Розсекречено бурштинову НСРД: директору держпідприємства пропонували хабар у 50 мільйонів

Розсекречено бурштинову НСРД: директору держпідприємства пропонували хабар у 50 мільйонів

Хто ще мав бути “в долі”?

 

Що відбувається? 

Північний апеляційний господарський суд м. Києва розглядає справу про банкрутство дочірнього підприємства “Укрбурштин” ДАК “Українські поліметали”. 

Нинішня справа про банкрутство ДП “Укрбурштин” – вже друга. Перша тривала 12 років і була закрита восени 2015 р. (законність закриття справи у січні 2016 підтвердив Вищий господарський суд України). 

Про відкриття теперішньої справи про банкрутство ДП “Укрбурштин”, відкритою за заявою одного із колишніх керівників підприємства, ми писали в матеріалах “Укрбурштин знову банкрутять“, “Укрбурштину пред’явили боргів на 115 млн грн“, “Хто проти банкрутства ДП “Укрбурштин”?“.

І в ДП “Укрбурштин”, і в материнській ДАК “Українські поліметали” просили суд закрити справу про банкрутство, аргументуючи це сумнівним характером низки кредиторських вимог, а також неможливістю, на їх погляд, застосування процедур санації чи ліквідації до ДП “Укрбурштин”. 

В липні 2021 р. Господарський суд Києва відмовився закривати справу, тому ДП “Укрбурштин” і ДАК “Українські поліметали” звернулися до Північного апеляційного господарського суду м. Києва. 

 

Що сталося?

Чергове засідання у відкритому режимі відбулося 08.12.2021 р.. 

Під час судового засідання директор ДП “Укрбурштин” Вадим Войцешук заявив, що подав до суду розсекречені матеріали негласної слідчої (розшукової) дії (НСРД) – контролю за вчиненням злочину, яка проводилася детективами Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) в лютому-березні 2021 р.. НСРД проводилася в рамках досудового розслідування кримінального провадження №52021000000000081 від 09.02.2021 р. за ознаками вчинення злочину, передбаченого ч.3 ст.15 ч.5 ст.191 Кримінального Кодексу України (замах на шахрайство групове або в особливо великих розмірах). Дозвіл на розголошення даних досудового розслідування, і зокрема, протоколу НСРД, було надано відповідальним детективом НАБУ.

Фрагмент розсекреченого протоколу НСРД

 

“Мною надано суду клопотання і докази з кримінального провадження. Нещодавно орган досудового розслідування надав дозвіл на їх використання в господарському процесі, зокрема, мною надано протоколи НСРД у справі щодо пропозиції 50-мільйонного хабаря. Також надано документи щодо нікчемності правочинів, на які я посилаюся в нашій апеляційній скарзі, поданій від нашого підприємства. Оскільки кредитори не отримували даних документів (а це логічно, тому що я тільки вчора їх направивив), я, виходить, на їхню [кредиторів] користь прошу суд відкласти [засідання] з метою надання їм можливості [ознайомитися]. Можливо, вони все ж таки змінять свої вимоги”, – заявив Вадим Войцешук. 

Окрім цього, директор ДП “Укрбурштин” заявив, що найближчим часом надасть суду і кредиторам нові матеріали, які отримає від органу досудового розслідування, і які містять результати “дешифрування певної апаратури”. Відповідаючи на питання головуючої судді, чи стосуються ці матеріали розгляду господарської справи, Вадим Войцешук відповів: “Безперечно”. 

 

Яким чином матеріали НСРД можуть стосуватися справи про банкрутство ДП “Укрбурштин”?

Копія протоколу за результатами НСРД, складеного 30.04.2021 р., містить дані про зустрічі директора ДП “Укрбурштин” Вадима Войцешука з одного боку, і колишнього керівника ДП “Укрбурштин” (громадянина Y.) та адвоката (громадянина N.) – з іншого.

Перша зустріч відбулася в лютому, в одному з ресторанів у середмісті Києва. 

Y. та N. начебто запропонували Вадиму Войцешуку “встановити спільний контроль над ДП “Укрбурштин” шляхом переведення підприємства у процедуру санації у ході розгляду справи про його банкрутство”. Також було запропоновано, “щоб половина кредиторських вимог до ДП “Укрбурштин”, які обліковуються на юридичних особах, повʼязаних з N. та Y., будуть переоформлені на підконтрольні Воцешуку юридичні особи” (загалом кредитори висували вимоги на 115 млн грн – прим. NADRA.info). Також N. і Y. попросили Войцешука донести дані пропозиції до керівника ДАК “Українські поліметали” Андрія Кравчука. 

Наступна зустріч відбулася вже у березні, до Войцешука долучився Кравчук. Громадяни Y. та N. повторили керівнику ДАК “Українські поліметали” пропозицію про поділ навпіл кредиторських вимог, яку раніше було виголошено Войцешуку. Також Y. та N. запропонували Войцешуку і Кравчуку на заперечувати проти поновлення Y. на посаді директора ДП “Укрбурштин”, або призначити його заступником Войцешука. Окрім цього, під час зустрічі лунало, що “реальними” є тільки кредиторські вимоги в сумі 20 млн грн. А щодо поділу кредиторських вимог в інтересах Войцешука і Кравчука, було проголошено, що “способи можуть бути різні, наприклад, звичайна переуступка на юридичну особу або продаж корпоративних прав”.

Вадим Войцешук заявив NADRA.info, що відмовився від пропозиції. Про відмову від пропозиції хабаря заявив і директор ДАК “Українські поліметали” Андрій Кравчук: “Наша мета – закрити цю, на наш погляд, незаконну справу про банкрутство. Це нам потрібно, щоб повернути ДП “Укрбурштин” під контроль ДАК “Українські поліметали”. Далі – продовжити спецдозвіл, запустити підприємство в роботу, показати прибуток, розрахуватися з боргами і з часом віддати підприємство на приватизацію”.

 

Що далі?

Наступне засідання Північного апеляційного господарського суду м. Києва відбудеться о 10-00 26.01.2022 р.. 

NADRA.info звертаються до всіх учасників справи про банкрутство ДП “Укрбурштин”. Якщо Ви маєте, що розказати про цю справу – напишіть нам. Контакти тут.

 

Читайте також: Олексій Фалькович: Українські літієві родовища не підготовлені для іноземних інвестицій

Читайте також: Результативний листопад. Хто розіграв 15 спецдозволів на користування надрами? 

Читайте також: Графітовий гість. Як Заваллівський графіт потрапив у розслідування “Української правди”

Читайте також: Мостобудівна компанія купить спірне родовище граніту за півціни

Читайте також: Гуляйпільське спотикання турецьких планів. Депутати виступили проти родовища залізної руди

 

 

Фото асоціативне. Джерело: https://cutt.ly/eYZUOvo