Графітовий гість. Як Заваллівський графіт потрапив у розслідування “Української правди”

Графітовий гість. Як Заваллівський графіт потрапив у розслідування “Української правди”
Літак, яким до Івано-Франківська прилітав "графітовий гість". Скріншот з матеріалу "Української Правди". Джерело: https://www.youtube.com/watch?v=5KtWKPOSHpk

Що сталося?

У компанії Заваллівський графіт прокоментували NADRA.info імовірну причетність до святкування дня народження голови Офісу Президента України Андрія Єрмака на території державної резиденції Синьогора 21.11.2021.

 

Чому ми про це пишемо?

У матеріалі видання “Українська Правда” “Святкування в Синьогорі, якого “не було”. Про яких гостей ювілею не розповіли Єрмак і Зеленський?” йдеться, що 21.11.2021 до Івано-Франківська приватним літаком прилетів австрійський бізнесмен Карл Контрус. Автор матеріалу стверджує, що Карла Контруса і його супутницю з аеропорту забирав автомобіль, який належить компанії Заваллівський графіт. Також у розслідуванні розповідається, що 21.11.2021 Президент України Володимир Зеленський і Голова ОПУ Андрій Єрмак, за участю інших осіб, перебували у державній резиденції Синьогора (в Івано-Франківській області), де могли святкувати день народження Єрмака.

Цитуємо фрагмент розслідування: 

“В день народження Єрмака, о 14-тій годині, із самої Австрії, із міста Грац до Івано-Франківська на приватному літаку прилетіли гості. Реєстратор автівки, яку ми завбачливо залишили біля виходу з пасажирського терміналу [Аеропорту Івано-Франківськ] фіксує, як після прильоту літака термінал залишаються чоловік і жінка. Чоловік, як для неділі, одягнений урочисто. Жінка тримає брендований пакет. Чоловіка звати Карл Контрус. Він громадянин Австрії, має бізнес в Австрії, в Україні, та – правильно – у Росії. … Бізнес у Карла Контруса не простий, а залізничний. Він є серед власників дніпропетровського заводу Трансмаш. … Сідає Карл Контрус у Порше, який належить компанії “Заваллівський графіт”. За даними Industrial Minerals, Заваллівський графіт входить у світовий ТОП-10 виробників графіту, а його продукція експортується в низку країн ЄС, Азії та США.

Австрійський бізнесмен Карл Контрус сідає до авто, яке належить компанії Заввалівський графіт, 21.11.2021. Скріншот з матеріалу “Української Правди”. Джерело: https://www.youtube.com/watch?v=5KtWKPOSHpk

 

Залишає Карл Контрус Івано-Франківськ у понеділок за кілька годин після того, як з державної резиденції Синьогора до Києва полетіли Президент Зеленський та Андрій Єрмак. І на тому самому приватному літаку повертається до Австрії.  

 

Карл Контрус сідає до літака в аеропорту Івано-Франківська, 22.11.2021. Скріншот з матеріалу “Української Правди”. Джерело: https://www.youtube.com/watch?v=5KtWKPOSHpk

Збіг обставин? Так, можливо, що люди з брендованими пакетами прилетіли з Австрії до Івано-Франківська на одну добу саме в день народження Єрмака і полетіли з Івано-Франківська після того, як звідти полетів Єрмак. 

“Вам же не вдалося, – скажете Ви, – зафіксувати, як цей Порш заїхав до державної резиденції”. Так, ми взагалі не бачили, щоб на територію державної резиденції Синьогора заїжджали автівки на приватних номерних знаках. Окрім однієї… (і це не авто Заваллівського графіту – прим. NADRA.info.)”, – розповідає автор матеріалу Михайло Ткач.

 

Станом на зараз Карл Контус не відображається у Публічному аудиті надрокористування на Державному геологічному порталі ані як контролер, ані як посадова особа українських компаній-надрокористувачів. Водночас, Заваллівский графіт є потужним добувним і переробним бізнесом (спецдозвіл на видобування графітової руди №430 до 2035 р., Кіровоградська обл.). 70% графітового бізнесу у 2021 році вирішила купити австралійська компанія Volt Resources Limited (NADRA.info першими в Україні написали про цю угоду). Відтак, ми звернулися до ПрАТ “Заваллівський графітовий комбінат” і ТОВ “Заваллівський графіт” із запитом про коментарі. 

Ось що нам відповіли: 

 

“Дійсно, автомобіль, котрий належить компанії “Заваллівський графіт“ був наданий пану Карлу Контрусу з аеропорту Івано-Франківська до міста Яремче (а не до резиденції Синьогора, яка знаходиться на околиці селища Стара Гута – прим. NADRA.info.).

Наша компанія не має ніякого роду зв’язків з паном Андрієм Єрмаком.

Ніхто зі співробітників або акціонерів компанії “Заваллівський графіт“ не брав участі у перечислених вами заходах за участю публічних осіб“, – заявили в Заваллівському графіті. 

Читайте також: Мостобудівна компанія купить спірне родовище граніту за півціни

Читайте також: Гуляйпільське спотикання турецьких планів. Депутати виступили проти родовища залізної руди

Читайте також: Титанові оглядини. Українськими родовищами цікавляться казахи

Читайте також: Ігор Ліскі зайшов у піщані проекти на заході України

Читайте також: На українські родовища літієвих руд заходять китайці?