Ковель media: Лісівники не погоджували дозвіл на розробку Старо-Вижівського родовища

Ковель media: Лісівники не погоджували дозвіл на розробку Старо-Вижівського родовища
Фото: Ковель media

Нещодавно відбувся аукціон щодо надання спецдозволу на користування надрами на території загальнозоологічного заказника у Ковельському районі, що викликав чималий резонанс серед громадськості нашого району та області. Повідомляє Ковель media*.

Поліський лісовий офіс Державного підприємства «Ліси України», що об’єднує ліси Волині та Рівненщини, вважає за необхідне надати свою позицію у цій справі, так як ситуація є проблемною.

Про що йдеться. У результаті аукціону фірмі-переможцю з міста Львова надано спеціальний дозвіл на видобуток піску. Але, згідно з матеріалами лісовпорядкування, це територія загальнозоологічного заказника «Смолярівський», тобто родовище площею 150 гектарів, є частиною природно-заповідного фонду.

[NADRA.INFO: Згаданий спецдозвіл 
ще не надано. Його розіграли 
на аукціоні 17.01.2024]

Заказник «Смолярівський» розташований у Дубечнівському лісництві філії «Ковельське лісове господарство» ДП «Ліси України» на земельній ділянці лісогосподарського призначення, щодо якої видано відповідний акт на право постійного користування.

“Жодних листів на погодження таких дій ні до філії, ні до Поліського лісового офісу попередньо не надходило.

Про ситуацію фактично стало відомо лише в результаті оголошення аукціону”

– йдеться у повідомленні Поліського лісового офісу

Але це не означає, що процедура погоджень завершена і вже буде розпочато добування піску.

Наступний етап – після аукціону фірма-переможець – ТОВ «Сандекс» (зареєстроване 13 вересня 2023 року у місті Львові – в одній із квартир на вулиці Варшавській, з розміром статутного капіталу – 3 тисячі гривень) має звернутися за необхідними дозволами на розробку до Волинської обласної військової адміністрації як власника земель. А вже ОВА має направити відповідне звернення до постійного лісокористувача – ДП «Ліси України».

“Однозначно таких дозволів не буде!”

– запевняє Поліський лісовий офіс

Лісівники пояснюють юридично-правові аспекти, якими будуть керуватися при відстоюванні позицій.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 3 Закону України «Про природно-заповідний фонд України», такий охоронний статус мають природні території та об’єкти, зокрема й заказники.

У ч. 1. ст. 25 цього Закону йдеться про те, що на територіях заказників забороняється будь-яка діяльність, що суперечить цілям і завданням, передбаченим положенням про заказник. Тобто в тому числі – будь-яке втручання чи порушення земель.

Таким чином, розроблення Старовижівського родовища піску буде суперечити цілям і завданням загальнозоологічного заказника «Смолярівський», відповідно – розроблення родовища не може бути законним.

Саме тому і про це філія «Ковельське лісове господарство» ДП «Ліси України» поінформувала у запитах, які направлені в управління екології та природних ресурсів Волинської ОВА та Ковельську окружну прокуратуру.

Є також відповідне звернення Старовижівського селищного голови Василя Камінського від 9 січня 2024 року до Спеціалізованої екологічної прокуратури та Державної служби геології та надр України, яка все ж таки провела скандальний аукціон:

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ

В розділі Надра інших ми передруковуємо деякі публікації інших медіа. Відтак редакція NADRA.INFO може не поділяти думок авторів і не здійснює додаткову перевірку викладеного, покладаючи відповідальність за достовірність на першоджерела.