Ігор Ліскі зайшов у піщані проекти на заході України

Ігор Ліскі зайшов у піщані проекти на заході України
Засновник і голова наглядової ради групи компаній Ефективні інвестиції, співзасновник Українського інституту майбутнього Ігор Ліскі. Джерело фото: https://www.facebook.com/bondarenko.ak/posts/1577253412449121

Придбану Ліскі компанію раніше контролювали Буткевич і партнери

Що сталося?

ТОВ “Надробудсервіс”, яке володіє двома спецдозволами на видобування і геологічне вивчення піску на заході України, перейшло до нових власників. Про це повідомляє NADRA.info з посиланням на Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

За даними YouControl, остаточна зміна бенефіціарів відбулася у вересні 2021 р., проте про угоду не повідомляли ані продавці, ані покупці.

Від жовтня 2020 р. до червня 2021 р. власниками ТОВ “Надробудсервіс” були Валентина Буткевич (дружина Геннадія Буткевича), Олександр Настенко і Віталій Якименко (батько народного депутата Верховної Ради України, голови підкомітету з питань охорони і раціонального використання надр Павла Якименка).

В червні 2021 р. 100% власником і директором компанії став Максим Шевченко, а наприкінці вересня – 75% капіталу ТОВ “Надробудсервіс” перейшло до Ігоря Ліскі (через ТОВ “Компанія Ефективні інвестиції”).

В ТОВ “Компанія Ефективні інвестиції” підтвердили NADRA.info закриття угоди.

Ні Максим Шевченко, ні Ігор Ліскі не назвали суму угоди, посилаючись на комерційну таємницю.

 

Якими спецдозволами володіє ТОВ “Надробудсервіс”?

У Львівській області компанія володіє спецдозволом №6282 на видобування піску Північно-Східної ділянки родовища “Єлиховицьке” (Львівська обл., Золочівська ОТГ). Спецдозвіл видано у 2018 р. на 20 років.

“Балансові запаси пісків місцевого значення … придатні для будівельних розчинів та дорожнього будівництва відповідно до вимог ДСТУ Б В.2.7-32-95 в контурах, категоріях і цифрах за категорією С1 у кількості 342 тис.м3. Проектна потужність по видобутку корисної копалини в рік становитиме 20-40 тис.м3“, – йдеться в характеристиці ділянки.

Відповідно до першої версії Програми робіт (Додаток 2 до Угоди про умови користування надрами з метою видобування корисних копалин №6282 від 24.09.2018), видобуток піску на Єлиховицькому родовищі мав початися ще в II-III кв. 2020 року, а на І кв. 2021 р. було заплановано вихід на проектну потужність кар’єру. Натомість, у березні 2021 року Угоду оновили, і початок видобування перенесли на IV кв. 2021 р. – I кв. 2022 р., а вихід на проектну потужність – вже починаючи з ІІІ кварталу наступного року.

Родовище Єлиховицьке. Скріншот Інтерактивної карти родовищ неметалічних корисних копалин

 

У Тернопільській області ТОВ “Надробудсервіс” володіє спецдозволом №5023 на геологічне вивчення пісків в якості будівельних, затвердження запасів ДКЗ України за промисловими категоріями, на ділянці “Кутківці” (Тернопільська обл., околиці Тернополя). Спецдозвіл видано у серпні 2019 року на три роки.

“В результаті проведення геологорозвідувальних робіт планується виявлення запасів будівельного піску за промисловими категоріями не менше 800 тис. м3.” – йдеться у геологічній характеристиці.

За Програмою робіт (Додаток 2 до Угоди про умови користування надрами з метою видобування корисних копалин №5023 від 15.08.2019) комплекс геологорозвідувальних робіт мав бути виконаний у І-ІІ кв. 2020 році, а лабораторні і технологічні випробування мали розпочатися у ІІІ кв. 2020 році.

Ділянка Кутківці. Скріншот Інтерактивної карти родовищ неметалічних корисних копалин

 

Що кажуть покупці?

Нові інвестори компанії заявили NADRA.info, що купили Надробудсервіс не задля перепродажу – розвиватимуть добувний бізнес.

