Руслан Стрілець: Перш ніж продавати дозволи на надра, потрібно перевіряти всі обмеження

Руслан Стрілець: Перш ніж продавати дозволи на надра, потрібно перевіряти всі обмеження
Джерело фото: https://www.facebook.com/ruslan.strelets/

Державі варто якісніше готувати лоти для виставлення на продаж спеціальних дозволів на користування надрами. Про таке йдеться у дописі Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслана Стрільця (на фото) про підсумки робочої зустрічі за участі представників Міндовкілля, Держгеонадр, Комітету з питань надрокористування Європейської Бізнес Асоціації, Геологічної Інвестиційної Групи та Асоціації газовидобувних компаній України.

Так, міністр нагадав, що на початку 2024 року Державна служба геології та надр України виставила на аукціон спецдозволи на видобуток корисних копалин на родовище торфу «Мак» на Рівненщині та Старо-Вижівське родовище піску на Волині. Це викликало резонанс серед громадськості. Адже землі, на яких планували видобувати надра, мають природоохоронну та культурну цінність.

На думку Руслана Стрільця, це говорить, «у першу чергу, про недостатнє дослідження даних про лот перед винесенням його на аукціон. У результаті – під ризик потрапляють об’єкти природно-заповідного фонду чи інші цінні об’єкти. А інвестор-переможець аукціону не може реалізувати спецдозвіл, за який він фактично вже сплатив кошти державі. Відповідно, це негативно впливає на формування іміджу держави», – переконаний міністр.

«Щоб запобігти таким випадкам у майбутньому, ми з командою Міндовкілля та Держгеонадр, комітетом з питань надрокористування при European Business Association, Геологічною інвестиційною групою, Асоціацією газовидобувних компаній України провели зустріч та обговорили їхнє бачення щодо шляхів вирішення цього питання.

 

Важливо, щоб держава ще до розміщення лота на аукціоні, повною мірою досліджувала питання наявності будь-яких обмежень на право здійснення видобутку надр, і лише після цього ухвалювала рішення щодо проведення аукціону. Тоді:

  • держава буде впевнена в тому, що немає потенційних ризиків для цінних природоохоронних територій, тож не буде порушений баланс природних екосистем;
  • інвестор впевнений, що зможе реалізувати своє право.

Саме так мають працювати відносини між державою та бізнесом у сфері надрокористування. Саме це і є Сервісною Службою, замість застарілої пострадянської моделі.

 

Від колег найближчим часом очікую конструктивні пропозиції для внесення на розгляду Кабінету Міністрів України відповідних рішень та схвалення наказів Міндовкілля», – заявив Руслан Стрілець. І додав, що сьогодні ми не можемо гаяти час на шляху до ЄС та того, аби стати повноправним учасником європейської стратегії European Critical Raw Materials Act 2030.

Нагадаємо, Господарський суд Івано-Франківської області визнав недійсним аукціон з продажу спеціального дозволу на ділянку піску через накладку географічних координат з іншим обʼєктом надрокористування.

Раніше в Геологічній Інвестиційні Групі звертали увагу на важливість для потенційних інвесторів у надра – передпроєктного моніторингу: керівник геологічного напрямку, директор по роботі з клієнтами групи Олександр Гневуш розповідав про випадок, коли очікуваний обсяг експлуатаційних запасів ділянки виявився суттєво меншим від загального обсягу корисних копалин, зазначеного в аукціонній документації.