Сіль лихоманить: Катіон Інвест – у корпоративному конфлікті

Сіль лихоманить: Катіон Інвест – у корпоративному конфлікті
Сіль Тереблянського родовища. Джерело фото: https://www.unian.ua/

Що сталося?

Компанія ТОВ «Катіон Інвест», яка реалізує проект із видобутку солі Тереблянського родовища (Закарпатська обл.), опинилася у конфлікті між засновниками. Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на офіційні відкриті та власні джерела.

За даними YouControl, власниками часток у капіталі ТОВ «Катіон Інвест» станом на травень 2024 р. є:

  • АТ «ЗНВКІФ «ЕХО» (власник Валентин Кондратьєв) – 50%;
  • АТ «ЗНВКІФ «ЮКОН» (Оксана Омельяненко) – 45%;
  • Ігор Герей особисто – 5%.

Компанію очолює син Валентина Кондратьєва – Сергій (інтервʼю з Кондратьєвим-молодшим читайте за посиланням).

ТОВ «Катіон Інвест» отримало спецдозвіл на Тереблянське родовище камʼяної солі в 2017 р. (по апробації). Тоді (тут і далі історичні дані від YouControl) 25% компанії контролювала Олена Вітрук, решту 75% – компанія Малена Венчерз ЛТД з Британських Віргінських островів. В 2020 р. власником частки Малена Венчерз став Ігор Герей. В 2021 р. частка Герея скоротилася із 75% до 5%, решту набув Валентин Кондратьєв. З вересня 2022 р. власником 95% став ЗНВКІФ «ЕХО» Кондратьєва. В грудні 2022 р. власником 45% ТОВ «Катіон Інвест» став ЗНВКІФ «ЮКОН» Оксани Омельяненко, за ЗНВКІФ «ЕХО» збереглися 50% компанії-надрокористувача.

 

Двоє нинішніх акціонерів товариства мають претензії і вже подали судові позови до третього учасника.

Суд за частку

Ігор Герей пішов до суду із позовом проти особисто Валентина Кондратьєва: просить суд розірвати договір купівлі-продажу (відступлення) частини частки у статутному капіталі ТОВ «Катіон Інвест» (від 25.01.2021) та договір про додаткову домовленість (від 26.01.2021). Йдеться про договори, внаслідок яких Валентин Кондратьєв став співвласником компанії (простежити історію змін у структурі власників можна в YouControl). Разом із визнанням угод недійсними, міноритарний акціонер просить суд визначити розмір статутного капіталу Катіон Інвесту у пропорції 75%/25% (Герей/Кондратьєв).

Господарський суд Закарпатської обл. прийняв позов до розгляду, підготовче засідання призначено на 16.05.2024 (ухвала).

Ігор Герей телефоном розповів NADRA.INFO, що Валентин Кондратьєв начебто не виконав усіх умов, на яких зайшов у Катіон Інвест:

«Не розрахувалися зі мною, і не виконали умови, на яких ми підписували цей договір. Фінансова [умова] – не основна. … Відсоток [не сплачений] не є великим, але є суть сама. По-перше, вийшли з графіку фінансування», – пояснює Герей. Скільки саме мав заплатити покупець – продавець не каже, але уточнює, що кошти мали бути повністю перераховані до травня 2021 р., однак «фінансова умова досі не виконана».

Також Герей відзначає, що партнер обіцяв розвивати підприємство, а натомість, «на даний момент, виявляється, Кондратьєв, так би мовити, не фінансує цей проект, фінансує абсолютно інша людина, з якою були… «тертя», – каже Герей.

Міноритарій також розповідає, що на початку березня відбулися збори акціонерів ТОВ «Катіон Інвест»: «…нам не був поданий річний звіт. План розвитку підприємства теж не був поданий. Плану виходу на плановані потужності теж немає». Після зборів, за словами Герея, Кондратьєв «виявив бажання продати незрозуміло кому свою частину [капіталу ТОВ «Катіон Інвест»], яка у нього залишилася… Це починає лихоманити…».

Ігор Герей каже, що станом на квітень 2024 р. Катіон Інвест фактично витратив на розробку Тереблянського родовища близько 100 млн грн, з яких 80% інвестовано з боку ЗНВКІФ «ЮКОН».

Суд за півмільйона доларів

Якщо суперечка між Гереєм та Кондратьєвим лежить у площині господарських взаємовідносин, то інша лінія конфлікту – кримінальна.

В березні Шевченківський районний суд м. Києва наклав арешт на 100% акцій АТ «ЗНВКІФ «ЕХО» Валентина Кондратьєва (власник ЗНВКІФ «ЕХО» – ОСОБА_5, див. ухвалу) .

Арешт накладено у кримінальному провадженні за клопотанням цивільного позивача. В Єдиному державному реєстрі судових рішень і на порталі Судова влада України «цивільний позивач» знеособлений (у згаданій тут ухвалі це ОСОБА_4). Втім, можна припустити, що йдеться про кінцевого бенефіціарного власника  АТ «ЗНВКІФ «ЮКОН» Оксану Омельяненко.

Кримінальне провадження з січня 2024 р. розслідує Шевченківське управління поліції ГУ НП в м. Києві за ознаками правопорушення, передбаченого ч.4 ст.190 КК України (шахрайство, у великих розмірах): за даними справи, 14.10.2022 року ОСОБА_5 начебто шляхом обману, під приводом продажу частки у статутному капіталі ТОВ «Катіон Інвест» незаконно заволодів грошовими коштами ОСОБА_4 в розмірі 500 000 доларів США, чим спричинив потерпілій матеріального збитку в особливо великому розмірі. Відтак, після відкриття кримінальної справи, в лютому 2024 р. ОСОБА_4 подала до ОСОБА_5 цивільний позов про стягнення майнової шкоди в розмірі $500 000 та моральної шкоди в розмірі 10 000 000 грн. 

Як вже йшлося вище, в 2022 р. частку 45% капіталу ТОВ «Катіон Інвест» набув ЗНВКІФ «ЮКОН».

NADRA.INFO чекає на коментарі від ЗНВКІФ «ЮКОН».

Що каже контролер компанії?

Валентин Кондратьєв конфлікту між партнерами по Катіон Інвест не заперечує.

«…ми поки працюємо, але конфлікт дійсно стався, до мене під ультиматум з’явився “партнер” депутат Верховної Ради з “слуга народа”, з пропозицією зайти в долю компанії за винагороду “криша”, я відмовився, і тут з’являється вся Українська “правова структура” від і до….., з Києва дана команда в податкову і заблоковано всі компанії мої по Києву і Київській області, і поставлено в ризикові 8 графу. П’ять місяців все заблоковано. Купа кримінальних справ. Знаєте, не знаю, що страшніше – ка**пи чи наша система», – написали з номера Валентина Кондратьєва в одному з месенджерів у відповідь на прохання про коментарі для читачів NADRA.INFO. Згодом повідомлення було видалене відправником.

Нагадаємо, раніше ми писали, що український бізнесмен Ігор Кривецький оскаржив до суду збільшення капіталу ТОВ «Укрлітійвидобування», яке в 2021 р. суттєво скоротило належну Кривецькому частку в товаристві. Позов розгляне Господарський суд Кіровоградської області 23.07.2024 (ухвала).