“Звичайно, плануємо займатися видобутком піску, готуємо для цього необхідну документацію. ТОВ “Надробудсервіс” вже має дві ліцензії на використання надр, а саме, вивчення та видобуток. На даний момент займаємося підготовкою проектної та дозвільної документації. Думаю, що з весни наступного року зможемо розпочати активну роботу”, – заявив власник і керівник ТОВ “Компанія Ефективні інвестиції” Ігор Ліскі.

“По обох ліцензіях робота ведеться. По Єлиховичах зараз виконується детальна геологічна оцінка, відповідно до вимог спецдозволу. Вже зробили буріння, направили буквально сьогодні (02.12.2021 – прим.) проби до лабораторії для отримання висновку”, – пояснив Максим Шевченко. Він уточнив, що буріння робила рівненська компанія ТОВ “Дрів Гео”, а проби відправлено до лабораторії Української геологічної компанії.

В Золочівській ОТГ NADRA.info заявили, що отримали від Надробудсервісу листа про підготовку проекту гірничого відводу: “Листом [вони] поставили міську раду до відома, що розробляють проект гірничого відводу. Ми їм повідомили, що [просимо] долучити копію спеціального дозволу на користування надрами, в установленому порядку копію проекту розробки родовища – і тоді вже будемо розглядати. А так ми їм землі ще не дали”, – пояснив заступник голови Золочівської ОТГ Богдан Рибаха.

“З керівництвом ОТГ поки що не зустрічався, бо не маємо ще всіє дозвільної документації. Коли буде на руках гірничий відвід, буде наступний етап – отримання землі в оренду. Знаєте, коли ми купували підприємство, не було ні проекту розробки [родовища], ні гірничого відводу. Зараз є вже погоджений проект розробки і рекультивації, і документи для отримання гірничого відводу, … до кінця наступного тижня [очікуємо отримати гірничий відвід]. По Тернополю – в процесі укладення угода з землевласником про проведення геологічного вивчення”, – розповів Максим Шевченко.

Тернопільська ремарка

В лютому 2021 р. тодішній керівник ТОВ “Надробудсервіс” Шафагат Набієв розповідав NADRA.info: “Коли компанія отримала ліцензію, виявилося, що землі належать Західноукраїнському національному університету. Як нам пояснили в ЗУНУ, розпоряджається цими землями Міністерство освіти. Ми написали на міністерство і пояснили, що наразі нам потрібно тільки геологічне вивчення. Чекаємо на відповідь. Буде схвальна відповідь – покажемо в ректораті ЗУНУ і будемо проводити геологічні дослідження. Сподіваймось, що питання вирішиться позитивно”. В компанії також не виключали, що в разі відмови будуть готові захищати свої інтереси в суді.

До видобування піску у Львівській області в Надробудсервісі планують приступити у березні наступного року, у Тернопільській – наприкінці 2022 – на початку 2023 рр.

У прес-службі Ефективних інвестицій не повʼязують придбання Надробудсервісу з проектом “Велике Будівництво”:

“На даний момент ми не беремо участі у жодних підрядах, які пов’язані з проектом “Велике Будівництво”. Ми прийматимемо рішення про участь у будь-яких тендерах після того, як почнемо видобуток. Ми бачимо, що в Україні є досить великий будівельний ринок, і команда готова боротися за значну його частку”.

Орієнтир компанії на будівельний ринок підтверджує і Максим Шевченко, який не виключив придбання інших видобувних активів після запуску піщаних проектів: “Можливо, граніт, щебінь – будівельний напрям. Можливо, навіть будемо будувати вертикально інтегровану структуру. Але поки що, йдемо поетапно. Перший етап – Єлиховичі. Другий – Тернопіль. Третій – перспективні родовища, які вже починають розглядатися в тій же Львівській області. Тому що є попит – і велике дорожнє будівництво іде, і житлове будівництво – що у Львові, що в Тернополі. Це добре, що у людей є гроші на придбання квартир, що створюються такі умова. Якщо є попит – значить, потрібно розвиватися”.

 

Двадцять двоє “друзів АТБ” в надрах

За даними YouControl, cтаном на зараз, ТОВ “Надробудсервіс” – єдиний видобувний актив Ігоря Ліскі і Максима Шевченка.

