінування на аукціон ділянки надр Крута Балка з рудопроявом Крута Балка. Повідомляє NADRA.info із посиланням на дані Держгеонадр. Заяву було подано 25.11.2021 р.

Ділянка Крута Балка з однойменним рудопроявом розташована в Бердянському районі Запорізької області.

Основні корисні копалини ділянки: руди танталові, руди ніобієві, руди літієві, руди рубідієві, руди цезієвмісні. Супутні: польовий шпат, кварц, мусковіт, гранодіорит, кварц жильний, амфіболіт.

Сторінка ділянки в Інвестиційному атласі надрокористувача: посилання.

Орієнтовна геолокація тут.

В ПрАТ “Голден Гейт Бізнес підтвердили NADRA.info номінування Крутої Балки. І відзначили, що компанію, в першу чергу, цікавить одна з супутніх корисних копалин.

Ділянка надр Крута Балка з рудопроявом Крута балка пропонується Держгеонадрами в Інвестиційному атласі надрокористувача вже значний час, ПрАТ “Голден Гейт Бізнес подало заявку щодо ініціювання зазначеної ділянки з Інвестиційного атласу. Також звертаємо Вашу увагу, що Держгеонадрами пропонується до виставлення на аукціон спеціальний дозвіл на користування надрами цієї ділянки з метою геологічного вивчення, у т.ч. дослідно-промислової розробки, відповідно запаси корисних копалин цієї ділянки не затверджені та є прогнозними. В більшості нашу компанію цікавить польовий шпат”, – заявив директор ПрАТ “Голден Гейт Бізнес Микита Максяков. 

 

Літієвий контекст

Нагадаємо, наприкінці листопада 2021 р. NADRA.info писали, що виставити ділянку Крута Балка на аукціон просила китайська компанія Chengxin Lithium Group Co., Ltd. В українській компанії заявили, що ніяких перегорів ні з ким [щодо спільної розробки Крутої Балки] ПрАТ “Голден Гейт Бізнес не проводило”.

Як випливає з даних Держгеонадр, заяву ПрАТ “Голден Гейт Бізнесщодо номінування Крутої Балки було схвалено: адже в графі “Кінцевий результат розгляду заяви/Наказ про затвердження переліку ділянок на аукціон/Лист про повернення заяви” вказано: “ЧЕРГОВИЙ АУКЦІОН”.

Коли можуть відбутися торги невідомо: Дати проведення аукціонів призначає Держгеонадра, про що публікує відповідну інформацію на власному сайті, – нагадав Микита Максяков.

Заява від ПрАТ “Голден Гейт Бізнес” – третя за 2021 р. щодо ділянок надр із покладами літієвих руд. 

Згадана вище заява від Chengxin Lithium Group Co., Ltd. була другою, і вона стосувалася одразу трьох обʼєктів: ділянки Крута Балка, ділянки Добра (Кіровоградська обл.) і родовища Шевченківське (Донецька обл.).

Першою була заява від ТОВ “П-Стайл про номінування на аукціон спецдозволу на видобування літієвих руд родовища Шевченківське, її було подано ще в січні 2021 р..

З трьох згаданих ділянок надр дві є спірними: ТОВ “Петро-Консалтінг в судах захищає свої права на розробку родовища Шевченківське і ділянки Добра. В 2020 р. суд позбавив компанію спецдозволу на Шевченківське, а Держгеонадр відмовила у видачі спецдозволу на Добру. В листопаді 2021 р. Служба вкотре відмовилася видати ТОВ “Петро-Консалтінгспецдозвіл на Добру, при чому Робоча група з питань надрокористування ухвалила “рекомендувати Держгеонадрам прийняти наказ про відмову у надані спеціального дозволу на користування надрами” в той самий день, яким датована заява від китайської компанії Chengxin Lithium Group Co.. В коментарі NADRA.info власник ТОВ “Петро-Консалтінг” Михайло Жернов заявляв, що проведення аукціонів з продажу спецдозвіл на Шевченківське і Добру неможливе до завершення судових процесів. Водночас, ділянка Добра, яку планує розробляти Петро-Консалтінг, опинилася в рішенні Радбезу з вказівкою організувати користування надрами на умовах Угоди про розподіл продукції. Про імовірні умови, за яких літієва УРП може відбутися, NADRA.info розповідало джерело в Державній податковій службі.

 

Не тільки Крута Балка

ПрАТ “Голден Гейт Бізнесналежить до групи компаній Golden Tile бізнесмена Валентина Шеветовського.

