Волинські новини: як 160 гектарів заказника віддали за чотири мільйони

Волинські новини: як 160 гектарів заказника віддали за чотири мільйони

[Інформаційне агентство Волинські новини із посиланням на ТРК «Аверс»* – про продаж спеціального дозволу на видобування піску Старо-Вижівського родовища у Волинській області]

Аукціон небаченої щедрості: 160 гектарів унікального й курортного лісу – за трохи більш як чотири мільйони гривень. Урочище Семенова Гора, яке звуть ще Старовижівським Буковелем, держава за безцінь віддала приватній фірмі на 20 років. За словами місцевих, ці ліси є зоологічним заказником і охороняються законом. На ділянці виявили стоянку доби мезоліту – і родовище піску з лісами стало пам’яткою археології. Схоже, її вирішили просто перерити і знищити. На ділянку поклали око нібито для видобутку піску.

[Спецдозвіл на Старо-Вижівське родовище піску - 
один з десяти, розіграних Державною службою 
геології та надр України на аукціонах 17.01.2024 
- прим. NADRA.INFO]

Місцеві подейкують, що під шаром дешевої породи можуть бути й поклади бурштину. Тому лише уявіть, які скарби віддає держава приватній фірмі, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс» (автор Олена Лещук).

Унікальне місце на Волині місцеві назвали Старовижівським Буковелем. Держслужба з геології і надр виставила ділянку на аукціон і ледь не подарувала новоствореній фірмі – всього за 4,240 мільйона гривень на 20 років. Офіційно підприємство вже отримало спецдозвіл на користування надрами.

«Це повністю заліснена територія. Є ж державна програма, щоб мільярд дерев насадити. Десь вишукують ті ліси, насаджуємо ліси. А тут – 160 гектарів лісу знищити», – наголосив секретар Старовижівської селищної ради Анатолій Лавринюк.

Ця пам’ятка археології є унікальною та має виняткову наукову цінність. Урочище Семенова Гора – об’єкт культурної спадщини. Пам’ятка археології «Галина Воля-1» перебуває під охороною відповідно до положень закону «Про охорону культурної спадщини». Крім того, родовище розташоване на території зоологічного заказника «Смолярівський», територія якого охороняється відповідно до закону «Про природно-заповідний фонд України», на якому розміщено 159 гектарів лісових насаджень.

У Старовижівської селищній раді шоковані такими забаганками столичних чиновників. Ніхто навіть не брав жодних погоджень чи дозволів у місцевої влади. Коли побачили, що Держгеонадра оголосили аукціон, у селищній раді почали вимагати його відмінити.

«Жодних погоджень до нас не надходило. Ми самі побачили, що на Prozorro стоїть аукціон. Оскільки якісь там зміни відбулися в законодавстві, то навіть погоджень не треба ні селищної ради, ні районної. Почали тоді вже бити на сполох, звернення робити. Ми зверталися в Держгеонадра, у спеціалізовану прокуратуру і не отримали жодної відповіді. Те, що Державна служба геології та надр України отримала наше звернення, – це 100%», – прокоментував секретар Старовижівської селищної ради Анатолій Лавринюк.

Щасливчиком, який урвав ледь не дармовий куш, виявилася фірма із львівською пропискою – ТОВ «Сандекс». Створили цю компанію лише чотири місяці тому.

«Тут навіть неозброєним оком видно, що фірма, яка статутного фонду має 3000 гривень… Це для таких справ якось занадто дивно», – наголосив Анатолій Лавринюк.

Директор фірми – Яриш Ігор Ярославович. Раніше в чоловіка була громадська організація «Антикорупційний рух». Очевидно, боротьба з корупцією відійшла на другий план, а на перший пішов видобуток корисних копалин.

«Для чого я придбав піщаний кар’єр? Для того, щоб добувати пісок і в подальшому використовувати його для потреб народного господарства. Я подавав заявку в Держгеонадра й мені виділяли Держгеонадра діляночку», – сказав Ігор Яриш.

На запитання, чи відомо йому було те, що ділянка розташована на території зоологічного заказника, відповів заперечно. А щойно журналісти почали більше розпитувати про ділянку площею 160 гектарів, в Ігоря Яриша тут же зник інтерес до розмови.

«Ви телефонуєте з якогось номера і я не знаю, хто ви, чи насправді ви та людина, якою представилися. Тому мені з вами нецікаво розмовляти. Я дуже перепрошую. Я не бажаю з вами розмовляти. Всього доброго», – закінчив розмову Ігор Яриш.

У Старовижівській сільраді готують документи в прокуратуру, щоб у судовому порядку скасувати результати торгів. У сільраді зазначили, що землями відають «Ліси України».

Досі не прокоментували ситуацію в Держгеонадрах. Журналісти очікують і на коментарі прокурорів та лісівників.

 

* В розділі Надра інших ми передруковуємо деякі публікації інших медіа. Відтак редакція NADRA.INFO може не поділяти думок авторів і не здійснює додаткову перевірку викладеного, покладаючи відповідальність за достовірність на першоджерела.