“Окрім ТОВ “Надробудсервіс” я не володію жодними видобувними компаніями. Попередні активи залишилися на окупованій території, доступу до них у мене немає”, – підтверджує Ігор Ліскі.

Своєю чергою Валентина Буткевич, Олександр Настенко і Віталій Якименко, які вийшли з Надробудсервісу, контролюють низку добувних компаній. Наводимо відкриті дані Державного геологічного порталу (документ завантажується за посиланням на Публічний аудит надрокористування, оприлюднений Державною службою геології та надр за рішенням Ради національної безпеки та оборони України):

Валентина Буткевич, Олександр Настенко, Віталій Якименко:

  1. ТОВ “Руд Інвестіум” – Руди молібдену
  2. ТОВ “Українська постачальна група” – Графіт, Смарагд
  3. ТОВ “Гранітний карʼєр” – Граніт

Геннадій Буткевич, Олександр Настенко, Віталій Якименко:

  1. ТОВ “Пержанська рудна компанія” – Руди берилію, Кольорові метали, Рідкісні метали
  2. ТОВ “Розвиток Побужжя” – Графіт
  3. ТОВ “Титан-Апатитова група” – Руди титану
  4. ТОВ “Атомні енергетичні системи України” – Уран

Олександр Настенко, Віталій Якименко:

  1. ТОВ “Майн Екстракшн” – Руди хрому
  2. ТОВ “Таурус Інфініті” – Руди танталу
  3. ТОВ “Ліра Майн Мінералз” – Руди золота (влітку частки в капіталі компанії отримали Мельник Андрій з Чехії і Мельник Марина з України)
  4. ТОВ “РМ Майнінгз” – Руди рідкісноземельних металів
  5. ТОВ “Кольормет України” – Руди міді

Олександр Настенко, Віталій Якименко, Сергій Войцеховський:

  • ТОВ “ЦФР Груп” – Руди цирконію

Олександр Настенко, Іван Кузін:

  • ТОВ “Геосенд” – Пісок

Олександр Настенко, Віталій Якименко, Сергій Безтелесний, Роман Павлюк:

  • ТОВ “Єдина нафтогазова компанія” – Газ природний, Конденсат, Нафта

Геннадій Буткевич особисто чи з акціонерами:

  1. ТОВ “Укргаздоб” – Газ природний, Нафта
  2. ТОВ “Нафтогазенергопром” – Газ природний
  3. ТОВ “Харківенергопром” – Газ природний
  4. ТОВ “Восток-Енергоресурс” – Газ природний, Конденсат, Нафта
  5. ПрАТ “НВК “Укрнафтінвест” (Геннадій Буткевич і Лідія Черниш) – Газ природний, Нафта

Геннадій Буткевич, Костянтин Хворостяний, Володимир Євдокимов, Юрій Шубін:

  • ТОВ “Укрнефтегазразведка” – Газ природний, Конденсат, Нафта

Окрім видобувних бізнесів, Олександр Настенко і Віталій Якименко, разом із Олексієм Фальковичем є засновниками ТОВ “Геологічна сервісна компанія ГСК”.

Берилієвий, титановий, цирконо-рідкоземельний, гранітний, а також графітові, уранові і нафтогазові активи Буткевичів і партнерів обʼєднані в групу BGV Mining, якою опікується компанія з управління інвестиціями BGV Group Managament. Засновником BGV Group є Геннадій Буткевич – співвласник та член наглядової ради корпорації “АТБ”. Голова правління BGV Group – Сергій Наумік, члени правління: Вікторія Лаврега, Сергій Войцеховський, Віктор Танай.

 

 

Читайте також: Ще один надрокористувач пішов судами проти Президента і Держгеонадр

Читайте також: На українські родовища літієвих руд заходять китайці?

Читайте також: Дмитро Кащук: Надрам потрібні прозорі правила, а не ручне управління через РНБО

Читайте також: Азартний бурштин. Співвласник ігрового бізнесу збільшує частку на ринку видобування бурштину

 

Автор фото Анна Бондаренко. Джерело: https://www.facebook.com/bondarenko.ak/posts/1577253412449121