Валентин Шеветовський. Джерело: https://goldentile.com.ua/ua/about-us/

На сайті групи йдеться, що Golden Tile – Найбільший виробник та експортер керамічної плитки та керамограніту в Україні. Один з найбільших виробників у Східній Європі, чиї потужності сягають 24 млн кв. м. на рік. Залишаючись лідером на українському ринку, Golden Tile  є також найбільшим українським експортером. Географія продаж охоплює більше 43-х країн світу, включаючи Великобританію, країни Європейського союзу, Північної Америки і Близького Сходу.

У серпні 2021 р. ПрАТ “Голден Гейт Бізнесномінувало на аукціон спецдозвіл на геологічне вивчення, у т.ч. ДПР покладів піску ділянки з проявом Клиновий у Харківській області. Аукціон призначено на 01.02.2021, зареєструватися для участі можна за посиланням.

Нещодавно Держгеонадр відкликала раніше виданий наказ про видачу спецдозволу іншому підприємству групи Golden Tile – ПрАТ “Харківський плитковий завод”. Наказом №917 від 30.11.2021 було скасовано наказ щодо надання “спеціального дозволу на користування надрами з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки Яблунівської ділянки у Донецькій області, у зв’язку з несплатою збору за видачу спеціального дозволу.

Голова правління Харківського плиткового заводу Олександр Єфімов пояснив NADRA.info, що отримання згаданого спецдозволу визнали недоцільним після аналізу звітів геологорозвідки та якості глини:

Фахівцями ПрАТ “Харківський плитковий завод” було проведено детальне вивчення та аналіз звітів щодо геологорозвідувальних робіт та якості глин Яблунівської ділянки, що розташована у Донецькій області. Встановлено, що якість глин цієї ділянки не відповідає вимогам технологічного процесу Харківського плиткового заводу. Враховуючи зазначене вище, було ухвалене рішення про недоцільність отримання спеціального дозволу на користування надрами з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки Яблунівської ділянки у Донецькій області, – заявив Олександр Єфімов. 

 

В надрах сьогодні і завтра

За даними Публічного аудиту надрокористування, засновник Golden Tile Валентин Шеветовський контролює низку компаній, які володіють 9 спецдозволами на користування надрами:

  • ТОВ “ВО “Шахтобуд” – Глина вогнетривка (2 спецдозволи), Глина (1), Суглинок (1)
  • КП “Полонський завод “Маяк” – Каолін первинний, Граніт, Жорства (1)
  • ТОВКерамік-Арт” – Глина вогнетривка, Пісок (2)
  • ПрАТМайдан-Вильський комбінат вогнетривів” – Каолін первинний, Граніт, Жорства (1)
  • ПрАТ Харківський плитковий завод” – Води підземні питні і технічні (1)

За даними Держгеонадр, ТОВ “ВО “Шахтобуд” в листопаді-грудні 2021 р. номінувало на аукціони три ділянки глини вогнетривкої в Донецькій області. Рішення щодо заяв ще не ухвалені. Також компанія номінувала дві ділянки в 2020 р.: рідкіснометалево-нефелін-польовошпатових руд і глини в Донецькій обл.. Торги з продажу обох спецдозволів не відбулися.

КП “Полонський завод “Маяк в липні 2021 р. номінувало ділянку каоліну первинного в Хмельницькій області. Спецдозвіл мають виставити на “черговий аукціон”, дата ще невідома.

В червні 2020 р. ПрАТ Харківський плитковий заводцікавився ділянкою Азовською з рудопроявом Азовським цирконієвих і рідкісноземельних руд та супутніх корисних копалин – польового шпату і піску (Донецька обл.), втім керівництво компанії вирішило не брати участь в аукціоні, а самі торги було скасовано рішенням Держгеонадр після масових протестів. В лютому 2019 р. ПрАТ Харківський плитковий заводспробував номінувати спецдозвіл на ГВ + ДПР ділянки кварцового піску в Харківській обл., заяву не було погоджено Мінприроди.

 

Читайте також: 615-ту Постанову Кабміну переписали по-тихому. Під кого цього разу?

Читайте також: Причорноморське ДРГП виставили на приватизацію

Читайте також: Розсекречено бурштинову НСРД: директору держпідприємства пропонували хабар у 50 мільйонів

Читайте також: Мостобудівна компанія купить спірне родовище граніту за півціни

Читайте також: Гуляйпільське спотикання турецьких планів. Депутати виступили проти родовища залізної руди

 

Джерело фото: https://goldentile.com.ua/ua/about-us/maydan-vilskiy-quarry-ltd/